August 29, 2016

Bathissa - Roman Baths

Sanoinko vähän aikaa sitten, että pitäisi kiertää enemmän tätä saarivaltiota? Hyvä ajoitus, sillä kävimme viikonloppuretkellä Bathissa. Bath löytyy Unescon maailmanperintölistalta, kiitos siitä kuuluu muinaisille roomalaisille, jotka Englannin valloitusretkillään perustivat kaupunkiin kylpylän.

Sorry, this blog post is available in Finnish only. It is about the City of Bath and its Roman Bats.

Viikonloppu täällä Englannissa oli / on pitkä viikonloppu, sillä tänään maanantaina vietetään kesän lopun bank holidayta eli vapaapäivää. Hiukan etukäteen liikennettä ja tuntien ruuhkia peläten lähdimme lauantaiaamuna ajamaan kohti Somersetiä ja Bathin kaupunkia. Liikenne yllätti, ei jälkeäkään ruuhkasta, ja olimme jo mukavasti kymmenen jälkeen hotellilla ja yhdeltätoista jonottamassa roomalaiseen kylpylään, Roman Baths. Kirjoitan nyt tähän postaukseen vain kylpylästä, ja jatkan muista nähtävyyksistä huomenna.Kylpylä on Bathin tärkein nähtävyys ja aivan ehdottomasti vierailun arvoinen. Pikainen historian kertaus: kylpylän ja sen yhteyteen temppelin perustivat Bathin kuumille lähteille oikeastaan keltit jo ennen roomalaisia. Temppeli pyhitettiin alunperin kelttien Sulis-jumalalle, ja kun roomalaiset sitten valloittivat Britannian hiukkasen ennen ajanlaskumme alkua, he tunnetusti jumalten suhteen joustavina totesivat, että Sulishan on oikeastaan ihan kuin meidän Minerva, ja alkoivat kutsua temppeliä Sulis Minervan temppeliksi. Kylpylää ja temppeliä kehitettiin seuraavien 300 vuoden aikana. Kun roomalaiset sitten 400-luvulla lähtivät Britanniasta, kylpylä raunioitui.
The Lady of the House - Sulis Minerva.

Gorgon.

Seuraavien vuosisatojen aikana kylpylää käytettiin ja aina välillä kunnostettiinkin, joten aivan kokonaan se ei tuhoutunut, eikä sitä onneksi ihan kokonaan "kunnostettukaan" - eli saamme siis edelleenkin ihailla edes osittain aitoa roomalaista kylpylää. Ja kun sanon ihailla, tarkoitan katsoa, ei koskea, sillä kylpylän vesi on nykystandardien mukaan käyttökelvotonta. Vedessä on lyijyputkista peräisin olevaa lyijyä, se on radioaktiivista ja lisäksi siinä on taudinaiheuttajia ja ameeboja. Eli ei kannata juoda eikä edes koskea.
Kylpylän vettä voi ostaa matkamuistoksi. Ei juotavaksi.
Kylpylä on oikeasti todella mielenkiintoinen kohde ja kiinnostaa myös lapsia. Sisäänpääsyn hintaan kuuluu audio-opastus, ja opastuksista löytyy myös ihan oma tarinointi lapsille, jota meidän viisi ja puolivuotiaamme kuunteli opastusta aivan innoissaan. Lasten opastus löytyy englanniksi, ranskaksi ja saksaksi, aikuisten opastus vielä muutamalla muullakin kielellä, ei tosin suomeksi.

Jotta ette nyt saa liiallista kuvaähkyä, jatkan vielä huomenna Bathin muilla nähtävyyksillä. Mukavaa maanantaita!

No comments:

Post a Comment