June 20, 2016

Lika on hyvästä - Mud is Good

Kesä ja kärpäset! No, vesisadettakin ihan riittävästi, Englannissa kun ollaan. Eikä vielä kesälomakaan. Englannin koululaisten suomalaisittain säälittävä 6 ja puolen viikon kesäloma koittaa vasta heinäkuun lopulla, joten meillä ahkeroidaan vielä ihan täyttä vauhtia. Koulussa ei onneksi tarvitse hikoilla, sillä koulupukuunhan kuuluu myös shortsit ja kesällä tietysti voi jättää pitkähihaisen kollarin kotiin. No, eipä täällä helteitä ole muutenkaan ollut.

Finnish children have already started their long awaited summer holidays but here in the UK kids are still working hard. School summer holiday is 6 and half weeks which Finnish kids probably would describe as pathetically short - they have all summer from the beginning of June until mid-August off. Well, can't really talk too much about summer here anyway with this weather, only difference to our winter this year is school kids wearing their summer uniform, shorts, that is.


Täällähän rakastetaan erilaisia uniformuja ja niitä sitten halutaan ”kunnioittaa” eri tavoin, lasten osalta voi siis tarkoittaa jopa, että lapsia jopa kielletään leikkimästä, jotta koulupuku ei likaannu ja lapset näyttävät hyvältä ja edustavilta. Suomalaisittain tämä on tietysti ihan täysin käsittämätöntä, ja olenkin Juniorille ja myös hoitopaikan opettajille painottanut, että minua ei lika haittaa, kunhan lapsella on hauskaa ja lapsi leikkii ja liikkuu. Hyvänen aika, kyllähän viisivuotiaan pitää päästä hyppimään vesilätäköihin ja kiipeämään puihin! Kannattaa siellä Koti-Suomessa nyt muistaa, että kurahaalarit ovat täällä täysin tuntematon käsite, ja kumisaappaatkin saattavat ihan vähän unohtua, eli jälki on sitten sen mukaista.

British people love their uniforms - uniforms are really highly appreciated and respected. Sometimes to the extreme extent when kids are told not to play in order to keep their uniforms clean and kids "presentable". To a Finn this might sound totally incomprehensible - omw, kids must be allowed to jump in puddles and climb into trees! Well, in Finland kids would be wearing their rain (and mud) proof overalls and coats - maybe that is the Finnish kids' uniform? - but here: nope.

Sattuipa tuossa eräänä päivänä, että Junioria hoidosta hakiessani Juniori juoksi iloisena ja nauravana – ja yltäpäältä kurassa – luokseni, ja minä tietysti nauroin myös ihan täysillä. Kunnes huomasin, että hoitopaikan tädit toruivat poikaparkaa ylenpalttisesta kurasotkusta. Sain onneksi suuni auki, ja toistin muutamaankin kertaan aika painokkaasti, että lika on hyvästä ja Juniori saa minun puolestani hyppiä lätäköissä – kunhan ei heittele ja roiski likaa muiden lasten päälle. Ja toivoin, että ensi kerralla pistettäisiin kumpparit jalkaan, sillä muutama viikko sitten hankitut uudet koulukengät olivat ihan läpimärät (olivat sitä muuten myös pari päivää tapahtuneen jälkeen...). Niille vanhoille kengille kävi muuten allaolevasti.

Valitettavasti minulla ei ole kuvaa kuraisesta pienestä pojasta, sillä sankari itse kielsi ehdottomasti kuvaamisen. Ja oli hiukan ymmällään, että tekikö nyt oikein vai väärin, ja pohti, että ei halua, että hoitopaikan Sarah-täti (tosi kiva ja fiksu noin niin kuin yleisesti) on vihainen. Luonnollisesti nämä hiukan ristiriitaiset ohjeet äidiltä ja opettajilta tietysti tuntuvat lapsesta hämmentäviltä. No, toivottavasti painokkaat sanani hillitsevät Juniorin torumista seuraavalla kerralla (sillä sellainenhan tulee) ja toisaalta Juniori myös muistaa huomioida muut lapset. Ja ne kumpparit.
Like the other day when I was picking Junior up from his after school care and he was running to me happy and laughing - and all covered in mud. I was laughing back at him - until  realised that the nurses were actually telling him off. Well, I told them what I had told Junior before - I don't mind the mud, mud is good, and Junior can jump in mud as much as he wants as long as he is not splashing or throwing mud on other children. And also is hopefully wearing wellies.. Junior's school shoes which we just got him few weeks ago were soaking wet (and were that for two days...). Oh, if you want to know what happened to the old shoes, see the pic above.

Unfortunately I don't have a picture of our muddy Junior as he very strongly denied any photography. And was a bit confused if he had done something wrong or not teachers saying something and Äiti something else. I just hope next time (oh I'm sure there will be a next time) telling off isn't that bad. And Junior is wearing wellies.

Tästä sattumuksesta inspiroiduin muutenkin tarkistamaan Juniorin koulupukutilannetta. Olin ajatellut tehdä tarkistuksen koulun kesälomalla, mutta jostain syystä melkein kaikki Juniorin kouluvaatteet alkoivat yhtäkkiä näyttää joko liian pienltä tai muuten vaan melkoisen nuhjuisilta, joten päädyin uusimaan ne näin kesän kynnyksellä. Eihän se lapsi nyt kuuden viikon kesäloman aikana niin paljon kasva. Eihän?

Iloista alkanutta viikkoa! - Happy new week!

No comments:

Post a Comment