May 26, 2016

Liikenteessä Lontoossa - On the Move in London

Kaikkihan varmasti tietävät, että täällä Englannissa liikenne on ns. vääränpuoleista, vasemmanpuoleisa siis. Kolmen Englannin-vuoden jälkeen siihen alkaa jo pikkuhiljaa tottua - autoillessa, kävellen olen edelleen vähän hukassa, aina katsomassa väärään suuntaan. 

I am sure you all know that here in the UK people drive on the "wrong" side of the road, meaning on the left hand side. After three years I am little by little getting used to it - when driving, that is, as when I walk I still look at the wrong direction.


Englanti on kooltaan vain reilut kaksi kolmasosaa Suomesta, mutta väkimäärä on yli yksitoistakertainen. Tämä tarkoittaa, että vaikka joukkoliikenne Lontooseen ja Lontoossa on erinomaisen toimivaa, on sen kuormitus sellainen, että kaikenlaista sattuu ja tapahtuu, ja myöhästymisiä ja katkoksia on usein. "Signal failure" on tuttu kuulutus ja etenkin viikonloppuisin metroverkossa on usein erilaisista huoltotöistä johtuvia katkoksia.

England is actually only about two thirds of the size of Finland but population here is 11 times as much. This means that although the public transportation to London and in London is really good the huge amount of passengers takes its toll and there are a lot of different kind of failures. A lot of maintenance work is needed and this causes service breaks, specially on weekends.
Lontoon-matkaa suunnitellessa kannattaa siis varata aikaa myös nähtävyydestä toiseen matkaamiseen eikä ahnehtia kovin montaa kohdetta per päivä. Elleivät kohteet ole ihan vierekkäin, on tunti nyrkkisääntönä ihan hyvä. Taannoin ystävän täällä käydessä laskeskelin, että jos hänen lentonsa laskeutuu yhdeksän jälkeen Heathrowlle, hän käy matkalla viemässä matkalaukkunsa säilöön King's Crossille, niin treffit Borough Marketilla voisi olla kahdeltatoista. Siellä sitten nähtiin ja hän totesi, että hyvin oli laskettu, viittä vaille oli paikalla. 

When planning your visit to London remember to reserve enough time for traveling between sights and venues and not to try to see too much in a day. Unless the sights you are planning to see aren't really next to each other an hour for traveling isn't necessarily too much. A friend of mine was visiting London just recently and when planning our date I was calculating that if her flight lands just after 9 am at Heathrow and she will drop her bag at left luggage at King's Cross station we could meet at Borough Market around 12. So we did and when there she just noted that well planned, she was there at five to.

Varasuunnitelma on myös ihan hyvä idea. Edellisellä Lontoon-käynnilläni oli esimerkiksi yksi metrolinja kokonaan pois käytöstä ja se minulle vaihtoehtoinen oli sekin juuri sillä minun pätkälläni katki. Ei muuta kuin kännykkä ja kartta esiin ja oikean bussin metsästykseen. Onneksi olin ajoissa, sillä tämä varavaihtoehtohan oli tietysti noin vartin metroa hitaampi. Ja onneksi puhelimen karttasovellus näyttää nämä vaihtoehdot.

When in London, it is also a good idea to have a back-up plan. Last time I was in London central my tube line was not running at all. Additionally, there were also service break on my alternative line at the moment. What is a girl to do? Big sigh, then checked a map on my phone trying to find a bus. Luckily I was early as this plan c was obviously at least 15 min slower than tube. 
Kävellessä on hyvä huomata, että täällä ei jalankulkijoita kunnioiteta samalla tavalla kuin Suomessa eli tietä ylittäessä kannattaa todellakin olla varovainen. Ei esimerkiksi voi olettaa, että auto pysähtyisi suojatien eteen, todennäköisesti sillä ei ole mitään aikomustakaan pysähtyä, joten päästä vain se auto suosiolla ensin. Itse katson aina varmuuden vuoksi joka suuntaan, kun "koskaan" ei tiedä, mistä suunnasta se auto voi tulla.

In Finland you get used to the fact that cars give way to pedestrians. Here - no chance, so be careful when crossing roads. I always look at all directions before crossing.

Jännä juttu sinänsä, mutta tosiaan autolla ajaessa tämä vääränpuoleinen liikenne ei minua enää vaivaa, vaan tuntuu jopa ihan luontevalta. Jopa niin, että edellisellä Suomen-vierailulla minun piti autonrattiin istuessa ihan ääneen muistuttaa itseäni, että nyt ajetaan sitten tien oikealla puolella!

It is funny that this "wrong way" trafic doesn't really bother me anymore when I'm driving, it actually feels almost natural. Even so much that last time in Finland I had to remind myself by saying aloud that now we are driving on the right side of the road!

Ollaanpas varovaisia siis liikenteessä!
Just be careful out there!

4 comments:

 1. Hei, onko lontoossa jotain luotettavaa reittiopas.fi -tyylistä sovellusta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Susanna / Life in LondonThursday, May 26, 2016 11:17:00 am

   Hei, toki löytyy: transport for reittiopas

   https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/

   Lisäksi ihan Google maps antaa hyvät reittiohjeet myös joukkoliikenteen käyttäjille.

   Delete
 2. Itse käytin reissullani vallan Citymapperia, joka on ihan ilmainen sovellus. Se kertoo paljonko mikäkin kyytivaihtoehto maksaa, kauan kestää, koska ja mistä lähtee sekä paljonko on käveltävää. Sovelluksessa on paljon muitakin hyviä toimintoja, mutta etenkin tuben ja bussien kanssa kulkiessa siitä oli hurjasti apua! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä, tämäkin vaihtoehto kannattaa pitää mielessä! :)

   Delete