August 03, 2015

Nähtävyyksiä: Leedsin linna

Sattuipa tuossa edellisviikonloppuun yksi aurinkoinenkin päivä, joten meidän perheemme suunnisti lähiseutumatkailemaan. Tässä nyt siis vinkki Kentissä matkailijoille: Leedsin linna.

Ihana! Oikea ritaritunnelmainen linna, jossa voi helposti viettää ainakin sen reilun puoli päivää, minkä me siellä vietimme. Lasten kanssa tai ilman.


Pakollinen historiakatsaus kertoo, että Leedsin kartano (joka siis nimestään huolimatta ei sijaitse lähelläkään Leedsin kaupunkia, vaan Kentissä, Lounais-Englannissa, noin 80 km Lontoosta) on ollut olemassa jo 800-900 -luvuilla. Kuninkaallisessa omistuksessa ollut kartano lahjoitettiin kuninkaan serkulle, ja kuningas Henrik I:n (Henry I, Vilhelm Valloittajan poika) aikana eli siis joskus 1100-luvun ihan alkupuolella tai 1000-luvun aivan lopussa paikalle rakennettiin ensimmäinen kivilinna. Linnasta muodostui kuningattarien linna, osa kuningattarien omaisuutta, joka säilyi kuningattaren omistuksessa myös kuninkaan kuoltua. No, enemmän tai vähemmän.

Henrik VIII lahjoitti linnan ensimmäiselle vaimolleen Katariina Aragonialaiselle ja myöhemmin Katariinan jo kuoltua Henrik luovutti linnan uskolliselle alaiselleen Sir Anthony St. Legerille, jolloin linna siis siirtyi pois kuninkaallisen suvun omistuksesta.

1925 linnan osti amerikkalainen upporikas perijätär Lady Baille, joka paitsi teki linnassa erilaisia rakennus- ja kunnostustöitä, piti siellä myös runsaasti juhlia ja viihdytti aikansa silmäätekeviä Gatsbyn tyyliin.

Nykyään linna on siis avoinna yleisölle ja siellä voi myös pitää vaikkapa kokouksia tai viettää juhlia, esimerkiksi häitä, ja hääpaikkana ympäristö onkin kieltämättä aivan mieletön.


No, me emme kokoustaneet tai juhlineet, vaan vietimme mukavaa päivää perheen kesken. Ensin picnic linnan puutarhassa, sitten kierros linnassa (hiukan tiivistetyssä tahdissa, vaikka Juniori olikin erittäin innostunut esilläolevista miekoista ja haarniskoista ja kyseli myös aikajanalta kaikkien kuningattarien ja muidenkin omistajien nimet) ja jätskin kautta seikkailemaan.

Labyrinttiin! Linnan pihan labyrintti ei ensi alkuun vaikuta suurelta tai vaikealta, mutta niin vain mekin sinne eksyimme. Pois tultiin maanalaisen luolan kautta.


Vielä leikkialueelle riehumaan loput energiat pois ja kirsikkana kakun päällä lyhyt laivaretki lähemmäs parkkipaikkaa, ja meidän perhe oli valmis. Pihaa ja puutarhaa olisi riittänyt vielä katseltavaksi, ehkä sitten ensi kerralla!

Leeds Castle netissä täällä.

No comments:

Post a Comment