August 01, 2017

Lontoo edullisemmin?

Lontoo listataan aina tasaisin väliajoin yhdeksi maailman kalleimmista kaupungeista elää. Lontoossa matkailukaan ei ole välttämättä kovin edullista, etenkään, jos haluaa nähdä ja kokea ne kaikkein kuuluisimmat nähtävyydet ja kokemukset. Madame Tussaud, London Eye, London Zoo, The Shard, Harry Potter - pääsylipuista joutuu helposti maksamaan pitkän pennin. Tässä muutama säästövinkki Lontoon-matkailijoille.


Useissa matkailijoiden suosimissa kaupungeissa ympäri maailmaa on tarjolla yhden tai useamman päivän kaupunkikortteja, joilla saa alennusta sisäänpääsyistä, ja joihin kuuluu myös joukkoliikennelippu. Nämä voivat olla hyviä, vaikka itse en näitä juuri suosikaan, sillä alennukset sisäänpääsylipuista ovat usein pienet enkä useinkaan juokse päivässä niin montaa nähtävyyttä läpi, että kortin ostaminen kannattaisi, ja yleensä joukkoliikenteeseen voi ostaa ihan edullisia kausikortteja muutenkin. Joillekin nämä kortit tietysti sopivat, vaikka itse en kuulukaan tähän joukkoon.

Sen sijaan etenkin Lontooseen matkaavan kannattaa seurata internetissä alennussivuja kuten esimerkiksi Groupon, jota kautta voi saada hyvä tarjouksia nähtävyyksiin, iltapäiväteelle, ravintolaan jne. Muutenkin Lontoon nähtävyyksiin kannattaa varata liput etukäteen netistä. Ensinnäkin liput ovat netissä yleensä halvempia kuin ovelta ostettaessa, ja toisekseen sittenpähän ne liput on varattu, ei ole pelkoa lippujen myymisestä loppuun, eikä etenkään tarvitse jonottaa ovella tuhannen muun turistin kanssa.

Aiemmin mainittujen turistikorttien lisäksi Lontoossa on tarjolla runsaasti erilaisia yhdistelmälippuja, joilla myös voi säästää muutaman punnan. Jos siis esimerkiksi tiedät meneväsi saman päivän aikana London Eye -kierrokselle ja Madame Tussaudsille, yhdistelmälippu voi olla sinun juttusi. Netistä etukäteen ostettuna, tietysti.
Lontoo on myös pullollaan upeita, aivan maksuttomia nähtävyyksiä. Natural History Museum, Science Museum, Victoria & Albert Museum, British Museum, Tate... Noin kuuluisimpia mainitakseni, kannattaa muistaa myös pienemmät museot. Näissä mainitsemissani museoissa on runsaasti nähtävää ihan ilmaiseksi, ja todellakin myös lapsille. Vain vaihtuviin erikoisnäyttelyihin (tai IMAXiin Science Museumissa) on pääsymaksu. Museoissa on usein myös ilmaisia opastettuja kierroksia, kannattaa katsoa aikataulut museoiden nettisivuilta. Vinkkinä myös esim. Science Museumin Late Nights, jolloin paikalla on vähemmän lapsiperheitä (=tilaa aikuisten leikkiä). Myös Buckinghamin palatsin vahdinvaihto on tietysti maksuton, tarkista päivät ja ajat netistä.

Lontoossa, kuten useissa muissakin suurkaupungeissa, on tarjolla myös maksuttomia opastettuja kävelykierroksia, joissa siis opas saa palkkionsa tippeinä. Osallistuja siis maksaa oppaalle kierroksen päätyttyä juuri niin paljon tai vähän kuin itse haluaa. Tällaiset kierrokset ovat yleensä tosi hyviä, sillä opashan tosiaan saa palkkionsa juuri sen mukaan, kuinka informatiivinen/viihdyttävä kierros on.

