March 20, 2017

London Design Museum & Bongaa Suomalaiset

Kensington on aivan ihana kaupunginosa Lontoossa. Kauniita taloja, leveitä katuja, luksuskauppoja, sanalla sanoen very posh. Täällä asuvat rikkaat ja kuuluisat. Täällä on myös paljon nähtävää satunnaiselle Lontoon-kävijälle. Science Museum, Natural History Museum, yksi lemppareistani Victoria and Albert Museum ja tietysti Kensington Palace esimerkiksi. Ja nyt myös uusi Lontoon Design Museum.Lontoossa toki oli Designmuseo jo aiemmin, Shad Thamesilla, Towerin sillan takana, kävin siellä joskus vuosia vuosia sitten, mutta nyt siis viime marraskuussa avattiin uusi upea museo Kensingtonissa. Kyseessä on vanha Commonwealth Instituten rakennus, jossa vanhasta muistuttaa betonikatto, muuten rakennus on uusittu täysin. Sisällä näyttää ja tuoksuu uudelta ja upealta.

Kiertelin ensin ympäri taloa. Vaaleaa puuta, valoa, betonia, pelkistettyä kauneutta, avoimia tiloja kävijöille, lepopaikkoja. Kävelin nopsasti läpi maksuttoman Designer, Maker, User -näyttelyn, joka muistuttaa muotoilun yhteydestä arkikäyttöön ja valmistusprosessiin. Bongasin perinteiset suomalaiset - Fiskarsin sakset ja Aallon kolmijalkajakkaran, joka oli paritettu Ikean halpisversion kanssa, joka "on huomattavasti edullisempi, mutta myös tinkinyt muotoilusta ja siis myös Aallon alkuperäisen jakkaran eleganssista", jotakuinkin noin. Ja kokonaista kolme Nokiaa, joiden muotoilu tosin ei tainnut olla suomalaista.


Enemmän käytin kuitenkin tällä ensivisiitilläni aikaa Imagine Moscow -näyttelyyn, jossa esitellään uuden Neuvostoliiton tulevaisuudensuunnitelmia - jotka eivät koskaan toteutuneet.

En oikein tiennyt, mitä odottaa, ehkä kommunistista realismia ja työväen voittoparaateja, mutta täytyy sanoa, että sain kyllä jotain ihan muuta. Olisikohan piilotettu Neuvostoliitto oikea sana? Siinä missä kommunistinen realismi saa jokseenkin varmasti aikaan negatiivisempia väreitä, oli tämä näyttely oikeasti varsin mielenkiintoinen ja informatiivinen ja avasi silmiä varhaisen Neuvostoliiton aikaansaseuraavalle ja kiinnostavalle muotoilulle ja ajattelulle sen takana. Tulevaisuudenuskoa, suuria suunnitelmia, kansainvälisyyttä. Sulkeutuminen tulee vasta myöhemmin. Suunnitelmat suurten horisontaalisten pilvenpiirtäjien rakentamiseksi olivat - kauniita. Toki myös nuoren kommunistisen valtion ongelmia ratkaisevia ja käytännöllisiä, mutta myös tyylikkäitä. Ja Kasimir Malevichin suprematismihan on aina viehättänyt minua, sitäkin oli esillä. Ja paljon muuta. Positiivinen yllätys!

Näyttelykierroksen jälkeen suuntasin vielä tietysti museokauppaan, joita itse asiassa on täällä kaksikin. Bongaa suomalainen -leikki jatkui, ja toinen, viereisessä rakennuksessa oleva kauppa olikin itse asiassa suurimmaksi osaksi pyhitetty skandimuotoilulle, suomalaiset, ruotsalaiset ja tanskalaiset olivat valloittaneet tämän kaupan lähes kokonaan. Iittalaa, Marimekkoa, Saarista, Aarniota. Mutta muutakin siis toki on, ei tämä ihan Helsinki- tai Espa-kopio ole.

Ja kun näillä kulmilla olette, on aivan museon takana upea Holland Park, jossa on mukava viettää lounastauko tai rauhoittua vaikkapa puiston japanilaisessa puutarhassa, Kyoto Gardenissa. Ihan vielä ei pääse ihailemaan kirsikkapuiden kukintaa, mutta myöhemmin keväällä puisto on kuulemma upea.

Kirsikkapuiden sijasta pääsin sen sijaan ihastelemaan magnolioita, joita niitäkin puistosta löytyy jokunen. Ja lapsiperheille kerrottakoon, että Design Museo tarjoaa englantilaiseen tapaan aktiviteettia myös lapsille, ja Holland Parkissa on suht suuri Adventures-leikkipuisto.

Vierailupäivä oli aika pilvinen ja tuulinen, mutta reippailin kuitenkin metron sijasta ihan maan pinnalla ja nautiskelin Kensingtonista. Varmaan askeleet suuntautuvat tänne entistä useammin tämän uuden tulokkaan myötä, sillä tätä museota täytyy ehdottomasti pitää silmällä!

Mukavaa päivänjatkoa!

No comments:

Post a Comment