July 02, 2018

Braai eli grillipäivä afrikaanereiden tapaan

Tämä kesä on kyllä ollut aivan mahtava intiaanikesä, eikä loppua näy! Tehän tosin tiedätte, että meillä grillataan melkein säässä kuin säässä, mutta näillä keleillä kyllä kelpaa istuskella pihaterassilla ja nauttia grilliherkuista.


Miehen sisko perheineen oli kylässä ja vietimmekin sitten oikein kunnon eteläafrikkalaista braai-päivää. Nämä Miehen grillissä valmistuvat sosatie- eli kana-aprikoosivartaat vaativat parin päivän marinoinnin, mutta ovat aivan älyttömän hyviä. 

Toinen eteläafrikkalainen erikoisuus tällä kertaa oli paptert eli eteläafrikkalaisesta, vähän rakenteeltaan couscousta tai mannaryynejä muistuttavasta maissijauhosta, pekonista, tomaateista ja juustosta uunissa valmistuva paistos. Tätä ei tule kovin usein tehtyä, mutta miten tulikin nyt mieleen. Mainittakoon muuten, että näiden herkkujen kokkaamisesta vastasi Mies, minulle ei näiden kaikkien vuosienkaan jälkeen luoteta juuri muuta kuin braaibroodjiesin eli grillivoileipien teko :)
Niin kuin ehkä näiden ruokien nimistäkin voi päätellä, ovat ne erityisesti Etelä-Afrikan afrikaanereiden perinteisiin kuuluvia herkkuja. Afrikaanereiden sukujuuret ovat pääsääntöisesti Hollannissa, ja jotkut afrikaanerit ovat minulle kuvanneet kielensä afrikaansin olevan ns. "keittiöhollantia", minkä olen ymmärtänyt niin, että se perustuu vähemmän koulutetun ja alempiluokkaisten hollantilaisten käyttämään kieleen. Vuosisatojen kuluessa kielet ovat ajan ja välimatkan myötä jonkin verran eriytyneet, mutta samankaltaisuus on tietysti edelleen suuri, ja Mies kyllä pärjää aika hyvin Hollannissa omalla afrikaansillaan.

Mies on siis taustaltaan Etelä-Afrikan afrikaaneri, mutta kuitenkin käynyt aina englantilaista koulua ja kasvanut englanninkieliseksi. Itse hän kertoo, että syynä oli erimielisyydet äidin kanssa kengistä noin kuusivuotiaana, toisessa koulussa kun koulupukuun kuulemma kuului epämukavat kengät...

Eteläafrikkalaiseen braaipöytään kuuluu yllä mainittujen lisäksi tietysti myös salaatit, ja perunasalaatti on erittäin tyypillinen tarjottava, mikä tietysti sopii hyvin myös meille suomalaisille. Versioita löytyy jokaiselta kokilta, minun reseptini on täällä, tosin nyt tällä kertaa ilman papuja, satoahan vasta odotellaan.

Ja tietysti hyvät ystävät ovat se, joka braaista tekee braain. Iltapäivän ja illan mittaan pihamme täyttyi Miehen siskon perheen lisäksi naapureista, iloisesta puheensorinasta ja naurusta ja lasten leikeistä. Eipä tässä elämässä juuri muuta tarvitakaan.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

No comments:

Post a Comment