August 30, 2016

Bathissa - Muita nähtävyyksiä

Tässä jatkoa eiliselle Bathin nähtävyyksiä sisältävälle postaukselleni. Eilen keskityin Bathin päänähtävyyteen eli roomalaiseen kylpylään, ja tänään kerron lyhyesti muista nähtävyyksistä, joissa viikonloppuvierailullamme kävimme.

This blog post continues about our weekend visit to Bath and its tourist attractions.
Roomalaisen kylpylän vieressä on Bath Abbey eli anglikaaninen Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko ja vanha benediktiiniluostari. Kuuluisa ja merkittävä etenkin holviensa vuoksi ja lasimaalausikkunatkin ovat kerrassaan upeat. Oma kierroksemme oli aika nopea, kellotorniinkin olisi päässyt, mutta arvatkaapas, huomasimmeko me sitä, no emme tietenkään. Ei mikään ykkösperhekohde, mutta aikuisille sellainen "jos käyt vain yhdessä kirkossa" -kohde.


Enkelibändi.

Ehdimme lauantaina vierailla vielä Jane Austin Centressä, jossa tietystikin kerrottiin tästä Bathissakin asuneesta (ja aikaansa siellä inhonneesta) kirjailijasta ja hänen kirjoittamiensa kirjojen taustoista Bathissa. Jos on aiheesta innostunut, niin museossa varmastikin saa täydennettyä tietämystään, mutta kohokohta on mahdollisuus kokeilla pientä valikoimaa ajan hengen mukaisia vaatteita. Harmillisesti lasten kokoisia vaatteita löytyi vain tytöille, mutta onneksi auttavainen henkilökunta sai aikuisen miehen vaatteet viriteltyä Juniorinkin päälle. Silinterihattu tietysti kruunasi kokonaisuuden. Tuomio: Jane Austin -faneille tietysti ehdoton, muille ihan kiva, lapsiperheet voivat melko lailla huoleti kävellä ohi.

Sateisena sunnuntaina poikkesimme aamupäivällä No 1 Royal Crescent -talomuseoon, joka on siis Yrjöjen aikainen eli ajanjakso 1714-1830, jolloin Iso-Britanniaa hallitsi sarja Georgeja. Ihan kiva aikalaiskoti, jossa on myös yritystä viihdyttää lapsia eli lapsille tehtävävihkonen etsiä erilaisia esineitä eri huoneista. Niitä etsittiinkin ihan kiitettävän innostuneina, mutta mitään muuta ei sitten oikein kiinnostanutkaan katsella. Aikuisille siis ennemmin tämäkin.
Herrasmies harrasti tieteitä.


Bathissa oli tarkoitus käydä myös Prior Parkissa, jossa on 1700-luvulta peräisin olevia maisemia ja rakennuksia. Valitettavasti vaan sää oli juuri riittävän sateinen (kylvystä tulikin suihku - no on vanha vitsi, mutta en voinut vastustaa (bath=kylpy, shower=suihku, sadekuuro)), että päätimme jättää tämän kohteen väliin. Samasta syystä käymättä jäi myös muissa kaupungin puistoissa, jotka olisivat olleet omiaan pitämään Juniorin mielenkiintoa yllä, nyt pieni poika valitettavasti oli aika pitkästynyt.

Kotimatkalla poikkesimme (Juniorin tylsistymisvaaraa uhmaten) vielä yhdessä aikuiskohteessa eli Salisburyn katedraalissa. Valtaisan kokoinen ja mielenkiintoinen, 1200-luvulla rakennettu katedraali on siis anglikaaninen tuomiokirkko, joka edustaa tyyliltään varhaista englantilaista gotiikkaa. Kirkossa on säilytyksessä ja esillä yksi neljästä säilyneestä kuninkaan sinetillä varustetusta Magna Chartan kopiosta. Magna Chartahan on kaikkien perustuslakien äiti, jonka Englannin aateliset pakottivat kuninkaansa Juhana Maattoman allekirjoittamaan 1215. Juhana ei allekirjoittamisen jälkeenkään tilannetta oikein hyväksynyt, ja huonostihan siinä kävi, Juhana kuoli jo seuraavana vuonna.Hotellivinkkinä kerrottakoon vielä, että yövyimme Bathissa prameasti Royal Crescent -hotellissa, joka oli aivan huippu, sellainen, jossa voisin nähdä itseni viettämässä aikaakin, enkä vain nukkumassa. Me yövyimme kahden huoneen sviitissä, jossa olohuoneen sohvasta tuli lisävuode Juniorille, ja makkarissa oli aivan valtava sänky meille aikuisille. Hotellissa on myös oma kylpylä, mutta valitettavasti se on vain aikuisille, 12-vuotiaat voivat mennä osaan tiloista aikuisen seurassa.

Kun kerran reissasimme englannissa, kävimme Bathissa iltapäivällä tietysti teellä Jolly's Tea Roomissa, jossa nautimme skonssit ja makeita herkkuja ihan oikean irtoteen kera (pussitee on täällä yllättävän yleistä ihan paremmissakin teepaikoissa). Treat kahdelle riitti mainiosti meille kolmelle herkkusuulle.

Ja Bathin illallisravintolavinkkinä aivan mahtava Clayton's Kitchen, joka on mukavan rento, mutta jossa ruoka on aivan mahtavaa. Oma ankkani oli parasta tässä maassa saamaani ja miehen lammaskin ihan ykkösluokkaa.

Bath on kaikenkaikkiaan siis mielenkiintoinen ja kaunis kaupunki, jossa on nähtävää ja hyvät ostosmahdollisuudetkin. Viihdykettä on etenkin aikuisille, lapsiperheiden kannattaa koittaa ajoittaa vierailunsa aurinkoiseen päivään, jolloin energiaa pääsee purkamaan myös puistoissa, sillä kylpylää lukuunottamatta nähtävyydet eivät meidän viisi ja puolivuotiastamme juurikaan jaksaneet kiinnostaa. Bathin retken voi mainiosti yhdistää vaikkapa Salisburyn katedraalin ja Stonehengen vierailuun, joihin on Bathista hiukan vajaan tunnin ajomatka. Me olimme käyneet Stonehengessä jo aiemmin, joten tällä kertaa se jäi meiltä väliin.

Näissä tunnelmissa oikein mukavaa viikon alkua!

2 comments:

  1. Siellä puistossa kannattaa myös käydä, leikkipuisto on aivan valtava ja siellähän lapset leikkisi monta tuntia! Hyvä lisä Bath-viikonloppuun, kun muut nähtävyydet on niin aikuiskeskeisiä. Fashion Museum on myös kiva kohde Bathissa jos pukuhistoria yhtään kiinnostaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juurikin näin, ja puistojahan oli meilläkin alun perin matkaohjelmassa, mutta sitten tulikin sade...

      Delete