May 08, 2018

Red House - William Morrisin jäljillä

Pitkä viikonloppu on takana ja olipa kesäistä! Saimme nautiskella aurinkoisista päivistä ja hellelukemista koko viikonlopun ja tällekin päivälle pitäisi vielä riittää 25 asteen lukemia. Kävin eilen maanantaina tutustumassa Bexleyheathissa sijaitsevaan William Morrisin taloon nimeltä Red House. Jos tykkäsitte Standen Housesta (jossa kävin helmikuussa), niin tämäkin on teidän makuunne, ovathan tässä siis samat herrat Morris & Webb asialla.Red House on arkkitehti Philip Webbin nimenomaan arts&craftsin isälle William Morrisille suunnittelema talo. William Morris itsekin halusi olla arkkitehti, ja pääsi Philip Webbin oppilaaksi, mutta valitettavasti Morrisilta puuttui joitakin arkkitehdille välttämättömiä ominaisuuksia, hän esimerkiksi ajautui helposti riitoihin asiakkaiden kanssa, ja Webb sitten sai olla siivoamassa jälkiä. Herroista kuitenkin tuli läheiset ystävät.

Red House on siis suunniteltu Morrisille ja hänen nuorelle perheelleen ajatuksella "Webb suunnittelee talon ja minä sen sisustuksen". Silmiinpistävää talossa on sen erikoinen ulkomuoto. Ulkomuotoon vaikuttaa esimerkiksi se, että ikkunoiden paikat suunniteltiin niin sanotusti sisältäpäin eli miten ne parhaiten sopivat ja palvelevat sisätiloja - lopputuloksena ne saattavat ulkoapäin näyttää olevan vähän missä sattuu.
Yllä näkyvässä kuvassa ylärivissä Morrisin ja Webbin suunnittelemia tapetteja ja alarivissä reunoilla tapettien leimasimia vai miksi niitä sanotaan. Morris todella teki tapetteja käsityönä, kunnes lopulta antoi periksi teollistumiselle. Aikojen saatossa tapettien historia on säilynyt valmistajan arkistoissa, ja valmistusoikeudet on nykyisin Sandersonilla, joka siis edelleenkin valmistaa Morrisin suunnittelemia tapetteja. Sinivalkoiset Delft-kaakelit olivat Morrisin suosikkeja kuten muutenkin sinivalkoinen keramiikka, nämä laatat ovat talon ruokailuhuoneen takassa.
Ulkoseinän kaakeleista tosin löytyy muutakin väriä. Aika pirteät nämä, vai mitä?

Talo tehtiin todellakin vain Morrisille, ja myös sen sisustus aina astioita myöten valmistettiin nimenomaan hänelle. Täällä myös Morris ystävineen sai ajatuksen perustaa oman yrityksen, joka tekisi käsityönä samoja tai vastaavia tuotteita myös muille.

Valitettavasti vaan yritys perustettiin turhan kauas Morrisin kodista, ja jo kuuden Red House -vuoden kuluttua Morris päätti luopua talosta ja muuttaa lähemmäs yritystään. Muuton yhteydessä Morris sitten tietysti tyhjensi talon sillä seurauksella, että valitettavasti talossa ei ole juurikaan jäljellä sen alkuperäistä sisustusta, ja vuosien varrella seinät ja kattokin ovat kokeneet muutoksia, joita sitten on restauroitu niin amatöörien kuin ammattilaistenkin voimin. Mutta talo ja sen huoneet ovat alkuperäiset - siinä mielessä siis, ettei seiniä ole kaadettu tai lisätty vuosien saatossa. Standen Houseen verrattuna siis vaatimattomampi kohde, mutta mielenkiintoinen yhtä kaikki, jos arts&crafts, jugend ja art nouveau kiinnostavat. Itse olin Standen Housen jälkeen myös hiukan yllättynyt, kuinka tummasävyinen Red House on ollut Morrisin aikaan.
Red Houseen pääsee junalla Lontoosta, lähin asema on Bexleyheath, josta on alle vartin kävelymatka talolle.

Tällainen matkailuvinkki siis tällä kertaa, oikein mukavaa viikon jatkoa kaikille!

2 comments:

  1. Mikä mieletön paikka, ihanaa että postailit Morrisista, koska fanitan niin heitä. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla, suosittelen todella Standen Housea, jos täälläpäin käyt, ja Morris-koteja ja -paikkoja on muitakin, jotka tosin on nyt siis itselläkin vielä haussa ja näkemättä... Ehkäpä niistä postauksia tulevaisuudessa!

      Delete