February 03, 2018

Standen House - Arts & Crafts -tyylin taidonnäyte ja erinomainen puutarhakohde

Life beyond London eli historian havinaa, muotoilua ja puutarhaunelmia hiukan Lontoon ulkopuolella. Tehän tiedätte, että kotiseutumatkailu on lähellä sydäntäni, ja Englannin maaseudullahan riittää nähtävää. Jos siis Lontoo on jo "nähty", kannattaa kurkata hiukan kauemmas Ison-Britannian saloihin. Ja jos jugend ja art nouveau taikka vaikka bauhaus on mieleenne, niin kuin minun, on Standen House aivan ehdoton vierailukohde.

Standen House East Grinsteadissä, West Sussexissa, on nimittäin noiden mainittujen suuntausten innoittajan eli englantilaisen Arts & Crafts -tyylin edustaja, ja vieläpä niin, että suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut itse koko Arts & Crafts -suunnan isän, William Morrisin, läheinen ystävä Philip Webb. Talo on ajan hengen mukaisesti kokonaistaideteos ja sisustettu Morrisin tapetein, matoin ja kankain. Myös puutarha on suunniteltu saman ideologian mukaan.

Varoitan jo heti alkuun, että tässä postauksessa on paljon kuvia, mutta näkisittepä, mistä karsimisen aloitin... 


Suunnittelun innoittajana on luonto ja käsityöläisyys, niin sanotusti aidot asiat. Jugendilla ja art nouveaulla ja myös seuranneilla art decolla ja bauhausilla on minun designsydämessäni ihan oma paikkansa, ja kyllä oli ilo kuljeskella Standen Housen huoneissa, vaikka en nyt tällä hetkellä ihan tällaista sisustusta kotiini kaipaakaan.

Nappasin kuvia myös upeista tapeteista, ja yhdessä huoneessa oli esillä vielä tapettimalleja vetolaatikoissa ja mallikirjoissa. Samoin talosta löytyy runsaasti kaunista keramiikkaa. Morrisin tapetteja muuten siis todellakin on edelleen tuotannossa Morris & Co -mallistossa.
Pidin nyt ihan omaa päivää tämän retken muodossa, pitkästä aikaa, ja kyllä täytyy sanoa, että kyllä niin silmä että mielikin lepäsi tässä ympäristössä! 


Oma ensivierailuni Standen Houseen osui nyt sitten talvikauteen, ja puutarha oli tietysti sen mukainen, mutta kesällä tietysti tämäkin paikka on vieläkin ihastuttavampi. Tämä on tietysti myös lapsiperheiden suosima kohde, sillä puutarhaa riittää ja löytyypä sieltä myös leikkipaikka, ja tietysti myös picnic-alue. 

Tällaisilla terveisillä tällä kertaa viikonlopun viettoon :)


Lontoosta Victorian asemalta pääsee East Grinsteadiin junalla hiukan alle tunnissa. East Grinsteadin asemalta on vielä n. 3 km Standen Houseen, tämä matka taittuu paikallisbussilla (huom. ei  punainen vaan sininen :) ) no 84 Standenin pysäkille, josta vielä reilu puoli kilometriä sisäänkäynnille.

7 comments:

 1. Kauniita kuvia! Toi ihania muistoja mieleen, joten ei ollut yhtään liikaa. Olipa kiva löytää blogisi. Nyt aamukaffet kutsuu, mutta tulen tutustumaan blogiisi paremmin hetken päästä. Täältä lumen ja pakkasen keskeltä terveiset sinne!

  ReplyDelete
 2. Siis mikä paikka, edustaa kaikkea sitä mitä brittiläisyydessä rakastan. Briteissä osataan myös sisustaa runsaasti ja käyttää kuoseja niin, että kaikki toimii keskenään. Ihanat kuvat.

  Kivaa sunnnuntaita <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eikös olekin mieletön paikka, värien ja kuosien harmoniaa parhaimmillaan :) Reipasta sunnuntaita sinnekin!

   Delete
  2. Kyllä, juuri nuo runsaat kuosit! Mikä väriloisto ja niiden värien yhdistäminen! Huokaus <3

   Delete
 3. Todella kaunis paikka. Olisi ihana päästä käymään tuolla joskus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todella, odotan jo, että pääsen kesemmällä uudestaan.

   Delete