September 14, 2015

Matkalla: Abu Dhabi - Pyhässä paikassa

Taas on palattu koleaan ja sateiseen saarivaltioon ja arki koittaa. Pieni pyrähdys lämpimissä Emiraateissa piristi kyllä mukavasti, pikavisiitillämme ehdimme siis nauttimaan Abu Dhabin ja Dubain helteestä.

Reissun päätarkoitus oli nähdä sukua, mutta ehdimme myös katsastaa vähän Abu Dhabin nähtävyyksiä, vierailimme nimittäin moskeijassa. Sheikki Zayedin moskeija on Emiraattien suurin moskeija, ja siellä voi paitsi rukoilla, myös osallistua erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja sen kirjastossa tutustua islamiin ja islamilaiseen kulttuuriin: tieteeseen, historiaan, kalligrafiaan, taiteeseen. Moskeija on avoinna kaikkien uskontokuntien edustajille.

Edellyttäen tietysti, että vierailija on pukeutunut säädyllisesti. Kädet ja jalat on peitettävä, naisten tulee peittää myös hiukset. Mikäli omat vaatteet eivät ole riittävän peittävät, saa moskeijalta lainaksi abayan (naisille) tai kanduran (miehille). Lapset voivat pukeutua vapaammin, ja Juniori kulkikin iloisesti omissa shortseissa ja t-paidassa, kun äiti ja isä hikoilivat lainavaatteissa.

Kyllä oli kaunista! Rauhoittavaa! Hohtavan valkoista marmoria, vettä, symmetriaa, intarsiaa ja mosaiikkia, kukkakuvioita, sisällä moskeijassa upeita kristallikruunuja ja pehmeää kokolattiamattoa. Moskeijan rakennus- ja sisustusmateriaaleina on käytetty mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja ne on tuotu ympäri maailmaa, ja moskeijan toteutuksesta ovat vastanneet parhaat käsityöläiset.
Jos taas olisin tehnyt kotiläksyt kunnolla ja siis ottanut selvää moskeijasta etukäteen, olisimme ilman muuta käyneet myös kirjastossa ja kiivenneet minareetteihin ja osallistuneet opastetulle kierrokselle, mutta ihan ominpäinkin kiertäminen kannattaa tietenkin. Parhaat valokuvat saa kuulemma iltapäivän kello viiden kierroksella auringon laskiessa.

Muuten siis tosiaan vietimme aikaa sukulaisten kanssa ja uuteen serkkuun tutustuen. Lapsethan tunnetusti tykkäävät vauvoista ja Juniori olikin innolla auttamassa vauvan kylvettämisessä ja pukemisessa ja nukkumaanlaitossa. Ja siinä välissä leikkimässä kahden pienen koiran kanssa, jotka nekin olivat iloisia pienestä pojasta, joka jaksoi heittää palloa tovin jos toisenkin. Win-win.

Abu Dhabin päässä ravintola/teehetkivinkkinä mainittakoon Etihad Towerissa oleva Observation Deck at 300, joka on 74. kerroksessa ja josta on siis huikaisevat näkymät yli Abu Dhabin - nimensä mukaisesti 300 metrin korkeudesta. Kävimme täällä lounaalla ja annokset olivat runsaat ja maittavat. Ylhäältä voi ihailla vaikkapa Sheikin palatseja - vanhaa ja vielä viimeistelyä vaille olevaa uutta, joka piti rakentaa, kun vanha kävi pieneksi. Että näin.
Pahoittelut kuvan "retro"-tunnelmasta: ravintolan ikkunat olivat sen verran tahraiset,
että kuvat täältä yläilmoista eivät nyt onnistuneet.

No comments:

Post a Comment