February 09, 2016

Pitkiä pellavia - ja pannareita

Hyvää laskiaistiistaita, nam nam, syötkö sinä laskiaispullasi hillolla vai mantelimassalla? Vai kenties nutellalla?

Täällä Englannissakin vietetään laskiaistiistaita, tosin ihan toisenlaisten herkkujen parissa. Päivä on täällä nimittäin lettupäivä, pancake day. Miksi ihmeessä?

Kun kerran täällä saarivaltiossa ollaan, on kyseessä tietysti vuosisatainen perinne, jonka sanotaan juontavan juurensa kunnon santsaukseen ennen 40 päivän paastoa ennen pääsiäistä. Mutta kuten monella kristillisellä juhlapyhällä, myös lettupäivällä on pakanalliset juuret. Uskotaan nimittäin, että ennen kristinuskoa täällä vietettiin keväällä herkkupäivää, jolloin syötiin pyöreitä lettuja – auringon kunniaksi – ja juhlittiin kevään tuloa.

Letuilla voi tietysti herkutella oman makunsa mukaan. Perinteisen suomalaisesti mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Tai vaahterasiirappia, suklaakastiketta, jätskiä... Ja taikinasta voi tehdä vaikka vähän paksumpaa ja letuista amerikkalaistyyppisiä pannareita.
Meillä syötiin lettuja tai oikeastaan niitä amerikkalaisia pannariversioita jo sunnuntaina, heti aamupalaksi. Ohjeen poimin tällä kertaa Kinuskikissalta:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
vähän suolaa
3 dl maitoa
2 rkl sulanutta voita
1 muna
Voita paistamiseen
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sitten maito, voi ja lopuksi muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Paista lettuja n.1 1/2 min puoli, kunnes pinnalle muodostuu kuplia. 


Tykkään itse laittaa paistamisvaiheessa pannulle taikinan joukkoon pari viipaletta banaania tai maustaa taikinan kanelilla, kannattaa kokeilla. Tai vaikka suklaata. Tarjoa marjojen, hedelmien, siirapin, suklaakastikkeen tai jätskin kanssa & nauti!
Pitkiä pellavia kaikille! 

PS1. Lisää pancake daystä esim. Telegraphissa (englanniksi).

PS2: Sunnuntaina leivottiin myös laskiaispullia, jotka onnistuivat aivan erinomaisesti, kröhöm, pehmeitä ja maukkaita. Täytteinä oli hilloa, marsipaania ja maapähkinävoita ja tietysti kermavaahtoa.

No comments:

Post a Comment