February 17, 2016

Vielä sesongin herkkuja - Blinit

Meillä Lontoossa on näköjään menossa melkoiset herkutteluviikot, sen verran on tullut viime aikoina häärittyä keittiössä. Eikä se suinkaan lopu tähän, sillä nyt on vuorossa lisää talvisesongin herkkuja eli blinejä.

Tein taikinan valmiiksi aamulla ja se sai sitten muhia rauhassa liinan alla päivän ajan. Kotiin tultuani sitten taikina ja lisukkeet valmiiksi ja paistopuuhiin. Blinejä savulohella, sipulisilpulla ja smetanalla. Tarjosin lisänä myös suolakurkkusilppua ja hirvimakkaratahnaa (kun eihän täällä saa mistään savuporoa, onneksi löytyi Ikeasta tämä herkku eli siis makkara, jota leikkelin silpuksi hapankerman joukkoon). Vierelle raikasta salaattia ja lasiin kuohuvaa.
Varsinaisen blinipannun puuttuessa paistoin blinit lettupannulla. Saatoin hiukan ujostella voin kanssa (ei mennyt puolta kiloa) eli taisi tulla hiukan terveysversio, mutta maukkaita olivat näin ensikertalaisen tekemiksi. Ensi kerralla teen kyllä tujumpia teemalla voita säästämättä.

Blinien historiassa muuten näidenkin herkkujen kerrotaan liittyvän paastoon valmistautumiseen ja ennen kristinuskoa slaavien auringonjumalan palvomiseen. Yhtymäkohtia viimeviikkoiseen lettupäivään kenties?

Mukavaa päivänjatkoa!

2 comments:

  1. Löysin blinipannariohjeen ja se oli laiskalle pannun ääressä paistajalle helppo versio. Hyvää tuli ja pääsi suoraan kuumana kaikki syömään.

    ReplyDelete