Jos pidät yläilmoista, mutta et esim. Shardin lipun hinnasta, kannattaa huomata, että vain pari kerrosta Shardin näköalatasanteen alapuolella on ravintola. Ihmisenhän pitää syödä ja ravintolaan ei ole sisäänpääsymaksua, joten... Yläilmoissa on tietysti muitakin hyviä ravintoloita, esimerkiksi Duck&Waffle, muista tehdä pöytävaraus, ja Sky Garden on maksuton puutarhakahvila ilman ostopakkoa Walkie Talkien katolla, ennakkovaraus tarvitaan myös tänne.

Entäpä muu ruokailu? Englantilaiset ovat ahkeria eväsretkeilijöitä, ja useissa nähtävyyksissä, etenkin lapsiperheiden suosimissa, on tila, jossa voi nauttia omia eväitä. Tai sitten eväitä voi syödä mukavalla picnicillä puistossa. Matkailijalla ei ehkä ole mahdollisuutta tehdä eväitä hotellihuoneessaan, mutta kannattaa poiketa lähimetroaseman Tescossa tai vastaavassa pikkumarketissa. Näissä kun yleensä on tarjolla Meal Deal. Tämä siis tarkoittaa tyypillisesti, että saat kolmiovoileipäpaketin, juoman ja pienen sipsipussin/hedelmiä/jogurtin noin kolmella punnalla. Huom. tarkista, mitkä tuotteet kuuluvat tarjouspakettiin ko. marketissa. Kahvilassa maksat helposti vastaavasta voileivästä yksinään tuon kolme puntaa. Työpaikkaravintoloiden tai -keittiöiden (kyllä, Miehen edellisessä työpaikassa ei ollut henkilökunnan käytössä edes mikroaaltouunia) puuttuessa tämä on suosittu lounaspaketti Lontoossa työskentelevien keskuudessa. Meal Dealin lisäksi marketeista voi toki ostaa muutakin evääksi soveltuvaa, ja usein marketista voit löytää jopa kertisruokailuvälineet (ilmaiset).

Yleisesti ottaen ulkona ravintolassa syöminen on Lontoossa edullisempaa kuin Suomessa, yllätys yllätys. Kannattaa kokeilla ns. etnisiä ravintoloita, esimerkiksi intialaiset ravintolat ovat usein erinomaisia, ja jos mieli tekee sitä hampparia, niin kannattaa suunnata mäkkärin sijasta lähipubiin. Siellä voit saada ison hampparin ranskalaisilla hyvinkin edullisesti (ei toki mäkkärihintaan, mutta takaan, että annoskoko on isompi ja maku reilusti parempi, ja samalla pääset nauttimaan perienglantilaisesta ympäristöstä). Huomaa, että pubissa ruoka tilataan ja maksetaan tiskillä.

Tässä muutamia yleisimpiä vinkkejä, joiden avulla voit säästää pitkänkin pennin ja punnan Lontoossa vieraillessasi. Onko mielessäsi muita säästövinkkejä Lontooseen? Jaa ne kommenteissa!

2 comments:

 1. Tässä pohditaan, josko lokakuussa lopulta ehtisi katsomaan sinne päin tuota omaa junioria, joka siellä on jo ollut töissä monta kuukautta. Saas nähdä mitä Brexit tuo tullessaan juniorin (työ)elämään pankkimaailmassa. Ja onhan niitä muitakin sukulaisia noissa maisemissa ;)
  t. Margit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa vaan! Olette varmaan huomanneetkin, että lokakuun lopulla täällä on koulujen half term eli jos on nähtävyyksiä suunnitteilla, kannattaa varautua. Brexit hämmästyttää ja kummastuttaa, ja on tosiaan mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea siitä seuraa. Tällä hetkellähän ei vielä tiedetä juuri juuta eikä jaata vaikutuksista suuntaan taikka toiseen. Mukavaa elokuun alkua & Enkku-reissun suunnittelua!

   Delete