August 03, 2017

Budjettipäivä Lontoossa

Kirjoitin pari päivää sitten Lontoon säästövinkeistä, ja koitinpa myös elää niin kuin opetan - vietin siis budjettipäivää Lontoossa. Miten sujui, missä olin, oliko kivaa ja paljonko maksoi?


Ensin tietysti hyvä aamupala kotona, sitten junalla keskustaan ja kävellen Museum of Londoniin. Olin katsonut etukäteen nähtävyydet ja suunnitellut mukavan kävelyreitin, jotta säästäisin matkalipuissa. Kun kävelin keskustassa, en tarvinnut Travelcardia, vaan vain pelkät junaliput kotoa keskustaan. Museum of London on yksi Lontoon lukuisista maksuttomista museoista, ja satuin vielä paikalle juuri sopivasti maksuttoman Victorian ajan opaskierroksen alkaessa. Mukaan siis, ja 45 minuutin kierros olikin tosi kiva. Käytiin läpi Victorian aikaisen Lontoon elämää monella tasolla ja mielenkiintoisella ja hauskalla tavalla. Lelukaupan kohdalla keskusteltiin lapsuudesta Victorian aikana. Tuolloin Englannissa tuli voimaan laki koulunkäynnistä ja lapset siirtyivät tehtaista ja muista töistä koulun penkille. Työssäkävijöiden työpäivät olivat pitkiä, ja pikaruoka eli ruoan ostaminen kärryistä kadulta oli yleistä. Kierros tietysti päättyi pubiin.Opastuksen jälkeen kävin vielä omin päin läpi Lontoon eli Londiniumin perustamista - Lontoohan on alunperin roomalainen kaupunki. Niin, ja tietysti esillä oli myös tuo ylläolevassa kuvassa näkyvä olympialaisten cauldron, mikähän se sitten ikinä onkaan suomeksi, systeemi, joka oli käytössä olympiatulen tuonnissa kisoihin ja kisojen päättyessä tulen sammuttamisessa.

Olin ensimmäistä kertaa Museum of Londonissa, ja täytyy sanoa, että kiva museo, jossa on monta mielenkiintoista näyttelyä Lontoon eri vaiheista. Samoin opastuksia on mukavasti, Victorian aikaisen Lontoon kierroksen jälkeen olisi alkanut Lontoon tulipalon jälkeisen ajan kierros, mutta suuntasin siis itse omatoimiselle roomalaiskierrokselle. Museoon on helppo poiketa ja kiertää haluamansa ajanjakso. Ja museokaupassa on mukavasti tarjolla erilaisia Lontoo-tuotteita.

Mutta minähän pysyin luonnollisesti tiukkana enkä ostanut mitään, nythän ollaan säästöbudjetilla liikkeellä. Museum of Londonissa on kaksikin kahvilaa, mutta myös tila, jossa voi nauttia omista eväistä. Sinne siis, ja eväsvoileipä ja termarikahvi lounaaksi. Hiukan meluista, paljon lapsiperheitä, mutta istumapaikka löytyy.

Suunnitelmassa oli seuraavaksi läheinen Guildhall Art Gallery ja sen jälkeen vielä Bank of England Museum, molemmat maksuttomia, mutta Lontoon historiaan tutustuessa vierähtikin sen verran aikaa, että päätinkin muuttaa suunnitelmia lennossa ja suuntasin Tate Moderniin, maksuton siis sekin. Kävelin St. Paulin Katedraalin vierestä, pääsymaksu, joten en poikennut sisään, ihailin sitä kuitenkin ulkopuolelta. St. Paulilta johtaa Millenium Bridge -kävelysilta Tate Modernille, ja sillan pohjoispäästä on erinomainen näkymä Shardille, mikä valokuvausvinkkinä mainittakoon.

Tate Modernissa oli juuri saapuessani alkamassa maksuton Materials and Objects -kierros, jossa keskusteltiin taiteen uusista materiaaleista ja tekniikoista - tai uusista ja uusista, noin sata vuotta sitten uusista eli kollaasistekniikasta ja miten taiteessa alettiin tuolloin käyttää uusia materiaaleja ja tekniikoita ja kuinka käsitys taiteesta muuttui. Noin tunnin mittaisella kierroksella nähtiin niin Picassoa (alla) kuin Duchampiakin (yllä), muun muassa. Tykkäsin.

Kierroksen jälkeen kävin tutustumassa Tate Modernin uuteen, viime vuonna avattuun Blavatnik-lisärakennukseen (joka oikeastaan minut Tateen tällä kertaa houkutti) ja sen näköalatasanteeseen (maksuton). Pahaksi onneksi sinne päästyäni alkoi ripsiä vettä, joten maisemat olivat vähän harmaat ja sumuiset, mutta kyllähän täältäkin aurinkoisena päivänä näkee mukavasti Lontoon kattojen ylle. Myynnissä on skyline-opasvihkonen, joka kertoo, mitä Lontoon rakennuksia näköalatasanteelta näkyy. Vihkonen on itsepalvelumyynnissä hintaan 2 puntaa.

Tate-kierroksen jälkeen kävelin jokivartta kohti London Bridgen asemaa. Jokivarressa on aina elämää, kahviloita, ravintoloita, katukauppiaita, musisoijia... Ennen asemaa poikkesin vielä aina yhtä ihanalle Borough Marketille, jossa sorryin tietysti fudgeen, 5 puntaa. Tänne kannattaa tulla ihastelemaan ja maistelemaan, tarjolla on monenlaisia herkkuja, tosin hintataso ei ehkä ole kaikista edullisin, mutta tarjolla on usein ilmaisia maistiaisia useammassakin kojussa. Asemalta ostin vielä take away -kahvin, pari puntaa, ja sitten kohti kotia.
Kotiin päästyäni olin aika ylpeä itsestäni. mahtava Lontoo-päivä kympillä! No, hiukan enemmän, sillä tuleehan tuohon päälle vielä junaliput. Off peak - eli alennushintaiset toki nekin. Näin kaksi mielenkiintoista museota, joissa molemmissa opastuskierros, lisäksi mukava kävely kaupungilla ja jokivarressa, jolloin näin omatoimisesti Shardin, London Bridgen, Monumentin, St. Paulin katedraalin sekä Borough Marketin, jossa pääsin haistelemaan ja maistelemaan Lontoon ja Englannin makuja.

Toki jos olisin ihan oikeana turistina Lontoossa ja asunut keskustassa, olisin ollut liikkeellä aamulla aikaisemmin ja jatkanut illalla pidempään, jolloin olisin todennäköisesti syönyt ainakin yhden ihan oikean aterian jossakin ravintolassa. Samoin olisin varmaankin helpommin sortunut museokaupassa ostamaan tuliaisia ja matkamuistoja, nythän niille ei oikein ole tarvetta, kun täällä asun, ja olin tietoisesti säästöbudjetilla liikkeellä. Mutta mielestäni onnistuin aika hyvin, vai mitä mieltä te olette?

Mukavaa viikon jatkoa!

No comments:

Post a Comment