October 20, 2015

Muovia ja pennejä

Täällä Englannissa tapahtui tässä lokakuun alussa muutos, jota ainakin minä tervehdin suurella ilolla, vaikka en kovin vihreäksi itseäni laskekaan. Kaupoista ei nykyisin saa enää muovikasseja ilmaiseksi, vaan niistä joutuu maksamaan 5 penniä kappaleelta.

Olen kerran jos toisenkin taivastallut näitä täkäläisiä ruokakaupan ilmaismuovikasseja, sellaisia rimpuloita, pieniä ja ohuita ja kahiseviä, joihin ei mahdu juuri mitään ja jotka menevät rikki ja joiden uusiokäyttö on tosi hankalaa. Olenkin jo aikapäiviä sitten itse siirtynyt sellaisten ihan oikeiden kestokassien käyttöön ruokaostoksien teossa jo ihan vaan noiden pussien huonon laadun vuoksi, enkä yleensä edes muista koko kassiveloitusasiaa.
Muovipussiputki ammottaa melkein tyhjänä, hyvä hyvä!
Sinänsä viisi penniä ei edes ole suurensuuri maksu, muistaakseni Suomessa veloitus (toki isommasta ja paremmasta muovipussista) on jotain 20 sentin luokkaa, mutta kyse onkin periaatteellisesta asiasta, ja ainakin minä olen tämän myötä herännyt taas miettimään tätäkin asiaa hiukan laajemmin.

Sama viiden pennin kassiveloitus veloitetaan täällä muuten nyt siis ihan melkein joka paikassa. Arvatkaapa, muistanko minä ottaa omaa kassia mukaan vaatekauppaan? No en tosiaankaan. Ehkä pikkuhiljaa alkaa pieni kangaskassi pysyä käsilaukussa. Tai ehkä vähennän ostosten tekoa, etenkin heräteostosten. Ehkä. No en usko.

Onko se sitten ympäristöystävällisempää? No, tutkimuksiahan on tietysti aina moneen lähtöön. BBC:ltä bongaamani englantilaisen ympäristöministeriön teettämän tutkimuksen mukaan esimerkiksi täällä yleisesti käytettävää puuvillaista kassia pitää käyttää 100 kertaa, jotta se olisi ohutta muovipussia parempi vaihtoehto. Ja jos sitä muovipussia onnistuu käyttämään kaksi kertaa (toisen kerran siis edes roskapussina), niin tietysti puuvillakassia pitää käyttää taas enemmän ja enemmän. Mutta toisaalta muovipussi on maatumaton eli käytännössä ikuinen jäte, sitä ei tämä tutkimus huomioinut. 
Tämä Suomesta pari vuotta sitten tuotu melonikassi on varmasti jo lähellä 100 käyttökertaa Tämä tosin on muovia.
Ja mihin se 5 penniä kassia kohti sitten menee? No, vaikka asiastä päätettiin täällä poliittisissa elimissä, ei raha kuitenkaan mene valtiolle, vaan kaupoille, luonnollisesti. Englantilaista sitten on, että kauppojen odotetaan lahjoittavan kerätyt varat hyväntekeväisyyteen. Ja englantilaista on, että niin varmaankin myös tapahtuu. Ainakin osalle rahoista. Ainakin muutaman ensimmäisen vuoden ajan.

Kulkeeko sinulla ostoskassi mukana?

PS. Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Englannin muovikassimaksusta (BBC:n sivu, englanniksi).

4 comments:

 1. Mä pyrin kuljettamaan omaa ostoskassia aina mukana. Sinänsä hauska juttu, että ostin Sainsburystä kestokassin 2004, kun Suomessa ei sellaisia ollut myynnissä oikein missään. Kassi on kestänyt hyvin käytössä. Siinä on tukeva pahvipuhja, joten se on ollut helppo pakata. Nyt alkaa olla yhdessä nurkassa reikä, joten kassi todennnäköisesti siirtyy mökille "kierrätyskeskukseen" eli jatkossa sillä roudataan joko metallit tai lasit mökiltä kierrätykseen. Onneksi Suomessa saa vielä vaatekaupoista ilmaisia muovipussea, koska ne toimivat hyvinä roskapusseina. Meillä kun käytetään helmäpussitkin roskapusseina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No aika hauska, ne Sainsburyn ja Tescon juuttikassit on tosi hyviä! Ja vielä kivan näköisiäkin. Tuo sinun kassisi on kyllä hyvin palvellut :) Kieltämättä tuntuu vähän hölmöltä kieltäytyä ostamasta muovikassia ostosten kantamiseen, mutta sitten samaan aikaan ostan kyllä muovisia roskapusseja. Toisaalta ne muoviset roskapussit ovat sitten täsmälleen oikean kokoisia meidän roskikseen ja kappalehinta on edullisempi, kuin olisi ostaa ostosmuovikasseja.

   Delete
 2. Me satuimme juuri olemaan anoppilassa kylässä Englannissa 5. lokakuuta kun tämä muutos astui voimaan. Itse olen kyllä ehdottomasti asian kannalla kun Suomessa on jo tottunut siihen, että omat kassit raahataan joka kerta ruokakauppaan. En kuitenkaan ollut tosiaan ajatellut tätä asiaa siltä kantilta, että pikkupussista joutuisi pulittamaan saman verran juurikin vaatekaupoissa tai vaikkapa WHSmith'issä kun ostat lehden tai kirjan. Ehkä se on helpompi sisäistää kun maksu koskee kaikkia kauppoja, ei vain ruokakauppoja. Kaikkeen varmasti tottuu ajan kanssa, mutta luultavasti ostaisin sen muovipussin vaatekaupassa jatkossakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, sitä on Suomessa tottunut, että vaatekaupassa kassin saa kaupan päälle, ja on taatusti puhdas kassi, mihin ne uudet vaatteensa laittaa. Koitan nyt kovasti muistaa kantaa mukanani sellaista pientä kangaskassia. Sen kun voi sitten aina tarvittaessa pestä koneessa.

   Delete