September 19, 2017

Bilbao - Näe & Koe

Terveiset tosiaan Bilbaosta, Espanjasta - tai oikeastaan Baskimaasta! Varasin tämän reissun jo joskus aikaisin keväällä Espanjan lämpö mielessä sen enempää miettimättä, kiva lähteä aurinkoon pakoon Englannin syyssateita, ajattelin - ja onnistuin sitten valitsemaan Baskimaan. Baskimaan, jossa sataa vettä enemmän kuin Englannissa! No, satoi kyllä, mutta myös paistoi, eli ei voi valittaa, tykkäsin todella paljon, loma on loma ja Espanja on Espanja, sateenvarjo vaan mukaan ja menoksi.


Bilbao on mukavankokoinen, kompakti kaupunki, jossa paras kulkuneuvo on omat jalat. Minulle on kerrottu, että kaupungin joukkoliikennekin on erittäin toimiva, ja näkemäni bussit ja raitiovaunut olivat upouusia, mutta itse kävelin joka paikkaan, eikä edes jalkoja särkenyt (Susannan matkavinkki: jalkavoide mukaan ja kunnon hieronnat iltaisin). Paitsi tietysti lentokentältä ja -kentälle kuljin paikallisbussilla, mikä muuten oli edullisin ikinä käyttämäni lentokenttäbussi, yhdensuuntainen lippu maksoi huimat 1,45 euroa. Bussi oli uusi ja siisti ja nopea, parikymmentä minuuttia, ei voi kuin suositella.

Bilbaosta puhuttaessa ei tietenkään voi ohittaa isoa G:tä eli Guggenheimia. Guggenheimin museo perustettiin Bilbaoon 20 vuotta sitten (juhlavuosi!) elävöittämään hiipuvaa teollisuuskaupunkia, ja sen se on todella tehnyt. Puhutaan Bilbao-efektistä, jossa Guggenheimin vedolla ja myös muuten panostamalla kaupungin uudistumiseen pienestä Bilbaosta on tullut maailmankuulu ja kansainvälisesti vetovoimainen kulttuurikaupunki. Menestystarina, jota ei toistaiseksi ole onnistuttu toistamaan muualla.


Totuuden nimissä on sanottava, että kaupunki on panostanut muutokseen Guggenheimin lisäksi todella paljon muutenkin, on rakennettu ja uudistettu ja investoitu, ja esimerkiksi taidetta on kaupungilla esillä enemmänkin kuin vain prosenttitaiteen verran. Ja kaikki tämä on todellakin kannattanut. Kaupunki on moderni ja todella siisti, ja turisteja riittää. Syyskuun puolivälissä ei kuitenkaan tungokseen asti, sillä vaikka matkailijoita oli kaupungissa runsaasti, ei mihinkään tarvinnut jonottaa.

Pysyvän näyttelyn lisäksi Guggenheimissa on vaihtuvia näyttelyitä, ja itse olin niin onnekas, että pääsin näkemään viimeistä viikonloppua esillä olevan Paris, Fin de Siecle -näyttelyn, jossa oli esillä ikisuosikkejani eli impressionistejä ja neoimpressionisteja ja etenkin sen jälkeisiä vuosisadan vaihteen aina yhtä upeita teoksia, mukana myös NE Henri de Toulouse-Lautrecin julisteet. Niitä katsoessa tuntui oikeasti hetken aikaa siltä, kuin olisin ollut vuosisadan vaihteen Pariisissa, oih! Saatan ehkä joutua varaamaan ensi vuodelle reissun Pariisiin pitkästä aikaa ihan vaan näiden perässä.

Guggenheimin sisällä olevien näyttelyiden lisäksi olennainen osa kokonaisuutta on tietysti myös itse rakennus ja myös rakennuksen ulkopuolella sijaitsevat teokset. Puppy, Maman, sumu ja muut ovat nekin todellisia katseenvangitsijoita.


Taiteen ystävän kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa myös läheiseen Musea de Bellas Artes eli paikallisen taidemuson kokoelmiin, jonka tuoreemmasta puolesta muutama esimerkki alla. Olin ihan äimänä ihastuksesta - ja myös Suomi bongattu. Kuka huomaa?

El Creco - The Annunciation

Carlos Ribera - Milkmaid in the Sun 
Antonio Saura - The Three GracesRonald Brooks Kitaj - The Hispanist
Lähistöllä on myös erittäin hyvin rakennettu kaupungin merenkulku- ja laivanrakennushistoriaa valottava Merimuseo, joka on taidemuseoita paremmin huomioinut myös lapsivierailijat, lapsille on omia tehtäviä ja oma audioguide - tosin ei tietenkään suomeksi. Tarjolla on baskin ja espanjan lisäksi myös ranska ja englanti, saattoi olla saksakin. Lapsien kanssa matkustavat ilahtunevat myös kaupungin aivan uskomattoman runsaasta leikkipuistotarjonnasta - en ole missään nähnyt näin paljon leikkipuistoja, niitä todellakin riittää.

