March 17, 2018

Englantilaisissa laukkakisoissa

Tervehdys taas täältä Brittilästä, tällä kertaa blogissa aiheena perinteinen brittiläinen ajanviete, nimittäin niin kuin aiemmin blogissa kerroin, kävimme viime viikonloppuna englantilaisissa laukkakisoissa. Ei ollut hattuja tai hiuskoristeita, mutta kerrassaan mukava päivä.Perinteet velvoittavat, ja vaikka kohteemme ei ollutkaan Ascot, niin ladyjä rohkaistiin (encourage) pukeutumaan "dress for occasion" -pukukoodilla ja käyttämään myös hattuja tai hiuskoristeita. Me kuitenkin katsoimme taivaalle ja painotimme lämpimänä pysymistä enemmän kuin hepeniä, ja niin teki kyllä melko lailla muukin laukkakisayleisö, ja etenkin talvikautena se onkin kuulemma aivan sopivaa. Kesällä sitten kesäisemmin ja juhlavammin, ja silloinhan sille hatulle on enemmän käyttöäkin auringonsuojana. Korkokenkiä ei suositella, jos aikoo liikkua ulkosalla, sillä korot uppoavat melko mukavasti pehmeään nurmikkoon.

Kohteemme ei siis tällä kertaa ollut Ascot vaan Sandown Park, joka on kuulemma muutenkin eli ympäri vuoden hiukan rennompi. Olimme ostaneet etukäteen Premier-liput, joten pukukoodi oli meillä hiukan tiukempi kuin ihan vaan Grandstand-katsomossa viihtyneillä, mutta emme kyllä sitten sinne Premier-katsomoon oikeastaan edes lopulta päässeet, sillä meillähän oli tietysti mukana picnic, ja sen nauttimiseen oli varattu aivan erillinen alue, jossa siis tosiaan viihdyimme niin hyvin, että siellä meni koko päivä. Välillä käväisimme toisen kerroksen terassikatsomossa, josta olikin mukavat näkymät koko radalle.

Me olimme tosiaan varustautuneet eväillä, mutta laukkaradalta löytyi luonnollisesti myös useampikin ravintola fine diningista rennompaan sekä myös erilaisia ruokakojuja, joista sai ostaa annoksia mukaan. Laukkakisojen juoma on tietysti kuplajuoma, vaikka ei edes voittaisi (ei hätää, baareista löytyy mittava valikoima myös muita juomia).

Varsinainen vedonlyönti tapahtuu välittäjien eli bookien kautta. Kannattaa vähän shoppailla, sillä bookiet ovat itsenäisiä yrittäjiä, ja kertoimet voivat hiukan vaihdella. Kertoimet voivat myös elää koko ajan, esimerkiksi jos vaikka yllättäen joku lyö vetoa suuren summan, saattaa bookie tarkistaa kerrointaan riskiään vähentääkseen. Vedonlyöntikuponkiin merkitty kerroin on kuitenkin tietysti voimassa eli jos kerrointa muutetaan sen jälkeen, kun vetoa on lyönyt, pätee silti lipukkeen kerroin. Vetoa voi lyödä paitsi voittajasta myös sijoituksesta.

Ennen vedon asettamista on tietysti hyvä käydä katsomassa hevoset. Ennen radalle siirtymistä hevoset kiertävät näytillä parade-alueella, ja siellä voi vielä tarkistaa, onko ennakkosuosikki todella niin pirtsakan tuntuinen kuin on annettu ymmärtää vai olisiko jostakusta muusta hevosesta yllättäjäksi? Apua vedonlyöntiin voi saada myös esillä olevasta taulusta, johon on koottu eri lehtien veikkaukset voittajiksi päivän lähdöissä.


Mehän emme hevosurheilua todellakaan seuraa, joten arpapeliksihän tuo meni, mutta sekin voi osoittautua hyväksi strategiaksi. Herrat nimittäin kysyivät minulta, minkä värisen hevosen valitsen, ja minähän tietysti vastasin, että vaaleanpunaisen. Ja tämäpä sitten meni ja voitti lähtönsä :) Kokonaisuutena jäimme kyllä päivän suhteen hiukan tappiolle, paitsi tietysti junioriväki. Yhdessä lähdössä nimittäin Juniori 7-vee ja naapurin tyttö 8-vee päättivät yhteistuumin, että tämän hevosen nimi kuulostaa hyvältä, ja halusivat lyödä sen puolesta vetoa. Aikuiset tietysti estelemään, mutta pitivät päänsä - ja tietysti voittivat aikuisten hävitessä kaikki rahansa. Huom. alle 18-vuotiaat eivät saa lyödä vetoa, vaan aikuisen on toimittava bulvaanina. Lapseton naapurimme mielellään tutustutti jälkikasvua vedonlyönnin saloihin, ja myhäili seuraavaksi järjestävänsä pokeri-illan...

Kaikenkaikkiaan siis erinomaisen mukava päivä, toki hiukan päälle 10 astetta ja pilvinen päivä tuntui vielä hiukan viileältä, sateelta onneksi säästyimme, mutta etenkin kesällä varmasti picnicpäivän arvoinen juttu, jos itsestä hiukankin löytyy uhkapelaajaa. Jos vedonlyönti ei voisi vähempää kiinnostaa, niin ehkä puolen päivän laukkakisaretki riittää. Kannattaa tutustua radan omiin käytäntöihin ja sääntöihin ja etenkin tarkistaa oma lipputyyppi ja erityisesti sitä koskeavat säännöt, kuten esimerkiksi juuri pukeutumiskoodi.

Tällaiset vinkit Enkkkulan-kävijöille tällä kertaa, mukavaa viikonloppua!

No comments:

Post a Comment