March 08, 2016

Kevätsiivouksen aika!

Kevätaurinko paistaa - ja paljastaa pölyt. Kevätsiivouksen aika. Tauon jälkeen meillä käy onneksi taas siivooja tekemässä viikkosiivouksen, on kyllä mukava tulla siistiin kotiin! Ei minulla sinänsä ole mitään esimerkiksi imurointia vastaan, mutta hitsit kyllä kissatalouden kokolattiamattoisten portaitten imurointi käy hermoille. Enkä itse viitsisi mopata lattioita joka viikko. Onneksi näihin hommiin voi palkata apua. 

Meillä on täällä Englannissa ihan "virallinen" kevätsiivousviikkokin näin maaliskuussa. Ei tosin varmaan kovin laajalti tiedossa, sillä en ole ikinä kuullut kenenkään siitä mainitsevan, mutta minusta ihan kannatettava ajatus.

Aina välillä on hyvä ja säilytystilojen puutteen vuoksi (englantilaiset talot...) ihan pakkokin katsoa tavarapaljoutta ”sillä silmällä” – mistä kaikesta voisi luopua? Etenkin, kun meneilläänolevan eteisremontin myötä menetämme vielä yhden komeron (joka tosin ei onneksi ollut kovin aktiivisessa käytössä, koska koko ajan mielsimme sen väliaikaiseksi). Ai niin, olenko maininnut, että meillä kaatuu seiniä? Se on sitten mukavaa muuttaa uuteen taloon, kun ei tarvitse tehdä mitään. Jep jep.

Minulla on keittiön varastohuoneessa jatkuvasti iso kassi, johon kerään poisvietäviä vaatteita ja pientavaroita. Kassin täyttyessä kiikutan sen joko kylälle hyväntekeväisyyskauppaan tai pudotan keräyslaatikkoon. Viime aikoina kaappiin on päätynyt myös harmittavan moni ihan uusi vaate parin käyttökerran jälkeen, kun olen huomannut, ettei vaate ole sittenkään ollut sopiva tai mieleinen. Jotenkin on vielä hiukan sulattelemista tämän paikallisen vaatetarjonnan kanssa... Omien kaappien siivoaminen on vielä suhteellisen helppoa (vaikka tunnearvovaatteitakin kaapista löytyy), mutta kun siirrytään omasta makkarista Juniorin huoneeseen, muuttuu vaikeusaste huomattavasti. Vaatteiden karsinta vielä sujuu, juuri käytiin Juniorin kanssa yhdessä vaatteet läpi ja heitettiin pieneksijääneet pois, mutta auta armias sitä lelujen määrää! Ja kun kaikki ovat niin rakkaita! 
Juniorikin tykkää, kun on siistiä. Siivosimme pienen pojan vaatekaapin tässä yhtenä päivänä - Juniori viikkasi vaatteet ja laittoi ne tarkan suunnitelman mukaan takaisin kaappiin.
Taannoisten synttäreiden jälkeen oli hyvä tilaisuus tehdä hiukan karsintaa vanhojen lelujen osalta, mutta suuret synttärit – paljon lahjoja, eli kokonaismäärä taisi karsintayrityksistä huolimatta vaan kasvaa. Duplot ovat nyt kuitenkin historiaa, samoin poislahjoitettavien kasaan päätyi joitakin taaperoajoilta säästettyjä ja silloin niin tärkeitä leluja, kuten esimerkiksi lelu-cd-soitin, jonka musiikin tahtiin tanssittiin ja laulettiin monet kerrat. 

Tavarapaljouden raivaamisen lisäksi englantilaisella kevätsiivousviikolla muistutetaan ja annetaan vinkkejä muunkin elämän järjestämiseksi. Onko kuitit ja laskut järjestyksessä? Veroasiat? Tietokone ja tiedostot? Ainakin itsellä on etenkin kuvat suloisessa sekamelskassa koneella.

Ja kun tavaroiden ja asioiden järjestäminen on saanut mielen iloiseksi, miksi et samaan syssyyn siivoaisi ruokavaliotakin? Ja sitten tietysti kalenteriakin voisi siivota ja vaikka järjestää sinne muutaman säännöllisen lenkin ja jumpan... Nyt taitaa jo mennä vähän liian pitkälle :)

Tehdäänkö teillä kevätsiivousta?

Englantilaisia kevätsiivousvinkkejä lisää täällä.

2 comments:

  1. Aika mukava idea tuo siivousviikko! Tekisi terää tehdä se useamminkin kuin kerran vuodessa :) Minä ja mieheni tuskastumme aika ajoin siihen tavaramäärään jonka me kahdestaan jo saamme aikaiseksi (!) ja silloin rankataan kaikki vaatteet ja tavarat ja viedään ne joko kirpputorille myyntiin, hyväntekeväisyyskeräyksiin tai sitten roskiin. Itse olen perinyt kyllä vähän sellaista hamstraamisen geenejä etten millään hennoisi kaikesta aina luopua, kun "sitä voi vielä joskus tarvita." Miehen onni on että meillä on niin pieni kämppä tällä hetkellä että tavarat kaatuvat syliin jos ei niistä päästä eroon! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, mikä siinä onkin, että tavaraa vaan kertyy ja kertyy? Onneksi on kirpputorit jne.

      Delete