October 08, 2015

Nähtävyyksiä: Kasvitieteellinen puutarha

Mainitsin tuossa aiemmin, että lauantain ulkoiluretkellä löytyi puutarhakohde, jonne raahaan kaikki ensi kesänä tänne uskaltautuvat vieraat (tervetuloa!). Vietimme siellä Juniorin kanssa todella mukavan iltapäivän ja menemme aivan varmasti uudestaan. Jos ei nyt enää tänä vuonna, niin keväällä ja kesällä sitten taas.

Puutarhoista innostuneet Lontoon kävijät tietävät varmasti Kew:n kasvitieteellisen puutarhan. No, tämä "meidän" puutarhamme on samaisen Kuninkaallisen Kasvitieteellisen Puutarhan ja Kew:n ylläpitämä aivan ihastuttava puutarha, metsä, luonnonsuojelualue Wakehurst Place.

Alku ei ollut lupaava. Autoilimme Suomi-koulusta kohti puistoa ja Juniori ehti tietysti juuri nukahtaa, eikä siis todellakaan ollut tyytyväinen, kun herättelin häntä parkkipaikalla. Kun sitten olimme saaneet kahvia ja etenkin kakkua kuvun alle, oli ilme jo ihan toisenlainen. Voi ihmettä, pieni poika hyppeli ja juoksenteli aivan innoissaan!Pienemmille vierailijoille on tehty oma alueen kartta, jossa on myös annettu viihdykevinkkejä, esimerkiksi "tee käpylehmä" tai "keksi jokaisella aakkosten kirjaimella alkava luonnon juttu". Täällä Englannissa on muuten erittäin, erittäin yleistä, että museot ja muut nähtävyydet ovat tehneet lapsille omat polut ja kierrokset, tykkään! Meillä ei nyt tällä kertaa viihdykevinkkejä tarvittu, sen verran lennokkaasti lensi Juniorin ihan omakin mielikuvitus. Ihmeteltiin korkeita puita ja isoja lehtiä ja käytiin luolassa ja vaikka mitä.

Näin syksyllä puutarhassa ei juuri kukkaloistoa näkynyt ja ohitimmekin puutarhamaisemmat istutukset aika nopsasti. Meidän retkemme oli enemmän metsäretki, jossa Juniori sai päättää suunnan. Innoissaan ja ylpeänä hän luki omaa karttaansa ja hyppelehti eteenpäin. Kaiken kaikkiaan retkeilimme maastossa noin kolme ja puoli tuntia, joista kyllä viimeinen tunti vietettiin ihan vähän eksyksissä - suosittelen käyttämään sitä aikuisten karttaa tuon lasten kartan rinnalla... Toinen asia, jota suosittelen, on eväät, tai ainakin kannattaa huomioida, että ravintola tarjoilee oikeaa lämmintä ruokaa vain lounasaikaan, ja siinä neljän jälkeen samaisessa kahvila-ravintolassa ei tarjoiltu edes voileipiä, vaan pelkkiä makeita leivonnaisia. Porkkanakakku oli kyllä hyvää, mutta ei se ihan vastannut käsitystäni välipalasta useamman tunnin reippailun jälkeen. Eväiden syöntiä varten puistossa on runsaasti pöytiä ja penkkejä, ja ensi kerralla minäkin pakkaan meille kunnon picnic-varusteet mukaan.

Hmm, ehkä täytyy sittenkin vielä syksyn aikana mennä ihailemaan englantilaista ruskaa!

No comments:

Post a Comment