September 11, 2017

Bujo eli Bullet Journal

Hyvää maanantaita kaikille! Oletteko te lukijat jo bujoilijoita? Bujot eli bullet journalithan alkoivat vilkkua blogosfäärissä viime vuonna, tai ehkä jo aiemminkin, mutta silloin minä ne bongasin, ja olen itsekin keväästä lähtien kulkenut bujo laukussa. Hyvä syy vihkohullulle ostaa milloin millaisiakin vihkoja!


Parastahan bujossa on, että se yhdistää kalenterin, muistikirjan ja päiväkirjan juuri niin kuin sinä itse haluat. Tavallinen paperikalenteri jäi minulta yleensä käyttämättä juuri siksi, että siinä ei yleensä ole tarpeeksi tilaa tai sivuja ihan vapaaseen raapusteluun ja suunnitteluun. Bujo taas taipuu juuri tähän.

Bujoksi kelpaa oikeastaan ihan minkälainen vihko vain. Aloittaessani luin opastusta (sitähän löytyy netistä pilvin pimein, joten en tässä ala sitä kertaamaan), että paras on pistesivuinen Leuchtturm 1917, sen kun voi helposti kääntää pystyyn ja vaakaan jne, mutta koska en sitä tietenkään itse bujoilun alkaessa innostuksissani heti löytänyt, ostin sitten vaan ihan tavallisen ruutuvihkon. Hyvin toimi.
Bujon alkuun teen yleensä kuukausinäkymäsivut, josta näkee pikasilmäyksellä tulevien kuukausien tärkeimmät tapahtumat. Koitin myös suunnitella blogipostauksia tähän kuukausinäkymään, mutta se meni hiukan ahtaaksi. Ajatuksena toimi, mutta käytännössä ei, kun samassa listassa oli omia ja blogin juttuja. Ehkä koitan uudestaan ihan omalla blogikalenterilla. Kuun loppuun voi vielä kirjoittaa kuun tärkeimmät tavoitteet, minulla on esimerkiksi tälle kuulle juoksutavoite, mutta sehän voisi olla vaikka säästötavoite tai jokin muu juttu. Tavoitteille tai muuten seurattaville asioille voi myös rakentaa ihan oman sivunsa, esimerkiksi päivittäinen rahankäyttö bujon sivulla voi auttaa säästämistavoitteen saavuttamisessa.

Tämän jälkeen sitten - teen mitä huvittaa. En tee sen erikoisempaa viikkonäkymää, sen sijaan yleensä kirjaan yhdelle sivulle viikon to do -listan, josta sitten suunnittelen tehtäviä viikon päiville päivänäkymiin. Päivänäkymiin voin sitten vielä lisäillä matkan varrella asioita ja tarkentaa niitä, esimerkiksi kauppalista syntyy usein bujon sivulle. Listaihmisellehän bujoilu sopii kuin nenä päähän.

Paitsi aikatauluttamiseen käytän bujoa tietysti myös muuhun asioiden pohdintaan ja suunnitteluun ja luonnosteluun. Reissun lähestyessä bujon sivulle syntyy paitsi lista pakattavista asioista myös matkasuunnitelma eli mitä minäkin päivänä on ohjelmassa. Ja tien päällä ollessa bujoon on hyvä kirjata ylös matkalla heränneitä ajatuksia ja ideoita, ja tietysti myös kirjoitella ylös blogipostausten luonnoksia. Puhumattakaan siitä, että vihkon voi hädän tullen vetäistä esiin Juniorin piirustuspaperiksi. Mukava äidillekin välillä, että Juniorin taidetta syntyy kalenterin väliin.
Taiteesta puheen ollen, bujoahan saa tietysti (ja joidenkin mielestä kuuluukin) myös koristella. Kauniita fontteja, kuvioita ja piirroksia ja eri värejä. Minäkin koitin aluksi käyttää eri värejä ja tehdä värikästä ja visuaalista jälkeä, mutta tunnustan, että se on minulta kyllä nyttemmin jäänyt. En viitsi laukussa kantaa mukanani isoa kokoelmaa värikyniä, muutenkin on laukku täynnä tavaraa, joten aika monokromaattisella linjalle mennään. Jotkut toki panostavat bujoihinsa todella paljon sekä aikaa että myös rahaa esimerkiksi hienojen kynien muodossa, ja onhan jälki varmasti myös sen mukaista. Ehkä tässä mielessä bujo on aika luonteva jatko aikuisten värityskirjoihin eli jos tykkäät niistä, voi bujokin olla sinua varten.

Onko bujo sitten ollut hyödyksi? Kyllä ainakin haluaisin kuvitella, että asiat ovat olleet hiukan paremmin järjestyksessä viime aikoina :) Muutenkin on mukava aina suht säännöllisesti istahtaa alas ja hiukan pysähtyä miettimään, mitä kaikkea on lähiaikoina tulossa ja mitä asioita pitää hoitaa, jotta arki rullaisi radallaan - ja väliin saisi mahdutettua myös jotain extraakin välilllä. Nyt on muuten jo kalenterissa eli siis bujossa myös merkintä treffeistä Joulupukin kanssa, sekin homma siis jo hoidossa!

Mukavaa päivänjatkoa kaikille!

Simply Brilliant stuff -vihko Hemasta, The World Is What You Make It -vihko HobbyCraftista ja loput kaksi Sainsbury'silta.

4 comments:

 1. Mä aloitin bujoilun toukokuussa, mutta laitoin liikaa kaikkea ekaan versioon, joten hylkäsin bujoni ja palasin sen pariin minimalistisella linjalla viimekuussa.

  Itse olen aloittanut ihan tyhjäsivuisella viholla, mutta tarkoituksena olisi ostaa "oikea" bujo seuraavaksi.

  http://jennnisusanna.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin helppoa ahnehtia ja yrittää mahduttaa liikaa asiaa bujoon alussa, eikö olekin? Kiva kuulla, että et kuitenkaan lannistunut, toivottavasti nyt löytyy se oma tyyli.

   Delete
 2. Bujoilu on kiinnostanut jo pitkään, mutta vielä en ole aloittanut. Koristelu jäisi kyllä minimiin: mun harakanvarvaskäsialalla ei kauniita fontteja saa onnistumaan millään eikä olemattomilla piirustustaidoilla kauniita kuvia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, olen ihan varma, että sinun bujostasi tulisi todella kaunis ja tyylikäs :)

   Delete