November 15, 2015

Loppusyksyn pihatöitä

Havahduin taas ihan yhtäkkiä, että sehän on jo marraskuu puolivälissä! Suomessa, ainakin osassa, maa valkoisena! Mitäs siellä puutarhassa pitikään...? Nyt, kun sattui sateeton sunnuntai, niin eikun pihahommiin vaan.

No, laventeli on odottanut leikkaamista jo jonkin aikaa. Minulla on etupihalla portinpielessä laventelit, joiden toivon jatkossakin pysyvän kauniina ja suhteellisen sopusuhtaisen kokoisena. ”Mestaripuutarhurin” on helppo antaa hyviä ohjeita Suomessa viihtymättömän kasvin suhteen, mutta laventeli siis leikataan syksyllä kukkimisen jälkeen. Meillä siis vielä hiukan myöhemmin, mutta leikattu on siis kuitenkin. Nyt jännätään talvehtimista. 

Toinen syyspuuha oli tietysti tulppaaninsipulien istuttaminen. Ensi keväänä meidän pihaan odotellaan upeata vaaleanpunaisten ja yön kuningattarien eli tumman violettien tulppaanien kukkaloistoa. Samoin sinisiä iiriksiä pitäisi nousta esiin.
Viime vuonnahan laitoin maahan myös muutaman valkosipulinkynnen. Ne kasvoivat kyllä hienosti, mutta jäivät sitten villiintyneen tomaatin jalkoihin, ja saimme nauttia vain yhdestä, varsin pienikokoisesta valkosipulista. Se oli kyllä kaunis, mutta tosiaan aika minikokoinen. Nyt, kun tomaattia ei enää ole ja valkosipulilla tilaa, on ilmeisesti maahanjääneet sipulit kasvaneet ja tehneet aika monta versoa. Karsin näitä vähän, että näillä olisi tilaa kasvaa, niin katsotaan, ehtiikö nämä vielä kasvaa ennen ihan oikeaa talvea tai jopa talven yli. Taidan kyllä laittaa viereen pari ihan uuttakin ensi vuotta varten.

Lehtien haravointia tai kasvien pakkassuojausta ei meidän pihassamme tarvitse tehdä. Yleisen siisteyden vuoksi kiskoin kuitenkin kasvimaalta ylös muun muassa basilikan, se kun ei selviä talven yli. Samoin lapioin mintunkin ylös, mutta sehän kyllä sieltä nousee taas keväällä.

Aiemmin syksyllä istuttamani syklaamit näyttävät edelleen ihan kauniilta ja saavat siis jäädä ruukkuihin. Niidenhän pitäisi kestää kylmääkin, mutta en ole ihan varma, säilyvätkö ihan koko talven yli. Sepä jää nyt sitten nähtäväksi. Etupihan ruukkujen callunat ainakin tuovat huikan väriä talveen. Siellä näkyi toisessa ruukussa olevan ihan uusia krassintaimiakin, se ja nuo valkosipulit kertovat teille, kuinka lämmintä täällä siis todellakin edelleen on. 

Miten teillä on varauduttu talveen? Vai onko talvi jo tullut?

4 comments:

 1. Hieman on erinäköinen marraskuu täällä Oulussa;) Tänään onneksi tuli vähän lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ajattelinkin. että saattaapi olla siellä jo lumipeite, kyllä vähän sitä lunta on ikävä...

   Delete
 2. Etelä- Suomessa sataa nyt vettä. Kauniit noi sun istutukset. Mä ostin itselleni tosi kauniin vaalenpunaisen syklaamin, mutta sitten tuli se pakkasviikko lokakuussa ja yhtenä iltana unohdin nostaa syklaamin sisälle ja yöllä oli -7 astetta pakkasta, joten se oli syklaamin tuho.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sadekausi täälläkin. Harmi juttu tuon sinun syklaamin kanssa, täällä nyt jännäillään, miten käy. Noita meidän ruukkuja ei nimittäin sisälle nostella eli jos tulee kovemmat pakkaset, niin sitten menee kukat vaihtoon. Toivottavasti siellä sää kirkastuu taas huomenna!

   Delete