September 26, 2016

Koulun penkillä ja lomalaitumilla Englannissa ja Suomessa

Blogin Facebookin puolella Marika kyseli jokunen päivä sitten koulujen lukukausista täällä Englannissa. Meillähän tosiaan koulu alkoi tänä syksynä 6.9. (tai oikeastaan 7.9., sillä 6.9. oli ns. INSET-päivä) ja kouluvuosi päättyy ensi kesänä 21.7. Mitä tässä välissä sitten tapahtuu?Kouluvuosi koostuu täällä kolmesta lukukaudesta – syys-, kevät- ja kesälukukausi – jotka jokainen on 13 viikkoa pitkä. Syyslukukausi kestää jouluun saakka, kevälukukausi pääsiäiseen ja kesälukukausi sitten tuonne heinäkuun loppupuolelle. Jokaisen lukukauden puolivälissä on viikon loma, ns. half term, ja lukukausien välissä sitten myös viikon tai parin loma.

Miten lomat sitten vertautuvat Suomen koululaisten lomiin? Kun koululaiset ovat ahkeroineet syyskuun alusta lokakuun lopulle, koittaa ensimmäinen half term, suomalaisittain syysloma, joka siis on viikon mittainen. Tyypillistä Suomen syyslomaa pidempi siis. Siitä sitten jatketaan jouluun, jolloin on parin viikon tauko, melko samanlainen kuin Suomessa siis.

Tammikuussa opiskellaan taas 6 1/2 viikkoa ennen talvilomaa helmikuun puolivälissä – viikko, eli sama kuin Suomessa. Kevätlukukausi päättyy pääsiäiseen, jolloin on parin viikon loma – pidempi kuin Suomessa – ja kesälukukauden puolivälissä touko-kesäkuun vaihteessa lomaillaan taas viikon verran. Suomessahan koulut loppuvat tähän, mutta englantilaislapset palaavat vielä koulunpenkille kesäksi – kesäloma koittaa sitten heinäkuun lopulla, ja kestää reilut 6 viikkoa eli on vain noin puolet suomalaislasten kesälomasta.

Yhteensä lomaa kertyy täällä siis 13 viikkoa – laskinko oikein? – eli taitaa olla aika sama kuin Suomessa. Virallisten tietojen mukaan täällä vuodessa on koulupäiviä 195, kun Suomessa vastaava määrä on 190. Lomien rytmitys on minusta täällä tosi hyvä, aina reilun 6 viikon välein on ihan oikea tauko, jolloin voi palautua rankasta opiskelusta ja tehdä jotain ihan muuta.

Englanninsuomalaisten kannalta toisaalta sitten ikävää on, että Suomeen ei koskaan pääse esimerkiksi juhannuksena. Samoin kun meidän kesälomamme alkaa, on Suomessa jo useimmat kesäleirit ohi ja muutenkin Suomeen on lähdettävä aika lailla samantien, jos haluaa päästä mukaan Suomen kesään ja kesärientoihin. Ja meidän osaltamme syys- ja talvilomahan on tietysti eri aikaan, kuin Suomen serkkujen vastaava, joten serkkujen kanssa ei pääse lomailemaan samaan aikaan ja muutenkin lasten tapahtumia voi olla hiukan haastavaa löytää. Huom. vertaan tässä Etelä-Englannin lomia Etelä-Suomen lomiin, muualla maassahan lomat voivat olla eri aikaan.

Täälläkin toki kouluissa lomaillaan eri puolilla Iso-Britanniaa eri aikoina, mutta pieni vaihtelu ja suuri määrä lapsiperheitä (Iso-Britannian väkilukuhan siis on 65 miljoonaa) lomalla samaan aikaan tarkoittaa muun muassa sitä, että a) kaikki paikalliset lapsiperhekohteet ja teemapuistot jne. ovat loma-aikoina umpitäynnä ja b) huvipuistojen ja etenkin lomamatkojen hinnat ovat koulujen loma-aikoina todellakin reippaasti korkeammat kuin lukukausien aikana.

Lomailu lukukauden aikana kuulostaa tässä tilanteessa varteenotettavalta vaihtoehdolta, mutta sehän on tietystikin täällä aivan ehdoton eiei, koulut eivät myönnä vapaata, ja kunta lätkäisee lapsen luvattomasta poissaolosta vanhemmille mukavan sakon. Tosin tästä on nyt oikeusjuttujen jälkeen aivan äskettäin Derbyshiren maakunta päättänyt, että lapset voivat olla pois koulusta myös lukukauden aikana, kunhan läsnäoloprosentti on edellisenä lukuvuonna ollut vähintään 94%. Nyt katsotaan ja odotetaan, seuraavatko muut perässä, vai onko suunta joillain päinvastaiseen eli entistäkin tiukempaan sääntelyyn, sitäkin on väläytelty.

Ai niin, se INSET-päivä! Mikäs se sellainen on? Vaikka koulut siis eivät täällä voi päättää loma-ajoista, on niillä kuitenkin vuosittain 5 niin kutsuttua INSET- eli opettajien koulutuspäivää, jonka sijoittamisesta koulut voivat itse päättää. En tiedä, miten ne yleensä kouluissa sijoittuvat, mutta meidän koulussamme ne sijoitetaan yleensä jonkun muun loman yhteyteen joko eteen tai loppuun, jolloin loma pitenee ja perheille tulee hiukan enemmän vaihtoehtoja esimerkiksi lomalentojen suhteen. Jostakin muistelen lukeneeni, että jossakin koulussa päivät sijoitettaisiin peräkkäin johonkin kohtaan lukuvuotta, jolloin koululaiset saavat ikäänkuin ylimääräisen viikon mittaisen loman – ja perheet voivat tällöin napata halvemman etelänloman.

Tällainen koulutietopläjäys tällä kertaa, oikein mukavaa päivää kaikille!

No comments:

Post a Comment