February 15, 2016

Talviloma-aika

Näin se alkoi, Juniorin kevätlukukauden half term, niin sanottu talvilomaviikko. Vaikea uskoa, että kevätlukukausi on jo puolessa välissä! 

Koska meillä vanhemmilla ei valitettavasti ole vuodessa 13 viikkoa lomaa, viettää Juniori talvilomaviikkonsa tällä kertaa tutussa hoitopaikassa yhdessä kavereitten kanssa leikkien ja pelaten ja retkeillen ja me vanhemmat siis töissä. Hoitopaikka on järjestänyt lapsille viikolle aivan huikeankuuloista ohjelmaa ja kaksi päiväretkeä, joihin kyllä mielelläni osallistuisin itsekin, jos vain voisin. Lapset pääsevät kurkistamaan Hollywoodin erikoisefekteihin ja pienoismalleihin, lisäksi päiväkodissa tutkitaan ötököitä, vietetään tiedepäivää ja istutetaan puutarhaan kukkia ja kylvetään siemeniä. Kuulostaa huimalta, eikös vain? 
Lysti ei tietenkään ole ilmaista. Itse asiassa lastenhoito on täällä Englannissa aivan törkeän kallista. Koska me molemmat olemme kokopäivätöissä, viettää Juniori iltapäivänsä koulun jälkeen iltapäivähoidossa, johon heidät noudetaan koulusta pikkubussilla. Hoitopaikassa on pelejä ja leikkejä, aika usein tehdään pizzaa tai leivotaan tai koristellaan keksejä, on myös opettavaisia juttuja, esimerkiksi minua pyydettiin tekemään lyhyt esitys Suomesta. Tästä maksamme 15 puntaa per päivä. 

Koulujen loma-aikoina tarvittava kokopäivähoito maksaa tietysti huomattavasti enemmän. Ilman erikoisretkiä päivän hinta on noin 40 puntaa, ja retket siis maksavat retkestä riippuen 3-17 puntaa lisää. Kun otetaan vielä huomioon normiaamujen koulun aamupalakerho, muodostuu pienen koululaisen kuukausittaisista hoitomaksuista sievoinen summa maksettavaksi. Alle kouluikäisillä summa on tietysti vielä suurempi, kun kokopäiväisen päivähoidon tarve on jatkuvaa.

Jo pienellä matemaattisella pohdinnalla huomaatte varmaan, että ei ole mikään ihme, että pienten lasten vanhemmista hyvin usein toinen, tyypillisesti äiti, on kotiäiti tai työskentelee vain osa-aikaisesti lapsen ollessa koulussa. Ihan suht hyvilläkin palkoilla ollaan nimittäin tilanteessa, ettei työnteko yksinkertaisesti kannata, etenkin, jos lapsia on useampi kuin yksi. Kannattaa myös huomata, ettei työmatkoista saa täällä mitään verovähennyksiä ja esim. Miehen vuosittainen junailu keskustaan maksaa noin 3500 puntaa (vuosikortti, joka on edullisin tapa matkustaa)

Ihan ilman yhteiskunnan tukea ei lastenhoito toki jää täälläkään, nimittäin esikoululaiset (3-4-vuotiaat) saavat ilmaista varhaiskasvatusta 570 tuntia vuodessa (eli yleensä 15 tuntia 38 viikon ajan vuodessa), ja nykyinen konservatiivihallitus ajaa tämän määrän kaksinkertaistamista työssäkäyville vanhemmille. Hyvään suuntaan siis ollaan menossa. On kuitenkin huomioitava, että yksityisissä päiväkodeissa "ilmainen puoli päivää" ei käytännössä useinkaan tarkoita hoitomaksujen puolittumista, kiitos päiväkotien hinnoitteluperiaatteiden. 

Juniori kuitenkin nauttii täysin rinnoin talvilomastaan kavereiden kanssa raha-asioista sen kummemmin piittaamatta, vaikka taisinkin jokin aika sitten vahingossa lanseerata jonkinlaisen viikkorahakäytännön. Hupsis. 

Mukavaa viikon alkua!

No comments:

Post a Comment