July 06, 2017

Grilli kuumana

Uutiset tietävät kertoa, että Suomessa on suht viileätä - teitä varmaan lohduttaa kuulla, että meillä on täällä taas nautittu kunnon helteistä. Eilen keskiviikkona lämpötila nousi 29 asteeseen, mikä oli ihan mukavaa, paitsi metrossa, kun kävin keskustassa pikaisesti palaveeraamassa. Oli sen tyypin vierailu, että menin itse pitkissä housuissa, mutta onneksi sentään hihattomassa topissa - miespuolinen kollega joutui kärvistelemään pukuhousuissa ja pitkähihaisessa paidassa. Pukukoodi, nähkääs, se on täällä Enkkulassa melko formaali.

Mutta grillaamiseen tämä sää on mitä parhain.

Grillauskaveri
Illalla nimittäin on varsin mukava istuskella pihalla ja grillailla. Saatatte ehkä olla huomanneet, että meillä grillataan varsin usein ja ympäri vuoden. Siihen on syynsä, ja se syy on Mies. Eteläafrikkalainen Mies. Grillaaminen kun on Etelä-Afrikassa melkeinpä enemmän kuin uskonto, se on todellakin elämäntapa, ja meilläkin sitä noudatetaan ahkerasti. Enkä yhtään pane vastaan. 

Miehen grillauspuritismiin kuuluu, että ainoa oikea grilli on Weberin hiiligrilli, muut eivät kelpaa, ei kuulemma ruoka maistu oikealta. Niinpä meillä siis grillataan tuollaisella isohkolla pallogrillillä (heh), vaikka kaasugrillihankintakin on aina välillä ollut puheissa, että ehkä joskus.

Meillä grillataan aika tasaisesti kanaa, lammasta tai nautaa. Grillissä valmistuvat niin pienet pihvit kuin isommatkin paistit, kokonainen kana grillissä on meillä aika tyypillinen Sunday Roast kotioloissa, pääsiäisenä isompi kimpale lammasta. Tai nämä lampaan kyljykset, lamb chops, joissa ehkä syötävää ei ole paljon, mutta se vähä onkin sitten sitäkin herkullisempaa. Mausteeksi riittää merisuola.

Grillissä valmistuu usein myös herkullinen valkosipulipatonki, johon tällä kertaa laitoin mukaan myös oman maan rosmariinia. Tämä on siis ihan kaupan esipaistettu patonki, johon leikkaan viillot, laitan väliin valkosipuli/yrttivoin, ja käärin folioon. 

Juomaksi vielä Miehen tekemä inkiväärijuoma, ja kyllä kelpaa keskiviikkoateriaksi!

Mitä teillä grillataan?

No comments:

Post a Comment