October 13, 2016

British Airways i360

Flunssa alkaa nyt olla selätetty, mutta sen verran väsynyt olo viikonloppuna oli, että päätimme sitten kuitenkin jättää lauantai-illan viininmaistelut ja illallisen väliin, en olisi todennäköisesti edes maistanut mitään eroja viineissä, joten aika turhaa olisi ollut lähteä. Lontoo-illan sijaan venytin lauantaipäivän Suomi-koulu- eli Brightonin reissua, ja kävimme Juniorin kanssa yläilmoissa British Airways i360 -köysirata-näköalatorni-mitenkähäntätäoikeinparhaitenkuvailisi-jutussa.

Last weekend in Brighton - ta dah - Junior and I took a ride up to the air in British Airways i360.
Kyseessä on siis Brightonin uusin nähtävyys, joka avattiin Brightonin rantaan ihan hiljattain eli 4.8.2016. Eipä mikään ihme, että en sitä ollut aiemmin noteerannut siis. i360 on maailman ensimmäinen pystysuora köysirata ja korkein nouseva näköalatorni - korkeutta rakennuksella on 162 metriä ja matkustajat pääsevät hekin mukavaan 138 metrin korkeuteen. Vertailun vuoksi: Helsingin Stadionin torni: 72 m, Näsinneulan ravintola: 124 m. Tornin on suunnitellut sama arkkitehtikaksikko Marks & Barfield, joka on myös London Eyen takana, ja samat arkkitehdit ovat muutenkin projektin primus motoreita. British Airways on ostanut tornin nimen ensimmäiseksi viideksi vuodeksi, yleiseltä nimeltään torni on i360, jossa i tulee sanoista intelligence, innovation ja integrity.

Matka yläilmoihin ja takaisin alkaa sponsorin mukaisella turvatarkastuksella, joka ei nyt ole ihan lentokenttätasoa, mutta laukut kyllä tutkitaan huolellisesti. Varsinainen matka ylös ja alas kestää päivällä 20 minuuttia ja illalla puoli tuntia. Hytti nousee todella tasaisesti ja pehmeästi, liikettä ei huomaa, enkä itse huomannut edes sitä, kun ylhäällä pysähdyimme ja lähdimme takaisin kohti maan pintaa.

The observation deck is the latest attraction in Brighton, only opened in August this year, so no wonder I hadn't noticed it before. British Airways i360 takes you 138 m high, the building itself is 162 m high. It is the world's first vertial cable car and world's tallest moving observation tower. And it moves so smoothly you don't even notice. In fact I didn't even realise when we had reach to highest point and started our way back down again.

Juniorin kanssa kiersimme tietysti hytin sisällä koko 360 astetta ja tutkimme tarkasti kaukana olevaa maan pintaa. Näkymät ovat luonnollisesti upeat merelle, pitkin rantaviivaa ja Brightonin kaupungin ja West Sussexin yli. Brightonissa nyt ei niin kovin montaa bongattavaa maamerkkiä ole, mutta etenkin rantaa katselee kyllä mielellään. Enpä ollut aiemmin havainnut, että hei täälläkin on rannassa noita valkoisia kallioita, pääseeköhän niitä tutkimaan lähempääkin?

The view is, of course, magnificent. On a sunny day you can see far to the see, along the coast line and over the city. This view made we wonder if you could go see the beautiful white cliffs closer.
Yläilmoissa voi janon yllättäessä nauttia englantilaisista juomista, baarissa on tarjolla niin kuohuviiniä ja giniä kuin paikallista omenamehua ja mineraalivettäkin. Ja pitihän sitä tietysti tukea paikallista viinituotantoa lasillisen verran. Alakerran Belle Vue -ravintolassa lounastimme edellisenä viikonloppuna, Juniorin lihapullat ja riisi hupenivat parempiin suihin hyvää tahtia ja vanhempien juusto- ja kasvisburgeritkin olivat ihan makoisia, ehkä hiukkasen kuivia. Palvelussa oli hiukan uuden ravintolan kankeutta, mutta edellytyksiä on kyllä. Lähistöllähän on tietysti runsaasti muitakin ruokapaikkoja, ranta kohti Pieriä on täynnä kahviloita ja kuppiloita ja pieniä kauppoja. Ja lisää lienee tulossa, sillä Brightonin rantaa kehitetään tällä hetkellä kovasti. Tosin siellähän se elämä taitaa olla jo nyt.

The Brighton beach is being developed a lot at the moment - and it already now is very lively and has plenty of lovely cafes and small shops. Downstairs of the i360 there is a new restaurant Belle Vue which seems promising. Up in the air at i360 bar you can enjoy British sparkling wine, gin, apple juice, ale and also spring water - all pretty much local.
Rannan uusi leikkipuisto, jossa kesäisin on myös lasten kahluuallas - A new playground by the beach.
Mutta sopii kyllä meille, ahkerille Brightonin-kävijöille!

Hey, Brighton is getting even better!

British Airways i360

PS: Jos ihmettelette, että mitä ihmeen varjoja ja raitoja näissä kuvissa on, niin nehän ovat luonnollisestikin heijastuksia lasihytin kaarevasta pinnasta.

2 comments:

 1. Olipa kiva kuulla ja nähdä Brightonista juttua. Vuosia on vierähtänyt, kun siellä on tullut käytyä. Wow, mikä näköalatorni!
  Kiitos kun päivitit minun Brighton-tietämykseni tähän päivään.
  Kivaa torstaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei vaan, hauskaa, että tykkäsit :) Mehän tosiaan käydään siellä varsin usein Suomi-koulussa, ja sitä kautta tulee sieltä myös juteltua paljon, tosi kiva kaupunki. Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle!

   Delete