September 20, 2016

Ranskalainen marjakakku - French Forest Fruit Cake

Edellisestä leipomispäivästä oli vierähtänytkin jo aikas pitkä aika, joten viikonloppuna päätin sisällyttää juoksuun valmistautumiseen myös hiukan leipomista - ja palautumiseen herkkuhetkiä. Tämä Ranskalainen marjakakku oli Suomessa asuessa yksi lempparikakuistani, jota tuli tehtyä paljonkin, ja kun nyt löysin pitkästä aikaa sen reseptin, ei tarvinnut kauaa miettiä, mitä leipoisin. 

While still in Finland this French forest fruit or berry cake was definitely one of my favourites and I used to bake this quite often. So when I all of a sudden found this recipe again it wasn't that difficult to decide what to bake. It has been a while so thought I would share the recipe with you, too.





Alunperin ohje on Pirkasta ja tähän en edes tehnyt mitään muutoksia, sen verran namia tämä kakku on juuri tällaisenaan. Huom. tämä ei ole mikään leipaisempas tästä äkkiä -kakku, vaan sen tekemiseen on varattava ihan kunnolla aikaa, ja lisäksi se kannattaa valmistaa päivää ennen tarjoilua.

Note that this cake takes quite a while to bake, it is not one of those just made one cakes but make sure you have 3 hours or so and for ultimate success make this one day before to really impress everyone.

Täytyy muuten kertoa, että sellainen leipomisen perusainesosa kuin perunajauhot on täällä Englannissa melkeinpä täysin tuntematon käsite. En sitten tiedä, käyttävätkö esimerkiksi maissijauhoja tilalla vai miten, mutta ainakin kaikki sponge-kakut tehdään pelkästään vehnäjauhoista, kun Suomessahan yleensä täytekakkuihin laitetaan vehnäjauhojen lisäksi myös perunajauhoja. Samoin esimerkiksi blineihin käyttämiäni tattarijauhoja on täällä ihan turha etsiä normisupermarketista, ja tuoretta mätiähän ei saa mistään. Onneksi täältä löytyy sitten kuitenkin näitä erikoiskauppoja, esimerkiksi perunajauhoja löysin Holland & Barrettilta, joka on sellainen terveys- ja ekoruokakauppa, joka on myös siinä mielessä kiva, että sieltä saa Pandan lakritsia. Joka on, kuten kaikki tiedämme, erittäin terveellistä sekin!

About potato starch which is used in this cake. As common ingredient as potato starch is in Finland it seems to be pretty much unknown here in the UK. Maybe they use corn flour instead, I don't know, at least in sponge cakes they only use plain / self raising flour whereas in Finland we normally use half half flour and potato starch. Similarly, by the way, no point trying to find buckwheat for blinis from a typical supermarket and no chance finding fresh fish roe from anywhere, just not available. Luckily there is Holland & Barrett from where I managed to find potato starch plus they are really great also because they sell Finnish Panda liquorice which is - as we know - really good for you! :)

Ranskalainen marjakakku - French Forest Fruit Cake

200 g voita / butter
1 3/4 dl sokeria / caster sugar
2 kananmunaa / eggs
1 dl mantelijauhetta / ground almond
1 tl / tsp leivinjauhetta / baking powder
1 tl / tsp vaniljasokeria / vanilla extract

Täyte / Filling
800 g marjasekoitusta / mixed berries
1/2 dl vettä / water
1 3/4 dl sokeria / caster sugar
3/4 dl perunajauhoja / potato starch

Valmistus:
  1. Sekoita pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää yksitellen munat ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Painele reilu puolet taikinasta jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka ja toinen taikinapala jääkaappiin jähmettymään ainakin tunniksi.
  3. Kaada kohmeiset marjat kattilaan, lisää vesi. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes marjat ovat melkein sulaneet. Sekoita keskenään sokeri ja perunajauhot, kaada kattilaan, sekoita. Kuumenna huolellisesti sekoittaen, kunnes marjaseos sakenee, seoksen ei tarvitse kiehua. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.
  4. Kaada täyte taikinalla vuorattuun vuokaan. Kauli lopusta taikinasta kakulle kansi. Painele reunat tasaisiksi ja ripottele halutessasi päälle mantelilastuja.
  5. Paista uunin alatasolla 175 astetta 45 minuuttia. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten vielä jääkaapissa yön yli.
  6. Irrota jäähtynyt kakku vuoastaan ja koristele se tomusokerilla. Tarjoile jäätelön, kermavaahdon tai valkosuklaavaahdon kera.
Method
  1. Beat soft butter and sugar, add eggs, vanilla extract and dry ingredients.
  2. Using a good half of your dough line the cake tin, put the tin and the remaining dough to fridge, chill at least an hour.
  3. Mix half frozen berries and water in a pot, on moderate heat warm until berries have almost melted. Mix together sugar and potato starch, add to the pot, mix carefully until the berry mixture thickens. Cool in cold water bath.
  4. Pour berry mixture to the cake tin. Roll the remaining dough to a circle and lay as a lid over berries.
  5. Bake 175 degrees 45 min in the oven (low level). Let cool first in room temperature and then in fridge overnight.
  6. Serve with ice cream, whipped cream or white chocolate mousse.

Herkullista päivänjatkoa!
Have a delicious day!

No comments:

Post a Comment