June 08, 2016

Kuivat silmät - Dry Eyes

Olen käyttänyt silmälaseja noin kolmetoistavuotiaasta asti eli ne ovat käytännössä aina kuuluneet elämääni. En oikeastaan koskaan teinivuosina tai opiskeluaikoinakaan kaivannut piilolinssejä, ja muistan edelleen silloiset piilareihin liitetyt pelottelujutut - kuinka ne kuivuvat silmiin kiinni ja kuinka sitten ei voi käyttää meikkiä, etenkään ripsiväriä ja myöhemmin tietysti, että ehkäisypillereitä ei sitten ainakaan voi käyttää. Taisi olla enemmän kuin puolet jutuista urbaanilegendaa, mutta eipä tullut tarkistettua ja juteltua ihan oikean asiantuntijan kanssa aiheesta silloin. Vasta aika myöhään aikuisiällä hankin vihdoin piilarit ja olihan se mukavaa, kun voi ostaa ja käyttää erilaisia aurinkolaseja eikä sateella näkökenttä sumentunut vesipisaroista linsseissä.

I got my first glasses when I was about 13 so glasses have been part of my life pretty much always. As a teenager or later as a university student I never really questioned having them and never really really thought of wearing contact lenses instead. I still remember those scary stories about contact lenses - how they will dry to your eyes and how you can't wear makeup and pills were def out of questions. Probably a half of those stories were just urban legends but as glasses never bothered me I just never took that time to chat with a professional optician about these things. Only quite late as an adult I finally tried contact lenses and oh yes they are easy and it is great to be able to buy and wear different sunglasses and be able to see in rain when you don't have your glasses all blocked by rain drops.

Pari vuotta sitten kuitenkin silmäni alkoivat ärtyä piilolinsseistä. Muutaman tunnin käytön jälkeen silmät olivat punaiset ja ärtyneet. Kävin samoihin aikoihin näöntarkastuksessa ja diagnoosi oli kuivat silmät. Piilareiden käyttö onkin sen jälkeen rajoittunut ja etenkin ihan normityöpäivänä, jolloin tuijotan näyttöä koko päivän, käytän lähes poikkeuksetta sankalaseja. Piilarien käyttöpäivät ovat nyt harvinaista herkkua ja suunnitellaan tarkemmin - esimerkiksi aurinkoinen päivä, jolloin kuljetaan paljon sisään ja ulos (lasien ja aurinkolasien vaihtaminen koko ajan edestakaisin ei houkuta) eli esimrkiksi ostoksilla käynti, tai jokin iltameno, jolloin piilareita muutenkin pidetään vain muutaman tunnin ajan.

Then two years my eyes started to get irritated from wearing contact lenses. My eyes were red and hurting. Diagnosis: dry eyes. Ever since that I have cut down wearing contact lenses and specially on a normal work day when I stare at screens all day I wear my frames. To wear contacts is now a rare thing and requires planning - for example a sunny day when I expect to walk in and out a lot - like when shopping - and changing from glasses to sunglasses again and again would be too much or when going out in the evening when I would only wear contact lenses for a couple of hours or so.

Kävin tiistaina näöntarkastuksessa ja kyselin samalla optikolta asiasta. No, niinkuin jokainen guuglettaja tietää, kuiviin silmiin ei ihmelääkkeitä ole. Silmätipat voivat helpottaa oloa, mutta varsinaista parannuskeinoa ei ole. Optikko suositteli ottamaan tavaksi lämpimän kääreen pitämistä silmän päällä iltaisin eli siis lämpimään veteen kastettu pyyhe silmille iltapesun jälkeen. Kuulostaa itse asiassa aika mukavalta, vai mitä? Lisäksi hän kehotti huolehtimaan, että juon tarpeeksi vettä päivän aikana, jotta yleinen nestetasapaino pysyy hyvällä tasolla, ja esimerkiksi kalaöljyn lisäämistä ruokavalioon / kapselien syömistä. Miten öljy sitten tähän liittyy? No siten, että silmän pinnalla on kyynelnesteen päällä öljykalvo, joka estää kyynelnesteen liian nopean haihtumisen. Jos tämä öljykerros on kovin ohut tai sitä ei ole, niin piilolinssihän laitetaan käytännössä suoraan sarveiskalvolle, ja voin kokemuksesta kertoa, ettei tunnu mukavalta. Kuvitelkaapa tunne, kun otatte piilolinssiä pois silmästä, ja samalla tuntuu, että sarveiskalvo ikäänkuin irtoaa...