Bilbaon vanha kaupunki eli Casco Viejo ihastuttaa kapeilla kujillaan ja pikkuliikkeillään. Kauppoja on laidasta laitaan, ja mikä parasta, täällä ja itse asiassa koko kaupungissa on yllättävänkin vähän ns. turistikauppoja. Tiedättehän, sellaisia matkamuistokrääsäkauppoja, ne suorastaan loistavat poissaolollaan. Niiden sijasta täällä tulee joka paikassa hyvinkin paikallinen fiilis, varsinaiset turistialueet ihan kuin puuttuvat. En tosin tiedä, millaista täällä on kuumimpaan turistiaikaan elokuussa, näin syyskuun puolivälissä täällä tuntuu pelkästään aidolta ja kauniilta. Vanhassa kaupungissa on myös erinomaisen runsaasti ravintoloita ja baareja, joten nälkäiseksi ja janoiseksi ei täällä pitäisi kenenkään jäädä.

Vanhassa kaupungissa ihan ehdoton juttu pelkän kujilla kävelyn lisäksi on Mercado de la Ribera eli paikallinen kauppahalli. Älä missaa! Perinteisen kauppahallin lisäksi hallissa on - ravintolataivas. Täältä ei todellakaan voi lähteä maistamatta näitä upeita pintxoja ja paikallista viiniä. Eikä ole hinnalla pilattu, kahdesta pintxosta ja lasillisesta paikallista viiniä maksoin noin kuusi euroa. Pintxot olivat järjestään suht runsaita, ja pari-kolme on jo ihan ateria. Tällä reissulla nautin muuten myös halvimman ikinä lasillisen punaviiniä, paikallinen pikkukuppila ei niin kovin kaukana Guggenheimista: 1,65 euroa.


Paikallisista herkuista todellakin - pintxos. Tapasmaiset pikkupalat, aivan herkkuja, pakko maistaa. Ns. oikea tapa nauttia pintxoja on kuulemma ottaa vain pari kolme yhdessä ravintolassa, ja jatkaa siitä sitten seuraavaan. Eikä ole pakko syödä, on ihan ok ottaa vaan pelkkä lasillinen. Tosiaan jo pari-kolme pintxoa oli ainakin itselleni ihan riittävä ateria, mutta tietysti, jos lähtee koko illan pintxo trailille, niin kyllähän siinä illan mittaan varmasti tulee jo uudestaankin nälkä!

Tykkäsin kovasti Bilbaosta, ihastuttava ja helpostilähestyttävä pikkukaupunki, sopiva viikonlopun viettoon. Nähtävyyksien lisäksi kaupungilla ja jokivarrella viihtyy hyvin myös päämäärättömästi käyskennellen. Pidempään reissuun yhdistäisin varmaan retket lähiseudulle, muun muassa San Sebastianiin. Tulisinko toiste? No kyllä, sillä vaikka päänähtävyydet on ns. nähty, on niissä vaihtuvia näyttelyitä, enkä myöskään tällä kertaa ehtinyt esimerkiksi opastetuille kaupunkikävelyille ja tutkimaan esimerkiksi kaupungin modernimpaa arkkitehtuuria. Lisäksi leppoisa ilmapiiri ja kaupungin kompakti koko viehätti, on aina mukavaa, että kaikkialle pääsee kätevästi kävellen.

Ostoksia en tällä reissulla tehnyt, mutta ihan huomionarvoista on, että pienessä kaupungissa (reilusti pienempi kuin Helsinki) on edustettuna ihan vaikuttava määrä ns. luksusmerkkejä. Shoppaajille vinkiksi myös, että vaikka minun googleni sanoi esimerkiksi Zubiarten ostoskeskuksen olevan auki sunnuntaina, oli sen ovet tiukasti kiinni. Kuten käytännössä kaikkien muidenkin liikkeiden eli shoppaa muina päivinä.

Niin, se Suomi bongattu - huomasitteko? Tässä Kitajin teoksessa todellakin on Alvar Aallon suunnittelema tuoli, ja tämä myös siis mainitaan museon audioguidessa eli Suomi taas maailmankartalla, haha! :)
Bilbaosta ei tällä kertaa tämän enempää, ensi kerralla taas jotain ihan muuta, mukavaa päivänjatkoa!

No comments:

Post a Comment