December 10, 2015

Ulkosuomalaisen suomalaisia jouluherkkuja

Itsenäisyyspäivään on minulla kuulunut jo vuosia joulunajan ensimmäiset joulutortut. Niin tänäkin vuonna, tosin hiukan ulkosuomalaisella vivahteella, sillä kun Suomalaisen Kirkon joulumyyjäiset jäivät tänä vuonna väliin, niin mistäänhän en tietenkään saanut käsiini luumumarmeladia. Onneksi kun hätä on suurin, ovat Suomi-Äidit lähellä - facebookissa. Sieltähän sitten poimin vinkin jos toisenkin sen oikeanlaisen hillon keittoon.

Jep, tänä vuonna joulutorttuihin tuli ihan omatekoista luumumarmeladia, ja on muuten helppoa ja hyvää. Paikallisesta taikinalevystä tulee 12 pientä joulutorttua, ja ne olivat meidän kolmen hengen taloudessamme kadonneet (kaksi on vielä jäljellä) muutamassa tunnissa. Juniorikin söi peräti kolme!

Keitä kattilassa noin 10 kpl/100 g kuivattuja luumuja noin puolessa desissä vettä (lisäilin vettä pitkin keittämistä, yhteensä meni varmaan desi), lisää joukkoon puolisen desiä sokeria, pieni kanelitanko ja tilkkanen vaniljauutetta. Keitä sekoitellen noin 20 min, kunnes luumut ovat pehmenneet ja seos mukavan sakeaa. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella, itse en tätä tehnyt, koska olin jo leikellyt luumut pienempiin osiin ja ne olivat pehmenneet niin, että rikkoutuivat ihan kapustallakin. Terästin marmeladia vielä pienellä tilkalla appelsiiniuutetta, ja se sopikin siihen erinomaisesti. Ensi kerralla kokeilen suositeltua tähtianista. Kardemummaa en täältä löytänyt kaupoista mistään, mutta se kuulemma myös sopii erinomaisesti.

Mukavia herkkuhetkiä!

2 comments:

  1. Kiva idea, kiitoksia, taytyy kokeilla itsekin! Kun ei tullut minunkaan loydettya luumumarmeladia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on Suomi-Äidit, kyllä äidit tietävät :)

      Delete