February 11, 2016

Puutarhasuunnitelmia

Onhan se vielä hiukan aikaista, mutta eikös silti jo voi aloittaa tämän vuoden puutarhakatsaukset? Ilmasto täällä eteläisessä Englannissa on toki Suomen olosuhteita leudompi, mutta ei kuitenkaan mitenkään trooppinen, joten koitetaanpa vielä olla innostumatta liikoja. Nyt siis mennään vielä suunnitelma-asteella.

Krookuksethan jo kukkivat ja tulppaanitkin ovat jo lykänneet hyvät varret, narsisseja ei meidän pihallamme olekaan (istutin niitä kyllä edellisvuonna, mutta eivätpä suvainneet nousta). Ulkoruukkuihin syksyllä istuttamani kanervat ja sypressit voivat hyvin ja saavat siis jäädä ruukkuihin, vaikka kanervat ovatkin hiukan haalistuneita. Sen sijaan syklaamit eivät näytä ihan niin hyviltä, joten niistä pitää osa vaihtaa uusiin. Joko uusiin syklaameihin tai muihin kukkiviin, ehkä orvokeihin. 

Kasvimaan puolella huomasin kuraisen ongelman, nimittäin terassin katolta valuva vesi piiskaa kasvimaata sellaisella voimalla, että multa roiskuu paitsi yrttien lehtiin niin myös naapurin ja meidän pihojamme erottavaan aitaan asti. Tämän vuoksi edessä onkin operaatio yrttien siirto, sillä aion siirtää rosmariinit lähemmäs kasvimaalaatikon päätyä ja laittaa niiden juurelle koristesoraa, joka toivottavasti hillitsee ravan roiskumista. Rosmariini kun on talvenkestävä ja siis selviää tuossa samassa paikassa useamman vuoden eikä laatikon päätyä siis tarvitse myllätä uusia kasveja istutettaessa. Katsotaan vielä tarkemmin, kuinka pitkälle vesi tulee ja pitääkö siihen viereen keksiä jokin toinenkin ”pysyvä” kasvi. Jos näin, niin todennäköisesti viime vuonna ostamani hebe siirtyy siihen. Tai sitten pitää harkita vesikourujen laittamista.

Joku saattaa muistaa, kuinka viime vuonna istutin valkosipuleita ja sitten huimaan kasvuun yltänyt kirsikkatomaatti runnoi ne alleen. Valkosipulia piti laittaa tällekin vuodelle, mutta unohdin koko jutun – nehän istutetaan syksyllä. Onneksi niistä viimevuotisista maahanjääneistä näyttäisi nyt kasvavan pitkät varret, katsotaan sitten keväämmällä, löytyykö sieltä maan uumenista ihan sipuliakin. Rosmariinitkin jäivät puolittain sen rontin alle viime vuonna ja kärsivät pahoin, niin kuin ehkä kuvasta näkyy, mutta ne kyllä toipuvat.

Viime vuonna herneet olivat talouden alle kuusivuotiaiden keskuudessa ehdoton hitti, joten niitä istutetaan siis varmasti tänäkin vuonna. Viime vuonna herneet olivat ulkoruukuissa, mutta koska kukat ovat nyt vallanneet ruukut, on herneille etsittävä paikka muualta. Juniorin puutarhaan kylvetään lisäksi porkkanoita ja papuja. Salaatteja en viitsi etanoille kasvattaa. Mutta kirsikkatomaatin ajattelin hankkia kaikesta huolimatta tänäkin vuonna, tosin vain yhden ja nyt sitten vaan koulutan sitä viimevuotista ankarammin.

Kasvulaatikon reunassa oli viime vuonna lobelioita. Ne olivatkin ihan kauniita puoleenväliin kesää, jonka jälkeen ne villiintyivät ja ”heinittyivät” hiukan liian suuriksi. Tänä vuonna siis jotain muuta reunakukkaa. Vielä ei ole mitään ajatusta, mitä se voisi olla, mutta eiköhän vierailut puutarhakauppoihin anna taas hyviä ideoita.

Oikein odotan puutarhamyymälävisiittejä, meillä on tässä lähistöllä pari niin upeaa kauppaa, että niissä on mukava käydä kävelemässä ja ihastelemassa, vaikka ei mikään kummallinen viherpeukalo olisikaan. Oma pihamme on myös kovin pieni, eikä siihen niin hirveän paljon mahdu. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen, miten olemme kuitenkin saaneet sinne mahtumaan sekä hyötyä että huvia.

Jaan taas tänäkin vuonna instassa englantilaisia kukkakuvia niin omalta pihalta kuin puistoista matkan varrelta tagilla #kukkaloistoa2016. Siellä voitte kaikki viherpeukalot tunnistaa erilaisia kasveja, myös sellaisia, joita ei ehkä kaikkia Suomessa näe.

Joko teillä alkaa puutarhasuunnitelmat olla selvillä?

No comments:

Post a Comment