April 11, 2017

Matkailun merkeissä, Tudorien hengessä - Hever Castle

Vinkkaisin tuolla aiemmin, että taas tuli matkailtua aivan mahtavassa ja upeassa kohteessa, ja niinpä tosiaankin tuli. Hiukkasen harmittaa vaan, että sää oli sen verran pilvinen, että kuvat ei nyt sitten taas oikein tee oikeutta paikan kauneudelle, mutta ehdottomasti kannattaa matkailla hiukan Lontoon ulkopuolelle Kentiin ja Heverin linnaan.


Meillä oli jokunen päivä sitten tosiaan huippuluokan vieras käymässä, ja Lontoon sijasta esittelimme vieraalle Englannin maaseutua ja sen linnoja, niitähän siis täällä riittää. Lähiseuturetkeilimme tällä kertaa Kentiin, Heverin linnaan, joka on tietysti ikivanha ja upea ja jo sellaisenaan erinomaisen mielenkiintoinen kohde, mutta lisämaustetta linnalle antaa se, että se on Anne Boleynin lapsuudenkoti. Ja Anne Boleynhan oli tietysti Henrik VIII:n toinen vaimo, se, jonka takia (tai ainakin osasyystä) Henrik ja paavi riitautuivat ja sitä myötä sitten katolinen kirkko menetti valta-asemaansa Englannissa.

Annen ja Henrikin liitto oli sitten lopulta suht lyhyt, vain 1000 päivää, ja päättyi aika rumasti, kuten Henrikin liitoilla oli tapana. Poloiselle Annelle kävi huonosti, hänet mestattiin Towerin linnassa vuonna 1536. Annesta tuli kuitenkin myöhemmin (postuumisti) kuningattaren äiti, kun erinäisten kiemuroiden (kertaa Englannin historiasta) jälkeen valtaan nousi Annen ja Henrik VIII:n tytär Elisabet I. Ja Elisabet I, kuten tiedämme, hallitsi pitkään ja hartaasti ja nosti Englannin suurvallaksi. Ja niin kuin tiedämme, oli hän naimaton ja lapseton ja siten myös viimeinen Tudor-hallitsija.


Kuten näissä englantilaisissa maaseutulinnakohteissa yleensäkin, on täälläkin puutarha aivan olennainen osa vierailuelämystä. Näin keväällä kohtasimme puutarhaan astuessamme ensimmäisenä aivan uskomattoman näyn ja huumaavan tuoksun, kun ensimmäinen puutarhan ”huone” oli sinisenään hyasintteja! Myöhemmin kesällä sama efekti tullee hyasinttien vieressä sijaitsevasta upeasta rosariosta. Heverin puutarhaan mahtuu niin eurooppalaista muotopuutarhaa kuin englantilaista maisemaakin ja tietysti myös italialainen puutarha roomalaishenkisine veistoksineen.

Lapsille oli näin pääsiäisen alla tarjolla egg hunt eli erilaisia tehtäviä ratkottavaksi, palkkioksi sai tietysti pääsiäissuklaata. Puutarhassa on perinteinen marjakuusilabyrintti ja lisäksi vielä vesilabyrintti, jossa piti löytää tiensä kiviä pitkin lammen keskellä sijaitsevaan torniin. Ovelasti osa kivistä oli ansoitettu vesisuihkuilla, mikä varmasti lämpimänä kesäpäivänä on vain mukavan viilentävää. Puutarhassa on muuten kuulemma jossakin myös lasten kahluuallas, mutta ehkä se ei ollut vielä auki tai ei vaan muuten sattunut silmiin. Ja leikkipuisto on tietysti myös.

Hever Castleen pääsee Lontoosta noin tunnissa, ensin noin 40 min junalla London Bridgen asemalta Heveriin, josta reilun parinkymmenen minuutin kävelymatka itse linnaan. Linnassa voi halutessaan myös yöpyä, joko luksusluokan B&B:ssä tai isommalla porukalla omassa mökissä.

Ja voihan nenä, karttaa tässä tutkiessani huomasin, että Heverin linnan vieressähän on myös toinen mielenkiintoiselta vaikuttava linna, nimittäin Chiddingstone, ensi kerralla taitaakin olla ohjelmassa nämä molemmat!
Hever Castle netissä (englanniksi)

2 comments:

 1. Huomenna lasta moikkaamaan ja lauantaina sitten retkeillään myös täällä - upea puutarha on vielä miesväelle salaisuus :) Suunnitelmiin kuuluu myös Leedsin linna. Sääennustekin muuttui, ei pitäisi sataa... Tällä(kin) kertaa jää New Maldenin huudit väliin, ne on jo niin koluttu.
  t. Margit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooh tämä ja Leedsin linna ovat molemmat aivan upeita! Toivottavasti säät suosivat, tämänhetkisen ennusteen mukaan lauantaina iltapäivällä sattaa jopa aurinkokin pilkistää! Mukavaa matkaa!

   Delete