September 09, 2016

Lyon

Ranska, oi, Ranska! Oleellinen osa Ranskan-matkailua on päämäärätön vaeltelu kaupungin kaduilla, katsella taloja ja puita ja haistella kaupungin tuoksuja, voi hyräillä vaikka Moon Riveriä elokuvasta Aamiainen Tiffanyllä (vaikka se ei Ranskaan sijoitukaan, mutta Cherbourgin sateenvarjothan on ihan liian surumielinen), ja ihan vaan nauttia ilmapiiristä. Se on nimittäin Ranskassa ihan omanlaisensa.

France, oh, France! An essential part of travelling in France is aimless wandering around the city, admiring architecture and trees and smell the city, humming Moon River from Breakfast at Tiffany's (even though it doesn't take place in France but the Umbrellas of Cherbourg is much too melancholic) and just enjoy. Enjoy France.Tai sitten se on vaan loma. Mutta aistikaapa ja vertailkaapa itse ilmapiiriä vaikka Pariisissa ja Roomassa - huomaatte, että tuntuma on aivan erilainen.

Or maybe it is just that holiday feel, you know, but try it yourself, just smell the atmosphere in Paris and Rome - you will see the feel is completely different.

Lyonin viikonloppuuni mahtui siis mukavasti päämäärätöntä harhailua kaupungilla, mutta myös sopivassa määrin turisteilua eli ns. ihan oikeiden nähtävyyksien katselua. Sitten nuoruusvuosien olen hiukan hiljentänyt museotahtia,myönnettäköön, (ja koska olen myös ollut Lyonissa aiemmin, silloin nuorena museohaukkana), mutta jotain kuitenkin. Tässä joitain nähtävyyksiä, joissa kävin tällä kertaa. En oikein osannut jakaa tätä useampaan postaukseen, joten tästä tuli nyt superpitkä juttu.

My weekend in Lyon consisted of a good amount of aimless wandering but also some serious touristy activities, ie. seeing real attractions. Although I must admit that travelling 15 years ago included a lot more museums and stuff than it does now but some at least. 

Kuin jatkona Bathin roomalaiselle kylpylälle jatkoin Lyonissa sujuvasti roomalaiseen teatteriin ja gallo-roomalaiseen museoon Fourvieren kukkulalla. Kivikasa, mutta erittäin vaikuttava sellainen! Jopa niin, että kolmenkymmenen asteen helteestä huolimatta penkkirivistöjen ja muiden rakennelmien seassa kävelee ihan mielellään. Roomalaisethan tunnetusti suosivat paitsi urheilua niin myös erilaisia taiteita, ja esimerkiksi täällä on ei vain yksi, vaan peräti kaksi teatteria, joista isommalla esitettiin näytelmiä ja tanssia, ja pienemmällä, Odeonilla, esitettiin musiikki- ja runoesityksiä. Niin, kolmas eli Lyonin amfiteatteri on sitten hiukan kauempana, siellä en käynyt. Raunioiden viereinen Gallo Roman Museum on ns. perinteinen Rooman valtakunnan aikaa esittelevä museo, jossa on esillä enemmänkin kiviä ja veistoksia, ruukkuja ja rahoja. Mielenkiintoista museossa on myös (eikä ihan vähiten) itse museon arkkitehtuuri, joka on aivan hurmaavan seitkytlukulaisen futuristista ranskalaista. Maanalaista tilaa ja harmaata betonia, ja etenkin upeat ikkunat teatterin raunioille ovat aivan fantastiset.

Roman bath in Bath was a good start for my Roman experience, in Lyon I saw Roman theatres at Fourviere hill. A really impressive pile of rocks, you might say. The Romans were enthusiastic friends of different arts and therefore here in Lyon there are not only one but two theatres - the bigger one for plays and dance performances, the smaller for music and poetry. Oh, there is a third one in Lyon, too, but I didn't get to see that this time. Right next to these two theatres there is a Gallo Roman Museum with interesting but traditional ancient Roman items like sculptures and coins. 
Samaa ranskalaista tulevaisuusarkkitehtuuria on myös St Exuperyn lentokenttä, hitsit, kun en sitten ottanut kuvaa, vaikka halusin. Ranskalaiset ovat jotenkin aivan upean futuristisia ja innostuneita kaikesta uudesta teknologiasta ja sen hyödyntämisestä. Lyonissa löytyy ilmainen wifi melkein joka paikasta ja jopa Fourvieren Basilikalla on netistä omalle älypuhelimelle ihan itse ladattavat audio-opastukset.

