January 06, 2016

Lämmikettä paukkupakkasiin - Reissukuvia Etelä-Afrikasta

Kun nyt vihdoin on saatu Suomeen ihan oikea talvi ja tänne Englantiinkin hiukkasen kylmempää (tosin vahvasti plussan puolella ollaan), niin on varmaan ihan oikea aika kirjoittaa blogiin hiukan meidän joulureissusta Etelä-Afrikkaan. Siellä ei paleltu. Itse asiassa Etelä-Afrikassa on vietetty oikeinkin kuumaa ja kuivaa kesää, jouluna lämmintä oli 35 astetta ja yli.

Juniori ja Mies lähtivät jo viikkoa minua aiemmin viettämään rantalomaa Mosambikissa poikien kanssa, ja minua olikin sitten vastassa kaksi väriä vaihtanutta miestä. Molemmat ovat helposti ruskettuvia, kun taas minä olen tällainen suomalainen kalkkilaivan kapteeni, jolla pitää koko ajan olla vähintään 30 suojakertoimet päällä.

Joulua vietimme rennosti perheen kesken ja välipäiviksi lähdimme (jos mahdollista) vieläkin rennompiin maisemiin. Vuokrasimme nimittäin kesämökin keskeltä ei mitään. Grootwaterin luonnonpuiston laitamilta. Mökki oli jyrkässä rinteessä joen varrella, ja todellakin luonnonrauhassa. Ei ollut edes puhelinsignaalia häiritsemässä. Mutta täytyy sanoa, että mökkirakentamisen eteläfrikkalaiset osaavat - kolmen makuuhuoneen talossa oli kolme kylpyhuonetta, tietysti juokseva vesi, aurinkopaneelisähkö täydennettynä generaattorilla, kaasuhella.... Telkkarikin olisi ollut, mutta sitä emme edes avanneet, suurelta terassilta avautuvassa maisemissa riitti nimittäin ihan mukavasti katseltavaa - ja kirjahyllyssä oli melkoinen kokoelma National Geography -lehtiä luettavaksi, jos kaipasi ajanvietettä.
Tänä kesänä tosiaan Etelä-Afrikassa on ollut poikkeuksellisen kuivaa ja joen pinta oli sitä myötä mukavan matalalla. Vettä riitti noin puoleensääreen eli sehän oli aivan mahtava paikka Juniorin polskia. Ja sitähän pieni poika myös teki. Kuulemma ihan turvallista, krokotiileja ei ollut näkynyt puoleentoista vuoteen... 

Eläimiä näimme ehkä odotettua vähemmän. Oli niin kuumaa ja kuivaa, että eläimet, mukaanlukien meidän perheemme, pysyttelivät varjossa ja suojassa ja liikkumattomina, emmekä siis tällä kertaa jaksaneet lähteä kunnon bongauskävelylle tai -autoilulle. Jotain toki näimme, esim. wildebeest- eli käsittääkseni gnu-antilooppeja, myös kuulemma harvinaisen kullanruskean, apinoita, kuduja, egyptinhanhia ja pahkasikoja. Juniorin mielestä kuitenkin kaikkein jännittävintä oli - paviaanin luuranko, jonka näimme pienellä kävelyllämme. Yhtenä iltana paviaanit pitivätkin aikamoista meteliä, ilmeisesti jonkinasteinen reviiritaistelu tai vastaava. 
Pari päivää luonnon armoilla teki tehtävänsä, ja palasimme sivistyksen pariin rentoutuneina ja uudistuneina. Kävimme vielä lähtöpäivän aamuna kotieläinpihalla syöttämässä pupuja ja marsuja ja niin edelleen. Juniori oli aivan täpinöissään seistessään pupuaitauksessa pupujen ympäröimänä.

Tällä kertaa siis ei sen kummempia nähtävyyksiä tai aktiviteetteja tai ostoksiakaan, vaan ihan vaan rentoiluloma perheen kanssa. Ehkä sitten ensi kerralla näemme ihan elävänkin leijonan.
Toivottavasti nämä kuvat lämmittävät siellä Suomen paukkupakkasissa!

2 comments:

  1. Etelä-Afrikka on maa, jossa olisi todellakin kiva käydä ja varsinkin näillä pakkasilla olisi kivempi istuskella tuollaisen mökin terassilla ja katsella ympäröivää maisemaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on todella kaunis maa ja paljon nähtävää, on luontoa, rantaa, taidetta, viiniä, historiaa jne. Ja ilmasto on tosiaan suomalaisesta näkökulmasta katsottuna aikas kiva :)

      Delete