June 03, 2017

Onnea Valmistuneille ja Koulutiepohdintoja

Onnea kaikille viime aikoina valmistuneille!

Tämä kortti lähti tuoreelle ylioppilaalle, mutta samalla lähetän onnittelut myös kaikille muillekin tänä keväänä valmistuneille ja koulunsa päättäneille.


Omista valmistumisista milloin mistäkin opinahjosta on jo jokunen tovi, mutta - elämä on jatkuvaa oppimista, enkä ole sulkenut pois sitäkään, että jonkinlainen opintie vieläkin kutsuisi. Iso-Britannia tuntuu olevan erilaisten pätevyyksien ja tutkintotodistusten luvattu maa, erilaisia qualifications-kirjainlyhennelmiä sinkoilee siellä sun täällä. Juniori ei vielä tavoittele mitään näistä, mutta tosiasia on, että täkäläinen koulujärjestelmä on sellainen, että vanhempien on jo hyvissä ajoin alettava pohtimaan lastensa koulutietä ja tulevaisuutta. Juttelin juuri viikonloppuna Juniorin harrastuksessa toisen äidin kanssa - samanikäinen lapsi on yksityiskoulussa, johon he pääsivät, koska tajusivat ilmoittaa lapsensa jonoon, kun lapsi oli 18 kuukauden ikäinen. Luin myös Suomi-äitien keskustelupalstaa, jossa pohdittiin, milloin pitäisi aloittaa lapsen preppaaminen grammar schooliin eli 11-vuotiaiden "11+"-kokeeseen, jos sille koulutielle haluaa. Kuulemma ihan yleistä on, että lapsen preppaaminen ns. tosissaan eli tutorin kanssa aloitetaan, kun lapsi on 8-vuotias - vaikka Suomi-äidit olivatkin aika laajalti sillä kannalla, että ei mitään stressiä ja jos on tarkoitettu niin on tarkoitettu. 

Tunnustan, että täkäläinen koulujärjestelmä on minulle edelleen täysi sekamelska. Yksi niistä asioista, jotka on kirjattuna tekemättömien töiden listaan - mutta joita olen pitänyt kuitenkin suht kiireettöminä, onhan Juniori vasta 6-vuotias. Suomi-äitien käymä keskustelu oli kuitenkin herätys, väärässäpä taisin olla, tämäkin asia on otettava selvitystyön alle.

Suomalainen koulujärjestelmä ja etenkin sen uudistussuunnitelmat ilmiöpohjaiseen opetukseen siirtymisestä kiinnostaa täällä UK:ssa todella kovasti, ja se onkin täällä ollut mm. BBC:n uutisissa jo monet kerrat ja tasaiseen tahtiin. Kuten äitiyspakkauskin :)

Toisaalta olen myös ihan varma, että oli Juniorin koulu mikä tahansa, juhlimme me sen päättymistä ja todistuksen käteen saamista aivan yhtä iloisina, kun sen aika on.

Onnea kaikille valmistuneille ja heidän läheisilleen!

No comments:

Post a Comment