April 18, 2016

Lontoossa - Alusvaatteita näyttelyssä

Niin se vaan, on Victoria & Albertilla ei voi mennä vikaan. Victoria & Albert –museossa avattiin viikonloppuna uusi näyttely, alusvaatteiden historiasta kertova Undressed, ja minä aikaaniseuraavana bloggarina olin heti haukkana sunnuntaina sitä katsomassa. Menkää, hyvät ihmiset, menkää!

Harmittaa hehkuttaa näyttelyitä ilman näyttelykuvia, mutta minkäs teet, kun valokuvaus ei ole sallittua, niin se ei ole sallittua, ja silloin jää blogipostaus ilman kuvia ja te lukijat joudutte vain luottamaan bloggarin sanaan.

Alusvaatteista kun puhutaan, niin ei tietenkään voida ohittaa erilaisia korsetteja. Nehän ovat taas ajankohtaisia, kun erilaiset ”waist trainerit” ovat tulleet joissakin piireissä muotiin. Näyttely tuo minusta todella hyvin ja selkeästi esille korsettien negatiiviset terveysvaikutukset. Vai mitä terveydellistä hyvää voisi olla korsetista, joka pakottaa käyttäjänsä vyötärönympärykseksi 48 cm? 48 cm. Vertailun vuoksi: aika keskiarvokoon 12 eli 40 vyötärönympärys on nykyisin 71 cm. 

Ainoa ehkä hyvä vaikutus on oikeastaan korsettien käyttö urheilusuorituksessa tukemaan selkää, jolloin puhutaan lähinnä miesten korseteista. Naisilla ehkä raskausaikana selkätuki on tarpeen, mutta silloinhan ei vyötäröä pienentävää korsettia tietenkään käytetä. Korsetin terveysvaikutukset olivat tiedossa jo 1800-luvulla, mutta uskoisitteko, että siltikin naiset vielä toisen maailmansodan aikana kokivat korsetin välttämättömyydeksi? Materiaalipulasta huolimatta.
Jono näyttelyyn.
Urheilusuorituksen aikana korsetteja käyttivät tietysti ensin miehet, mutta myöhemmin erilaisia urheilukorsetteja tehtiin myös esimerkiksi polkupyöräileville naisille, oma korsetti oli myös tenniksen pelaamista varten. Esillä oli ratsastuskorsetti 1880-luvulta ja pyöräilykorsetti 1890-luvulta.

Ensimmäisiä rintaliivejä rekisteröitiin jo ainakin 1863,  mutta korsetti jatkoi silti elämäänsä vyötärön pienentäjänä. Eivätkä rintaliivit tietenkään lopettaneet ylävartalonkaan muokkausta, niin kuin tiedämme, rintsikoillakin voidaan tehdä paljon.

Jos haluaa nähdä hepeniä, niin tämä näyttely ei ehkä ole oikea paikka, sillä esillä ei ole mitenkään ylenpalttisesti pitsiä ja hörhelöitä tai edes kovin seksikkäitä alusasuja (toki niitäkin on, esimerkiksi swarovski-kristallein päällystetty alusasusetti), enemmänkin keskitytään muotoon ja tarkoitukseen. Eikä myöskään kannata kuvitella, että vartaloamuokkaavat alusasut olisivat vain naisille, ei suinkaan, esillä on myös miesten vastaavia. 

Niin, ja hauskana/"hauskana" yksityiskohtana esillä on myös nykyajan onesien esikuvana ns. sireenipuku - onepiece-haalari, joka oli kätevä pukea yövaatteiden päälle, kun sodan aikana ilmahälytyksen yllättäessä piti juosta pommisuojaan keskellä yötä.

Koska näyttelystä ei siis saanut ottaa kuvia, on kuvituksena muita tunnelmia Victoria & Albertista. Osa kuvista on otettu puhelimella, joten laatu voi niiden osalla olla hiukan heikompi. Victoria & Albertin perusnäyttelyt ovat maksuttomia, tähän erikoisnäyttelyyn pitää kuitenkin ostaa lippu. Lippuja saa ostaa myös netistä, jolloin voi varata ajan, koska haluaa näyttelyyn mennä. En tosin tiedä, kuinka tarkkaan katsovat noita kellonaikoja. Alusvaatteita voi ihailla aina ensi vuoden maaliskuulle asti.

Victoria and Albert Museum

No comments:

Post a Comment