June 03, 2016

Energiaa - Energy

Viisi vuotta on sitten ihana ikä. Tarpeeksi iso ollakseen hyvinkin omatoiminen ja itsenäinen, mutta kuitenkin vielä niin pieni, että on kiva pitää kiinni äidin kädestä. Ja hyppiä ja pomppia äidin kanssa päiväkävelyllä kohti kahvilaa ja hölpöttää ja pölpöttää iloisesti päivän tapahtumia tai koulussa opittua tai viimeisimpiä käänteitä Wonder Petseissä tai Hulkin ja Hämähäkkimiehen seikkailuissa.

Viisivuotiaalla on myös loputon määrä energiaa. Meno alkaa samalla sekunnilla, kun pää nousee tyynystä aamulla, eikä lopu ennen kuin peitto on vedetty korviin illalla, jos silloinkaan.

Five years is such a wonderful age. Old enough to be surprisingly independent and self-acting but small enough to happily hold hands with Äiti and jump around on a Sunday walk to a coffee shop and chatter and tatter about all the important things such as latest events on Wonder Pets or Hulks and Spidermans adventures.

A five-year-old also has an endless amount of energy. Starting the second he opens his eyes in the morning and not finishing until well hidden under the duvet in the evening. If even then.

Meillä energiaa kulutetaan koulupäivien jälkeen superhyvässä iltapäivähoidossa, jonka moniosaavat tädit hakevat lapset minibusseilla koulusta koulun päättyessä. Iltapäivähoidon tädit keksivät jatkuvasti kivaa tekemistä, ja hoitopaikan valtavalla pihalla on tilaa juosta ja kiipeillä ja leikkiä kavereiden kanssa. Usein illalla kotiin tullessa onkin suurin puhti jo poissa, ja on mukava keskittyä ihan omiin leikkeihin tai piirtämiseen tai ihan vaan telkkarin tuijottamiseen.

Monessa koulussa on täällä erilaisia iltapäiväkerhoja tai muuten vaan mahdollisuus viettää iltapäivää koulun jälkeen. Meidänkin koulussamme olisi jokaiselle päivälle kerhotoimintaa – jalkapalloa, ranskaa, voimistelua, musiikkia, tanssia – mutta valitettavasti ei sitten enää kerhon jälkeistä iltapäivähoitoa. Kun kerho päättyy viimeistään neljältä eikä sen jälkeen ole mahdollisuutta iltapäivähoitoon, niin nämä kerhot jäävät valitettavasti Juniorilta väliin.

We spend energy in a brilliant after school care where super great teachers have a lot of activities planned for the kids and where there is a massive garden for children to run and climb and play with their friends. Usually Junior is all ready to calm down when coming home and happy to play quietly with his toys or draw or just watch tv.

There are also after school clubs at Junior's school - football, French, gymnastics, music, dance - but unfortunately the timing doesn't suit our schedules and therefore Junior can't join these clubs at the moment.
Ohjattu harrastustoiminta on kuitenkin mielestäni hyvä juttu lapselle (kunhan sitä ei ole liikaa), sillä siinä oppii paitsi harrastettavaa juttua niin myös paljon muuta, esimerkiksi kuuntelemista ja ohjeiden vastaanottamista ja ryhmässä toimimista ja tietysti onnistumista ja epäonnistumista. Tärkeitä taitoja. Juniori käykin sunnuntaiaamuisin jalkapallotreeneissä ja lisäksi kahdesti viikossa choi kwang do’ssa, joka on siis itämainen kamppailulaji. Talvikaudella käydään tietysti myös noin joka toinen lauantai Suomi-koulussa, jossa paitsi opitaan kieltä niin tavataan myös muita samassa tilanteessa olevia.

Kun tähän vielä lisätään viikonloppuiset kävelyt, pyöräilyt, uinnit ja leikkipuistoilut, ollaan meillä yleensä aika valmiita nukkumaan iltakahdeksalta. Ja kun ollaan hyvässä kunnossa, jaksetaan touhuta seuraavanakin päivänä.

I do, however, believe that hobbies and clubs are good for a child as they learn so many important skills when attending - not just the club topic but also listening, working together, winning and also losing. That is why Junior plays football every Sunday and also joins choi kwang do (martial arts) twice a week. And from September to May we also go to Finnish Saturday school about every other Saturday, of course, to learn the language and meet other people in similar situation.

When we add weekend walks, bicycling, swimming and parks to the list is Junior usually more than ready to get into bed at eight. Staying in shape of course also gives a lot of energy for the next day.

Miten teillä kulutetaan energiaa? - How do you spend your energy?

2 comments: