September 01, 2016

Hampton Court Flower Show

Englantilaiset rakastavat puistoja ja ovat innokkaita puutarhureita. Ympäri maata järjestetään kesäaikaan pilvin pimein suosittuja puutarhamessuja, joista toukokuun lopulla järjestettävä Chelsea Flower Show on tietysti se suurin ja kaunein, ja sitä voi seurata paitsi paikan päällä, myös BBC:n televisiolähetyksen kautta. Kyllä, monipäiväinen lähetys BBC:llä puutarhamessuilta, joilla vierailevat kaikki, jotka ovat ”jotain” eli eri alojen julkkikset ja kuninkaalliset. Messuille rakennetaan upeita mallipuutarhoja, joilla esitellään viimeisimpiä puutarhamaailman trendejä, ja lisäksi on tietysti mahdollisuus tehdä hyviä ostoksia.

The English just love their parks and gardens. There is a number of big garden and flower shows every year around the country the biggest and most beautiful of course being Chelsea Flower Show at the end of May. Everyone who is something is there, celebrities and royals, and if you can't make it to Chelsea you can also see the show on tv. Yes, you read it right, BBC broadcasting garden show for several days. The show consists of wonderfully designed mini gardens showing you the latest gardening trends and a great opportunity to buy whatever you might need in your garden.
Hampton Court Palace


Itse kävin tänä kesänä Kingston-upon-Thamesissa Hampton Courtin puutarhamessuilla. Hampton Courthan on eräs Henrik VIII:n palatseista – erittäin mielenkiintoinen vierailukohde! – ja puutarhamessut oli rakennettu linnan valtaisalle pihalle. Tapahtuman koosta ja suosiosta kertonee jotain, että messuvieraita viereiselle Hampton Courtin rautatiesasemalle toi pitkin päivää jatkuva virta tapahtumajunia.

This summer I wanted to see for myself, but instead of Chelsea I headed to Hampton Court Flower Show in July.Hampton Court is one of Henry VIII's palaces and a fascinating attraction itself. The show took place in the massive palace garden. You might get an idea of the size of the event when I tell you that there was a constant flow of event trains arriving to the Hampton Court railway station next to the palace bringing in visitors to the show.


Työkaverini, jotka ovat innokkaita puutarhamessuilijoita, kommentoivat, että Hampton Courtin messut on Chelsean showta myyntihenkisempi tapahtuma, ja myynnissä olikin vaikka mitä puutarhaan liittyvää, mutta toki myös messupuutarhoja. Itse ihastelin tarjontaa kovasti ja innostuin monestakin asiasta – mutta onneksi olin junalla enkä ollut varustautunut perässävedettävällä kasvikärryllä (toisin kuin erittäin monet muut messuvieraat) ja muutenkin päättänyt, että mitään en osta. Etenkin allaolevan shampanjavadin kohdalla oli ostospäätöksen pyörtäminen lähellä, etenkin, kun näitä ei kuulemma myydä muualla kuin messuilla. Kesäiseksi juomien jäähdytysastiaksi olisin ostanut, mutta vaikka painoa vadilla ei juuri ollutkaan, niin kokoa oli sen verran, että totesin, että minähän en tuota koko päivää mukanani kanna. Sitä paitsi Englannin kesä on tänä vuonna ollut säiltään sellainen, ettei juomien jäähdytyksestä ole juuri tarvinnut huolehtia! Oikeasti siis tämä oli tarkoitettu kasvien istutusta varten, eli oli hiukan arvailun varassa, olisiko se edes ollut vedenpitävä.

My colleagues at work are keen gardeners and prepared me by saying that Hampton Court show is more commercial than the Chelsea one and yes, you could buy pretty much anything for your garden from the show. I had made a solid decision not to buy anything but boy it was close! How exciting can garden stuff be? Elävä seinäkoriste.


Huvimaja
Sen sijaan, että olisin tehnyt ostoksia paikan päällä, täytin kamerani muistikorttia näytteilleasettajien nettisivujen osoitteiden kuvilla, jotta sitten voisin tehdä hiukan harkitumpia ja mitatumpia ostoksia netin kautta. Meidän pihammehan on kokoluokkaa postimerkki, joten sinne ei juuri kannata hankkia mitään ajatuksella kyllä-se-sinne-jonnekin-uppoaa, kun ei nimittäin uppoa.

Instead of buying beautiful things unplanned I took pictures, a lot of pictures, so that we could think and measure and plan before deciding to buy. Our garden is so small that there is no place to hide anything in there - there is no room for bad purchases there. 


Englannissa kun ollaan, olivat monet messuvieraat varautuneet päivään omilla eväillä, ja messuilla olikin runsaasti pidnictilaa, niin pöytiä kuin sopivaa nurmikenttää. Minäkin tein maittavat bageleväät – ja unohdin ne tietysti lähtötohinoissa kotiin jääkaappiin, mutta ei hätää, sillä tokihan messuravintoloista ja kahviloista sai jos jonkinlaista huikopalaa - ja tietysti myös kesäjuoma Pimm’siä. Pimm’siä ei täällä kesäisin pääse pakoon, ei tapahtumaa ilman tätä hedelmäistä juomaa. Eikä siinä mitään, kyllä se minulle maistuu!

Tällä kertaa en mennyt sisälle itse Hampton Courtiin, vaan suuntasin läheiseen ihastuttavaan Kingstonin kaupunkiin, jossa sitten tiukka ei-ostoksia –linjani repesi, mutta eipä siitä sitten enempää tällä kertaa...

I didn't go in to the Hampton Court Palace this time, I have been there before and really enjoyed it, instead made my way to the town. Kingston-upon-Thames is a lovely town with pretty good opportunities for shopping but let's not talk about that...

Tykkäsin kovasti näistä puutarhamessuista ja varmasti tulee jatkossa mentyä uudestaankin. Käyntiin kannattaa varautua vaan hiukkasen paremmalla suunnitelmalla ja ehkäpä myös niillä kasvikärryillä. Ehkä ensi kesänä sitten peräti Chelseaan!

I must say I really enjoyed the flower show and will definitely go again. Next time I will just have a better plan with me - and perhaps my own plant trolley, too! Chelsea next year?

No comments:

Post a Comment