February 14, 2018

Kevättä puutarhaan ja englantilaisten alkukevään valkoinen puutarhahulluus

Aah, aurinkoinen päivä! Joko nyt, joko vihdoin voisi olla, että kevätpäivät ovat jo täällä? Tänä vuonna meillä ei tehdä mitään suurempia pihajuttuja, mutta eihän se estä käymästä puutarhakaupoissa ja puutarhoissa, eihän?
Silmiini osui viikonlopun alustavan tutkimuksen puutarhakauppakierroksella nämä ylläolevat kiinalaiset soturit, joita löytyi muutamaakin erilaista. Nämähän muistuttavat tietysti kuuluisista terrakottasotureista, joita muuten on parhaillaan esillä Liverpoolissa. Arvatkaapa, pääsenkö niitä katsomaan? No, en pääse, ja harmittaa ihan vietävästi, mutta aina ei voi voittaa, toivottavasti vielä tulee joskus toinen mahdollisuus. Mutta siis teillekin nyt vinkkinä, että jos satutte Liverpooliin, niin siellä on nyt muinaisia kiinalaisia esillä.

Mutta tokihan pihalleen voi myös tuoda näitä vähän erilaisia sankareita...
Miten olisi ihan oma Chewbacca vahtimaan vaikka mansikkapenkkiä?

Meidän pihassamme odotellaan krookusten, minikurjenmiekkojen, narsissien ja tulppaanien ylösmarssia. Pidin nimittäin syksyllä oikein kunnon sipulinistutuspäivät, ja onnistuin istuttamaan tähän pikkupihaamme satakunta ja ylikin uutta sipulia. Mitenkään lämmintähän täällä ei siis vielä ole, yöpakkasiakin, mutta rohkeimmat istuttavat jo kevätkukkia. Ainakin esikot tuovat väriä ja iloa pihoihin, esimerkiksi tämä ruusuesikoksi osoittautunut kaunotar tai ihan perinteiset versiot. Nämä siis sieltä puutarhakaupasta.

Aurinkoisen päivän kunniaksi kävin myös ihan oikeassa puistossa oikeasti maassa kasvavia kukkia ihailemassa, ettei siis ihan pelkästään kaupan tarjontaan tarvitse tyytyä. Tähän aikaan vuodesta täkäläiset villiintyvät lumikelloista, jotka myös ovat ensimmäisiä kevään merkkejä. Puistot siis ihan mainostavat omia lumikellopolkujaan ja niin edelleen. Vertaa huhti-toukokuinen sinililjahulluus, josta kirjoitin viime vuonna. Ja tältä ne lumikellot nyt siis näyttivät.

Muitakin kevään merkkejä oli jo ilmassa, ihan kirjaimellisesti, sillä tämän puun tuoksu oli suorastaan huumaava.
Kyseessä on thymelaeaceae daphne bholua, enkä nyt valitettavasti löytänyt, mikä juuri tämä on suomeksi, mutta kuuluu näsiäkasveihin. Siinäpä pähkinä jollekin salapoliisille. Joka tapauksessa upealta näytti ja etenkin siis tuoksui. Ajattelin tämän laittaa ihan muistiin, jos vaikka joskus omalle pihalle...

Näin sitä mennään kevättä kohti, vaikka ei ehkä ihan joka päivä siltä tuntuisikaan. Meillä ainakin päivä on jo ihan mukavasti pidentynyt, mikä näkyy kummasti ainakin minun mielialassani.

Olkoon tuo  mysteerikukka myös tämänvuotinen Ystävänpäiväkukkani kaikille teille blogini lukijoille!

Hyvää Ystävänpäivää!

2 comments:

  1. Ihanaa - kevät! Tuo alin lienee jonkinsortin ruusunäsiä :) Toivottavasti huhtikuun alkupuolella on jo kesäiset kelit - omaa junnua moikkaamaan silloin <3 t. Margit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos salapoliisille :) Se näyttää vähän hyasinttipuulta (haha), mutta tosiaan näsiä se on, täytyy etsiä tuolla ruusunäsiällä lisätietoja. Toivotaan hyviä kelejä huhtikuulle!

      Delete