March 27, 2016

Pääsiäisen viettoa

Hyvää Pääsiäistä!

Juniori oli kovasti innoissaan pääsiäisestä ja halusi koristella kotia pääsiäisen värein ja teemoin. Viime vuonna askarreltiin yhdessä pääsiäismunia, tänä vuonna tehtiin virpomisoksia. Yksi vietiin pääsiäistervehdykseksi Juniorin opettajallekin, joka oli asiaankuuluvan ihastunut, ja olipa peräti käynyt tauon aikana käynyt netissä tutkimassa asiaa ja opetellut avainsanat "virvon varvon". Yhdessä Juniorin kanssa kylvimme pääsiäisruohon (koko pussillinen siemeniä meni tuohon...). Ikkunaan väritettiin pääsiäismunia. Puput virkkasin viime vuonna.


Täällä Englannissa ei pääsiäisnoitia näy, noidat ja hirviöt kiertävät täällä lokakuun lopussa halloweenina, ja kyllä meistäkin yksi karkkikierros naapurustossa vuodessa riittää. Naapurustokierroksen sijaan meillä tehdään nimittäin hiukan toisenlainen kierros ja etsitään pääsiäispupun tuomia suklaamunia. Englantilaisittain siis munanmetsästys eli egg hunt. Tänä vuonna mentiin kavereitten luokse, siinä sitä olikin vauhtia, kun neljä noin viisivuotiasta poikaa ryntäili herkkujen perässä! Ystävät olivat suunnitellet pojille viisitoista rastia, jotka piti löytää vihjeiden perusteella, ja joka rastilta löytyi suklaamuna (pieni, ei nyt sentään viittätoista kinderiä...). Vauhtia ja riemua riitti! Jos ei ole omaa pihaa tai ei muuten vaan ole mahdollisuutta järjestää omaa metsästystä on näitä munanmetsästyksiä pääsiäisen tienoilla tarjolla jokaisessa itseäänkunnioittavassa perhekohteessa.

Tiesittekö muuten, että pääsiäispupuperinne ei ole mitään "amerikkalaista hapatusta", vaan tulee ilmeisesti alunperin Saksasta, jossa pupun tai oikeammin jäniksen kerrottiin tuovan munia lapsille? Ennen suklaan aikaa oikeita kananmunia. Tavasta on kuulemma mainintoja kirjallisuudessa 1600-luvulta lähtien eli voidaan oikeasti puhua vanhasta perinteestä. Jänikset ovat hedelmällisyyden symboli, sattuneesta syystä myös ihan oivallinen sellainen, ja siis sopivat kevääseen ja uuteen alkuun kuin nakutettu.

Suomalaiseen(-kin) perinteeseen kuuluvaa pääsiäiskukkoajatusta koitan pitää yllä esimerkiksi tällä kauniilla lasisella pääsiäiskukolla, joka tietysti löytyy pääsiäisenä täynnä karkkia. Ja kukko on tietysti muninut myös nämä valtaisat pahviset pääsiäismunat.

Pääsiäisen ruokapöytään kuuluu molemmissa maissa lammas, joka meillä valmistuu tänään - yllätys yllätys - grillissä eteläafrikkalaiseen tyyliin. Jälkiruoaksi nautitaan luonnollisesti pashaa, joka on täällä täysin tuntematon käsite, mutta viimevuotisesta hyvästä vastaanotosta rohkaistuneena tarjoan sitä tänäkin vuonna paikallisille vieraille myöhemmin tänään. Koristelin pashan tänä vuonna perinteistä poikkeavasti sokerimassalla ja nonparelleilla. Kahvin (teen) kanssa täällä syödään tietysti hot cross buns –pullia, kuvassa Juniorin koulussa leipoma herkku.

Tässä pääsiäisperinteitä pohtiessani havahduin jälleen siihen, kuinka kansainvälisiä juhlapyhäperinteet ovat! Pääsiäispupu tulee Saksasta ja on sieltä valloittanut maailmaa, pääsiäismuna on kansainvälinen symboli, joka ylittää maiden ja maanosien rajat, omat suomalaisetkin perinteemme ovat enimmäkseen tuontia, enimmäkseen naapureilta Venäjältä ja Ruotsista, virpomisoksat juontavat juurensa palmunlehviin, ja niin edelleen. Minä sitten koitan yhdistää näitä enemmän "suomalaisia" perinteitä englantilaisiin sopivaksi yhdistelmäksi niin, että Juniori oppii ja omaksuu niitä ilman, että kaikesta muodostuu vain yksi valtava sekametelisoppa. 

Hyvää pääsiäistä!

2 comments:

 1. Hyvältä perinnecomboltahan tuo kuulostaa!
  Meillä on aina etsitty pääsiäismunia kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään aamiasella annettujen vihjelappujen avulla. Vihjeet ovat runon muodossa ja sopivan haastavia.
  Esikoiselle Turkuun postitin kinderit kera pääsiäisrunon:)
  Ruuat ovatkin sitten haastavampi juttu, kun perheestä löytyy keliakiaa ja kasvissyöjää. Lammasta pitää olla, mutta sen kaveriksi teen kasvispyöryköitä ja erilaisia salaatteja. Pääsiäinen on minun makuuni ihana juhla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kuinka kivalta kuulostaa teidän munanmetsästys! Ystävärouvan sanoin "They must work for their easter eggs" - sopii kaikenikäisille. Ihanaa pääsiäistä ja kevätaikaa teille! Ps. Grillattu lammas oli erinomaista ja pasha taas kerran menestys :)

   Delete