Fourvieren kukkulalle kaikki järjelliset ihmiset ottavat funiculairen eli köysiradan, etenkin huimassa helteessä, mutta joku (minä) sitten onnistui kävelemään onnensa ohi ja joutui reippailemaan. Hiukan tuli hiki ja vesi oli hyvää. Mutta kun olet päässyt ylös kukkulalle, Basilika kyllä kannattaa nähdä. Oikeastaan siinä saa kaksi yhden hinnalla, sillä valtavassa basilikassa on henkeäsalpaavan pääkirkon lisäksi myös huikea kirkko kryptassa. Kirkon vieressä kukkulalla on myös kirkon aarteita esittelevä museo, joka pahaksi onneksi oli minun käyntini aikana suljettu (aukeaa taas syyskuun puolivälissä), olisin sinne ilman muuta suunnannut.

Every sane person takes the funiculaire up the Fourviere hill - of course I didn't, it was a loong and hot walk. Basilica on top of the hill is absolutely stunning, well wort a visit. Unfortunately the church treasurey museum next to the church was closed (will open in mid-September).
Kävin samalla retkellä vanhaan Lyoniin ja Fourvieren kukkulalle myös toisessa merkittävässä kirkossa nimittäin Lyonin katedraalissa (St Jean-Babtiste eli Johannes Kastaja), joka oli sekin ilman muuta näkemisen arvoinen lasimaalauksineen ja tähtitieteellisine kelloineen. Kello on ollut kirkossa jo ainakin 1383, joskin alkuperäinen tuhoutui 1560-luvulla, ja nykyinen on vuodelta 1661. Kello on viimeksi restauroitu 1954 ja se näyttää tarkkaa aikaa vuoteen 2019 asti.

There is also another church well worth a visit in Lyon, this is the Lyon Cathedral in Old Lyon. They have an astronomical clock there in the cathedral, originally dating back to as early as 1383. 


Koska olin jo reippaillut ylös kukkulalle, en todellakaan kävellyt alas, vaan otin siis nyt sen funiculairen, joka pettymysten pettymys, olikin ihan metrovaikutteinen oranssi moderni menopeli. Vanha kaupunki on tietysti myös niin sanotusti ihan kiva ja onhan siellä ihan mukava pyöriä, katso kohta päämäärätön harhailu. Lyonin kuuluisien ihmisten seinämaalaus on tietysti yksi ns. pakollisista kohteista kaupungilla harhaillessa.

As I had done my exercise for the day by walking up to Fourviere I took the funiculare down to Old Lyon. Old town is beautiful and good place for a stroll, see aimless wandering. The mural of Lyonnais celebrities just outside the old town is, of course, one of the must-see things in Lyon.Lyonissa minua ehkä eniten etukäteen kiinnostanut kohde eli nykytaiteen museo oli valitettavasti sekin suljettu (aukeaa syyskuun lopussa), mutta ei hätää, enemmän aikaa toiseksi eniten etukäteen kiinnostaneelle kohteelle eli Musee des Confluences'lle. Valitettavasti tämän kohdalla kävi niin, että rakennus on kiinnostavampi kuin sen sisältö eli jos ette välttämättä halua nähdä täytettyjä eläimiä tai pingviinivideoita, voitte ihan huoleti jättää tämän väliin. Olin varannut tälle kolmisen tuntia, mutta aikaa meni noin tunti. En nyt vaan jaksanut innostua. Anteeksi.

One of the top museums I really wanted to see was the museum of contemporary art but that, too, was closed unfortunately until the end of September. So when planning my trip I thought well, more time for Musee des Confluences. Sadly I must say that the shell was more interesting than the contents - the building itself is fascinating but the museums - quite boring. Sorry. Just wasn't that excited about stuffed animals and penguin videos this time.Loppuun vielä yksi erinomaisen hyvä kohde eli valtava Parc de la Tete d'Or, jossa on kasvitieteellinen museo kasvihuoneineen ja eläintarha ja leikkipuistoja ja rosario ja tilaa temmeltää, ja kaikki tämä ihan ilmaiseksi. Sunnuntaiaamuna vaikutti siltä, että puoli Lyonia oli puistossa juoksemassa. Ehdottoman suositeltava kohde eikä pelkästään siis lapsiperheille, mutta heille tietysti ihan ehdoton.

Finally, one of the must-gos, a massive and amaing Parc de la Tete d'Or which has a botanical garden, a zoo, playgrounds, rosary, lots and lots of space to run arount - and all this for free. Definitely highly recommended to all.
Arvaa mikä? Banaani!Minä tässä odotan, että ruoka kävelee suuhun.


Tässä siis pieni läpileikkaus Lyonin nähtävyyksistä, lisäksi on tietysti runsain määrin mielenkiintoisia museoita elokuvasta miniatyyreihin ja pitsiin ja kankaisiin ja niin edelleen, unohtamatta viiniä ja ruokaa, joista Lyon myös on tunnettu. Erinomainen kohde pienelle kaupunkilomaselle!

So here it is, Lyon in one blog post. Good to keep in mind that in addition to these there is a number of other interesting museums and attractions in Lyon, e.g minuatures, cinema, fabrics etc. and not to forget wine and cuisine. An excellent weekend getaway destination!

No comments:

Post a Comment