October 27, 2016

Wien - Vienna

Wienistä ollaan siis kotiuduttu virkistäytyneinä ja viihdytettyinä, mukava breikki tähän syksyn arkeen, kyllä kannatti valita tämä eurooppalainen helmi kohteeksi!

Renewed and refreshed travellers have returned home from lovely Vienna, Austria, what a wondeful break, so glad I chose to visit this European jewel!Edellisestä Wienin-reissusta on kulunut aikaa parikymmentä vuotta, joten olihan se aika päivittää kuulumiset. Tällä kertaa oli hiukan erilainen reissu, kun tahdin määräsi viisivuotias Juniori, eikä tarvinnut pettyä, Wienissä kun riittää nähtävää kaiken ikäisille.

It was about time I updated my knowledge of Vienna, about 20 years since my last visit, although I must say it was a bit different this time with five-year-old Junior setting the pace for this holiday but oh my, there is so much to see and do in Vienna for all ages.Säät olivat hiukan harmaat, mutta mieliala ei, ja neljän päivän äiti-poika-reissu oli kaikinpuolin onnistunut. Vaikka olimme eurooppalaisessa suurkaupungissa, oli liikkuminen julkisilla ja nähtävyyksissä sujuvaa ja väljää emmekä tainneet jonottaa muualla kuin Schönbrunnissa ja sielläkin vain muutaman minuutin sisäänpääsyä itse palatsiin.

Joukkoliikenne on siistiä ja toimivaa ja Juniori matkusti alle kuusivuotiaana ilmaiseksi. Juniori pääsi myös kaikkiin nähtävyyksiin ilmaiseksi, mikä oli tietysti aina positiivista, lapsiperheet huom. Useissa museoissa näytti maksavan asiakkaan ikärajana olevan huimat 19 vuotta, joissakin 6 (mm. Schönbrunn), kuten siis myös joukkoliikenteessä.

First of all, public transportation is clean and works just great and Junior travelled free (kids under 6). Junior went free to all the attractions in the city as well, in a lot of museums under 19-year-old are free, in some only 6 though, like Schönbrunn. It was also really spacious everywhere, no crowds or queues.Ensimmäisen päivän iltapäivän vietimme Wiener Prater -huvipuistossa, josta kirjoitinkin jo pikaisesti terveisiä aiemmin. Vaikka hotellimme olikin ihan huvipuiston vieressä, emme sitten kuitenkaan menneet sinne uudestaan, sen verran uupuneina päivän retkeilystä aina hotellille palasimme.

Sunnuntain vietimme Schönbrunnissa, joka myös on oiva kohde lapsiperheille, sillä varsinaisen palatsin lisäksi siellä on myös laaja puutarha, jossa on leikkikenttä ja labyrintti, ja erinomainen eläintarha. Me menimme ensin itse palatsiin, jossa teimme varsinaisen pikakierroksen, onneksi oli sentään audioguide mukana, jotta pysähdyimme joka huoneessa edes sen minuutin, haha. Juniori ei ainakaan vielä protestoi näitä sisäkierroksia, mutta pitää siis yllä sellaista vauhtia, ettei siinä juuri palatsin aarteita ehditä tarkemmin tutkia. Mutta tulipa nyt kuitenkin nähtyä! Leikkipuisto ja labyrintti tulivat palatsikierroksen jälkeen tarpeeseen Juniorin energianpurkuun, ja loppupäivä menikin sitten mukavasti eläintarhan puolella. Todella suositeltava kohde, monipuolinen, paljon eläimiä, ja jopa isot kissat näkyvillä. Meiltä jäi aika paljon näkemättäkin, esimerkiksi elefantin olisin halunnut nähdä, mutta jäipä siis jotain ensi kertaankin. Koko Schönbrunnin alueen läpikäyntiin voi helposti varata pari päivää, mutta silloin ehkä kannattaa perheen pienimmät jättää kotiin. Lippukäytäntöön kannattaa tutustua etukäteen, tarjolla on monenlaisia yhdistelmiä.

