March 10, 2016

Kapinoivat skonssit

Edellisellä Lontoon-reissullani herkuttelin Le Pain Quotidienissa speltti-kvinoa-manteliskonsseilla. Ilokseni löysin reseptin netistä, ja niinpä sitten päätin päästää sisäisen kodinhengettäreni irti ja kokeilla näitä kotona ja jakaa tämän makuelämyksen myös Miehen kanssa. Suksee.

Skonssejahan tarjoillaan tietysti englantilaisittain teellä. Minä tavoista ja perinteistä piittaamaton ulkomaalainen tein näitä aamiaiseksi. Englantilaiset. Eivät. Tee. Niin. Eivät.


Minua ei myöskään juurikaan hetkauta, laitetaanko skonssin päälle ensin hillo vai kerma, kunhan niitä molempia vaan on. Sehän siis on perinteinen kinan aihe täällä. Huomautettakoon lisäksi, että kuvassa näkyvä tapa on ehdottomasti väärä tapa syödä skonssi. Se ei ole juustosämpylä. Skonssi syödään pala kerrallaan niin, että kunkin palan päälle sipaistaan kermaa ja hilloa. Mutta me ulkomaalaiset. Ja tästä reseptistä vielä, että marjojen tai hedelmien lisääminen skonsseihin on käsittääkseni myös jonkinasteinen pyhäinhäväistys... Mutta nämäpä ovatkin belgialaisia eli kokeilkaa ihmeessä ja tyyli on vapaa!

Tarvitset:

62g spelttijauhoja
148 g vehnäjauhoja
24g kvinoaa (kuivaa tai keitettyä)
40g herukoita (käytin tuoreita mustikoita)
32g mantelilastuja
10g leivinjauhetta
2g suolaa
25g sokeria
82g voita
20 g munaa taikinaan + lisäksi skonssien voiteluun
1 dl (täys-)maitoa

Tiedän, mitat ovat vähän omituiset, veikkaan, että mitat on laskettu suuremman satsin reseptistä, eli lisätäänpä tarvikelistaan vielä taskulaskin ja muuntotaulukko... Reseptin mukaan tuosta tulisi 4 skonssia, tein itse noin puolitoistakertaisena ja sain 8.

Mutta siis: Sekoita keskenään jauhot, kvinoa, manteli, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää voi, sekoita murumaiseksi. Lisää mantelit ja marjat. Sekoita muna ja maito ja sekoita taikinaan. Älä vaivaa liikaa. Lusikoi/leivo pellille skonsseiksi, voitele munalla. Paista 180 asteessa 20 min. Nauti hillon ja kermavaahdon kera, meillä oli englantilaisittain clotted creamia (josta lisää tässä aikaisemmassa postauksessani parin vuoden takaa). 

Itse käytin spelttijauhojen sijasta tavallisia vehnäjauhoja, joista pienen osan korvasin paikallisilla hiivaleipäjauhoilla (strong), sillä halusin näistä hiukkasen ”sämpylämäisempiä”, ja täysmaidon sijasta käytin rasvatonta.  

Alkuperäinen ohje täällä (englanniksi).

Herkullista päivänjatkoa!

No comments:

Post a Comment