I had my eyes checked yesterday and asked the optician about dry eyes. Well, as everyone who can google knows there is no simple cure for dry eyes. Eye drops can help but if your eyes are dry they are dry. The optician recommended warm compress on eyes in the evening which doesn't sound bad at all to me. She also reminded me to drink enough water to keep hydrated and maybe add some dietary oils like fish oil to my diet. Oil, why? Well, on the surface of your eye - and a tear drop - there is a thing oil film that prevents the lacrimal fluid from evaporating too quick. If this oil film is very thin or non-existent your contact lense is right on your cornea. I can from experience tell you that this doesn't feel very comfortable. Just imagine the feeling that when you are removing a contact lense from your eye you kind of feel your cornea coming off as well...

Näitä vinkkejä koitan nyt sitten jatkossa noudattaa, ja toivon, että kuivuus helpottaa ja pääsen kesällä vielä piilareitakin käyttämään. Viime vuodelta tosin muistelen, että tilanne helpottaisi kesän edetessä - saattaa siis siitepölyilläkin olla osuutta asiaan? Tätä en huomannut optikon kanssa ottaa puheeksi eli ihan omaa arvailua vain. Kokemukset ja vinkit kuivien silmien "kostuttamiseksi" ovat tervetulleita kommenttiboksiin!

I am now trying to follow these opticians orders or recommendations and hope my eyes will get better, maybe well enough for me to wear my contact lenses again this summer. Any other tips are also more than welcome - share your experiences and what helped you!

Nyt mukavaa keskiviikkoa - Have a great Wednesday!

6 comments:

 1. Mulla on samanlainen kuivien silmien vaiva enkä ole voinut käyttää piilareita muutamaan vuoteen. Sekä optikko että silmälääkäri suosittelivat aikoinaan omega3-tabletteja, ja niitä olen nauttinut säännöllisesti. Samoin veden riittävä juominen on ehdottoman tärkeää. Toissapäivänä vesi jäi vähemmälle ja heti yöllä rutikuivissa silmissä oli tunne, että ne ovat jämähtäneet kiinni ja silmiä avatessa repeytyvät auki. Tippoja käytän myös jatkuvasti, monesti joudun lisäämään myös yöllä. Muita konsteja en ole keksinyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inhottava, ärsyttävä vaiva! Blogin facebook-sivun puolella suositeltiin bebanthenin silmätippoja, jotka kuulostavat tosi hyviltä. Tosin täältä niitä ilmeisesti saa vain ebaystä Puolasta tilaamalla!

   Delete
 2. Hyva kirjoitus ja itsellekin ajankohtainen aihe! Kaytin pitkakestoisia piilareita nelja vuotta ja melkein unohdin silmalasieni olemassaolon ennen kuin muutimme 1,5 v sitten Skotlantiin ja huomasin olevani allerginen ihan kaikelle vihrealle taalla! Ensimmainen kesa taalla olikin siis aika tuskaa, kun en ollut osannut aloittaa allergialaakitysta ajoissa, eika minulla ollut hyvia silmalaseja. Linssit juuttuivat silmiin kiinni ja tosiaan silmat olivat kokoajan kutisevat, punaiset ja kipeat. Oireet helpottivat vasta syyskuussa! Tana kevaana varauduinkin ja hankin kunnon lasit ennen siitepolykautta ja nyt pystyn kayttamaan linsseja yhtena paivana viikossa, muina paivina niiden pitaa antaa levata ja kerata voimia. Eli tosiaan, allergia voi vaikuttaa asiaan! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, "kiva" kuulla, että on kohtalotovereita! Itsellekin tuli mieleen tuo allergia tai muuten vaan brittiläinen ilmanala, sillä minulla ei mielestäni siitepölyallergiaa ole ennen tänne muuttoa ollut, mutta omakin vaivani alkoi keväällä ja muistikuva viime vuodelta on, että helpottaisi hiukkasen kesän edetessä. Köpiksessä muuten pidin ihan tyytyväisenä piilareita kahtena peräkkäisenä päivänä, ja vaikka kuivuutta oli, niin ei mitään verrattuna täällä tapahtuvaan! Outoa!

   Delete
 3. http://www.tearsagain.fi/mob-etusivu.html
  Tämä suihke helppokäyttöinen ja tippoja en enää viitsi ostaakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä, pitääkin heti tutkia, josko tätä saisi täältä jostakin tai netistä tilattua!

   Delete