January 02, 2018

UK - Should I stay or should I go?

Hyvää uutta vuotta! Miten teillä on vuosi lähtenyt käyntiin? Meillä vuosi vaihtui sitten ihan rauhallisissa merkeissä ystävien luona, perhebileet, ilotulitukset jo kympiltä ja omassa sängyssä yhdeltätoista. Sopii minulle! :)

Niin kuin aiemmassa postauksessani mainitsin, en juuri suuria lupauksia ole uudelle vuodelle tehnyt, mutta jotain uusia suuntaviivoja tälle vuodelle kuitenkin on. Isoin juttu tälle vuodelle on uusi koti -projekti. Laitoimme juuri ennen joulua talomme myyntiin, ja toiveissa on siis tämän vuoden aikana muuttaa uuteen kotiin. Haaveissa on hiukan isompi talo ja etenkin piha, mielellään tältä samalta alueelta, tai ainakin ihan lähistöltä.

Asunnonvaihto on täällä Brittilässä hiukan suomalaista monimutkaisempaa, vaikka asunnonvälittäjämme tietysti vakuuttikin, että helppo homma, "pyydätte vaan teidän asianajajaanne hoitamaan kaiken toisen osapuolen asianajajan kanssa". Niinpä niin. Niin kuin varmaan arvaatte, prosessi myös kestää hiukan pidempään, kuin suomessa ("kun ostaja on löytynyt, niin tosi nopeaa, jopa vain parisen kuukautta"), joten olen ihan suosiolla nimennyt tämän tämän VUODEN projektiksi, ei siis esim. kevätprojektiksi. Lisäksi, kuten naapuriemme kohdalla olemme saaneet todistaa, ostaja voi peräytyä kaupoista käytännössä ihan milloin vaan, mikä tietysti tuo jonkin verran lisäjännitystä hankkeeseen. Mutta siis, peukut pystyssä, ehkäpä ensi joulua vietetään sitten uudessa kodissa!

Toinen tämän vuoden merkittävämpi juttu liittyy sitten meidän tänne Brittilään jäämiseemme tulevaisuudessa. Meillä kun tulee tänä vuonna viisi vuotta täyteen täällä asumista, joten tänä vuonna voimme halutessamme aloittaa prosessin pysyvän oleskeluluvan saamiseksi. Tässä tosin on sellainen pieni sivujuonne nimeltään Brexit, joka luonnollisesti aiheuttaa pientä kummastelua prosessiin.
Nykyiselläänhän me emme EU-kansalaisina tarvitse mitään erityisiä oleskelulupia, vaan saamme halutessamme täällä olla ihan näin, mutta Brexitin jälkeen tietysti tilanne on eri. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta näillä näkymin meille EU-kansalaisille on tarkoitus tulla oma ns. settled status -prosessi, jonka luvataan olevan helppo ja kevyt ja edullinen - mutta todellisuuttahan ei siis kukaan vielä tiedä. Pitäisikö siis aloittaa tämä nykyinen hakuprosessi, joka on niin sanotusti hieman hankalahko, vai odottaa, että uusi prosessi selkiytyy? Joka tapauksessa, niin kuin talokaupoistakin tietysti voi päätellä, tarkoituksenamme on tänne jäädä myös tulevaisuudessa, säistä huolimatta, joten tarkempi asiaan tutustuminen on tämän vuoden agendalla.

Säistä huolimatta, todellakin, sillä tätäkin kirjoittaessani täällä taas sataa vettä. Kyllä on täällä monenmonta kertaa tullut ikävä Suomen ilmastoa, vaikka siinäkään ei juuri kehumista ole. Kuusivuotiaan energiapakkauksen kanssa lomailu sadesäässä on sellaista puuhaa, että ei voi muuta kuin olla kiitollinen, että meillä on ihan lähistöllä ainakin kolme sisäpuuhamaata. Lapsi pääsee kiipeämään ja juoksemaan ja hyppimään ja palloilemaan ja niin edelleen, ja äiti saa toteuttaa sisäistä lattemammaansa katsomon puolella. Aika jees. Ikävä on niitä lapsuuden talvia, kun AINA oli lunta ja TUNTIKAUSIA oltiin naapuruston lasten kanssa pulkkamäessä ja luistelemassa tai jotain muuta. Mutta nyt on aika ja paikka eri, ja sen mukaan mennään. Nämä lasten soft playt ovat muuten täällä ihan eri hinnoissa, kuin mitä olen Suomen vastaavista ymmärtänyt, sisäänpääsy on yleensä noin 6-7 puntaa, ja sillä saa leikkiä pari tuntia, eli tässä taas vinkki matkaileville lapsiperheille.

Oikein mukavaa päivää kaikille!

No comments:

Post a Comment