September 29, 2015

Syysvärejä

Syyskuun puutarhatyöt taitavat olla sitten aika lailla tehty. Rankkaa on, ihan melkein yhteensä kaksi tuntia varmaankin olen tässä kuussa käyttänyt pihatöihin, mutta eipä tuossa nyt niin ole oikein mitään ihmeellistä hommaakaan ollut. Kasvimaalta saatiin runsaasti ja olisi vieläkin saanut kirsikkatomaattisatoa, mutta nyt sain tarpeekseni mokomista tomaatinronteista ja kiskoin ne irti pihaa rumentamasta. Samaan syssyyn kiskoin ylös myös ylikukkineet lobeliapehkot. Humpsis vaan, ja näytti taas siistiltä. Aika paljaalta, mutta siistiltä. Nyt saavat rosmariinit toipua tomaatin painosta, samoin pensastädyke. Mokomat tomaatithan siis kasvoivat aivan järjettömiin mittoihin ja melkein hautasivat alleen nuo raukkaparat. Luotan kuitenkin siihen, että tuosta tokenevat.

Mietintämyssyssä on jotain ympärivuotisesti kauniilta näyttävää tuohon pensastädykkeen seuraksi. Mitä se voisi olla, ei ole mitään harmainta hajuakaan vielä, mutta koska ulkoruukkujen osalta visio kirkastui kristallinkirkkaaksi, niin kävin visiitillä läheisessä puutarhamyymälässä. Ruukuissahan oli tänä kesänä niissäkin lobeliaa ja sen lisäksi myös herneitä ja krassia, ja nyt oli siis näidenkin aika väistyä.

Terassiruukkuihin istutin kumpaankin kauniin vihreän sypressin. Tämä nimenomainen sypressi (Chamaecyparis lawsoniana Ellwood) on minilajia, ja saavuttaa siis aikuisenakin vain noin 90 cm korkeuden, joten se siis soveltuu erinomaisesti juuri ruukkuihin ja pieniin puutarhoihin. Terävämpää väriä ruukkuihin tuovat minisyklaamit. Nehän ovat aikaisen kevään ja myöhäisen syksyn kukkia, eivät hätkähdä kylmästä.

Etupihan matalampiin ruukkuihin istutin kanervaa. Koitin valita aika luonnollisen väristä, vaikka kyllä tuokin taitaa hiukan värjätty olla. En oikein lämpene niille värjätyille sinisille ja vihreille kanerville. Kaipa nekin oikeassa ympäristössä ihan kauniita ovat. Kanervatkin saivat seurakseen pari syklaamia. 

Piristi taas kummasti pihan ilmettä nämä väriläiskät. Värikästä syyspäivää kaikille!

No comments:

Post a Comment