March 01, 2016

Lomahaaveita

Terveisiä sateisesta Englannista! Niin mielelläni kertoisin aurinkoisista päivistä ja keväästä, mutta valitettavasti sateiden saari on taas nimensä mukainen.

Säästä huolimatta tai ehkä sen vuoksi viime päivinä on mielessä pyörinyt erilaiset loma-asiat ja lennot ja reissut. Vastahan tästä Juniorin talvilomasta selvittiin, mutta seuraava loma eli pääsiäinen häämöttää jo ovella. Juniorilla on nimittäin silloin kahden viikon tauko koulusta, ja me vanhemmatkin ajattelimme silloin pitää hiukan vapaata. Vuoropäivinä, eihän tässä mitään koko perheen lomia kaivata, ei suinkaan... Sen sijaan saamme siis molemmat viettää laatuaikaa kahdestaan lapsen kanssa. Mielessä siintää metsäretkeilyt ja iltapäiväteet ja sellaiset, tiedättehän, sellaiset ruusunpunaiset haaveilut iloisista ja aurinkoisista päivistä nauravan ja mallikelposesti käyttäytyvän Juniorin kanssa. Reality check: esim. tämä aamuna kotona kaikki väärinpäin heti aamusta alkaen, voileivät ovat vinossa, mysli ei peitä kaikkea jogurttia ja banaaninpalassa näkyy vähän ruskeaa. Maailmanloppu.

Niinpä työpäivä soljui eteenpäin A-luokan pitkää viikonloppua aivosopukoiden perukoilla pohdiskellen. Pitkä viikonloppu Bilbaossa Guggenheimeillen? Barcelona ja Sagrada Familia? Vai jaksaisinko odottaa Wienin joulumarkkinoihin?

Toisin kuin Suomessa, täällä Englannissa ei ole yleisesti tapana pitää pitkää kesälomaa, vaan yleensä lomaa vietetään kerrallaan maksimissaan kaksi viikkoa. Sopii minulle, Suomessakin pidin yleensä vain tuon pari viikkoa, ja loput lomat sitten pienemmissä pätkissä tasaisesti ympäri vuoden. Lomien pilkkomista helpottaa täällä myös selkeä lomien laskenta, viisi päivää on viisi päivää eikä mistään lauantaisäännöistä tarvitse huolehtia. Lisäksi täällä on muuten sellainen mukava sääntö, että jos bank holiday (pyhäpäivä) osuu viikonloppuun, saa sitten seuraavana arkipäivänä korvaavan vapaan. Eli esimerkiksi tänä vuonnahan joulupäivä on sunnuntai, jolloin seuraavalla viikolla maanantain lisäksi (Tapaninpäivä) myös tiistai on vapaa. Mukavaa! Tosin sitten vastapainoksi yritykset saattavat sulkea ovensa joulun ja uudenvuoden väliseksi ajaksi, jolloin työntekijäpoloisten on uhrattava kolme kallisarvoista lomapäivää juuri tähän ajankohtaan, näin siis esimerkiksi meillä. 

Mutta pientä breikkiä kyllä kaipaisi. Ideoita?

No comments:

Post a Comment