We spent our first day (afternoon) in Wiener Prater theme park, more about that in my earlier post here. On Sunday we went to Schönbrunn to see the palace, their amazing garden with a playground and maze and of course the zoo. Our palace tour was probably the quickest one ever, it was only because of the audio guide we stopped in each room for about a minute, otherwise we would have just run through all the amazing bling bling and beautiful art and furniture and decorations. But we did it! After that a moment in palace garden playground was needed and of course the maze. Or mazes as there is another one with fun games in it as well. The rest of the day was well spent in the zoo. It is really great, big area with lots of animals, we didn't have enough time to see them all so will probably have to come again. If you want to see all the attractions in the Schönbrunn area you will probably need 2-3 days for a quick round. It is worth checking their ticket packages before your visit.


Maanantaiksi en ollut suunnitellut paljoakaan ns. virallista ohjelmaa, sen sijaan kiertelimme enemmän keskikaupunkia. Pakollisena kohteena oli oikeastaan ainoastaan Hundertwasser Haus, joka sitten Juniorin mielestä ei ollutkaan yhtään hassu, vaan ihan "normaali". Viisivuotiaan käsitys normaalista taitaa siis olla hiukan aikuisen näkemyksestä poikkeava, mutta sehän on tietysti vain virkistävää. Ehkäpä alan kannustaa Junioria arkkitehtuurin pariin? Mukava reilu tunti Stadtparkin leikkipuistoissa oli myös ihan paikallaan ja kävimmepä moikkaamassa paria muusikkoakin, samaisessa puistossa Johann Straussia ja myöhemmin vahingossa Mozartia. Vahingossa siksi, että meistä oli niin hauska matkustaa ratikassa, että ajoimme (ihan oikeasti tahallamme siis) pysäkkimme ohi ja seuraavalla oli sitten Wolfgang. Ja pizza. Ja jätski.

Herkkuja nautittiin myös erinomaisen viehättävässä Gerstnerin kahvilaravintolassa Oopperaa vastapäätä. Alakerrassa oli myymälä ja yläkerrassa kahvila, ja täytyy vaan taas todeta, että Itävallassa kyllä osataan leivonnaisten valmistamisen jalo taito. Kuulemma kaupungin parasta jätskiä taas saa Zanoni&Zanonilta.

Monday was a day off in the city, the only must-do was to see the Hundertwasser haus - which according to Junior was quite "normal", not funny at all. Five-year-old's definition of normal seems o be a bit different from an adult's one but that is only a good thing, isn't it? Also enjoyed a good hour or two in Stadtpark playground and saying hello to some musicians - Strauss and Mozart. For cakes we visited Gerstner's cafe - they really know how to make cakes in Austria! The best ice cream in town is from Zanoni & Zanoni.
Olin hiukan haaveillut Gustav Klimtin teosten näkemisestä, mutta niitä tai muitakaan taidemuseoita ei nyt lapsiperhematkaan mahtunut, ja toinen haaveeni eli Secession oli maanantaina suljettu, joten todellakin täytynee lähteä vielä aikuisellekin reissulle jonain viikonloppuna. Niin ja joka päivähän on tässä musiikillisessa kaupungissa tietysti tarjolla upeita Mozart- ja Strauss-konsertteja, lippuja saa ihan ex tempore aika monesta kadunkulmasta eli ennakkosuunnittelua ei tarvita. Tällaisessa olinkin silloin joskus, ja oli kyllä ihan suositeltava kokemus.  Tällä reissulla kuitenkin minuste parasta oli, tietysti, olla yhdessä Juniorin kanssa, pitää kädestä kiinni ja jutella ja olla vaan.

Wien on tietysti myös joulumarkkinakaupunki, joten jos mielit pientä viikonloppubreikkiä vielä tälle vuodelle, niin kannattaa pitää Itävalta mielessä!

Minun osaltani taitaa kyllä olla tämän vuoden matkailut nyt matkailtu, mutta never say never, ja kohtahan se uusi vuosi taas koittaa. Mukavaa päivänjatkoa kaikille!

Highly recommended, really enjoyed Vienna. For me this time the best part was, obviously, spending time with Junior, hold hands and chat and just be together. 

Linkkejä/Links:
Wiener Prater
Schönbrunn Palace
Schönbrunn Zoo
Gerstner cafe
Zanoni & Zanoni


No comments:

Post a Comment