July 30, 2015

Koulupuku

Näin kesän loppupuolella (hah, ei ole edes loma vielä alkanut) on aika suunnata katseet taas koulun alkuun ja pakollisiin hankintoihin - niin kuin esimerkiksi koulupukuun. Pääsimme Juniorin kanssa jokin aika sitten tutustumaan kouluun ja uusiin koulukavereihin ja samalla hiukan hiplailemaan ja kokeilemaan uutta ison koulun koulupukua.

Koulupuku koostuu eri kouluissa ja eri luokka-asteilla hiukan erilaisista asioista, samoin eri kouluissa on erilaisia sääntöjä ja tietysti eri tunnusvärit, eli jos vaikka olette tänne perheinenne muuttamassa, niin kannattaa tietysti tutustua oman koulun sääntöihin ennen ostoksille lähtöä.

Meidän koulussamme koulupukusääntö määrää koulupukuun kuuluvat vaatekappaleet ja niiden värin. Meillä päävärit ovat viininpunainen, tummanharmaa ja kulta. Koulun säännöt voivat myös määrätä esimerkiksi hameen helman tai hiusten pituuden, lisäksi voi olla ohjeita vaikkapa hiusten värjäämisestä ja meikkaamisesta. Ei siis kirkuvan violetteja hiuksia englantilaisissa kouluissa. Ja kyllä, edelleenkin on kouluja, joissa tytöt eivät saa käyttää housuja.

Koulupuku koostuu siis vaatekappaleista, joissa on koulun logo, ja sen lisäksi muista, vapaasti hankittavista vaatteista, joiden väri ja malli on määrätty säännöissä. Esimerkiksi meidän koulussamme lapsilla on logolla varustettu viininpunainen kollari tai kollaritakki, koululaukku ja urheilutunteja varten keltainen t-paita ja mustat shortsit. Lisäksi on tarjolla logolla varustettu lämmin fleece, ja ilmeisesti sitten jossain vaiheessa mukaan tulee myös solmio. 

Logolliset tuotteet ostetaan koulupukuihin erikoistuneelta yritykseltä tai niin kuin meidän tapauksessamme suoraan koulun kautta. Muiden vaatteiden osalta on annettu ohjeet värin ja mallin (esimerkiksi t-paidan pitää olla kauluksellinen ja farkuthan eivät todellakaan kuulu kouluun) suhteen, mutta ne voi ostaa vapaasti mistä vain, vaikka lähisupermarketista, jossa onkin ihan hyvä valikoima koulupukuvaatteita. En ole vielä saanut tilaamiani logollisia vaatteita, mutta kuvissa vähän esimakua uniformusta vapaastiostetettavien vaatteiden muodossa. Pitkien housujen vaihtoehtona on myös shortsit, samasta materiaalista.
Vaaleankeltainen (kultainen) paita ja tummanharmaat housut ja sukat. Lisäksiasuun kuuluu  mustat kengät ja logollinen viininpunainen kollari/kollaritakki.
Täytyy myöntää, että suomalaisena suhtaudun vähän ristiriitaisin tuntein tähän koulupukuun. Sillähän tavoitellaan mm. yhteishengen kasvattamista ja tasa-arvoisuutta, usein puolestapuhujien suusta kuultua on, että kun kaikilla on samanlainen koulupuku, ei lapsia kiusata, kun heillä ei ole koulussa merkkivaatteita. No, uskokoon ken tahtoo, itse kyllä väitän, että jos kiusata halutaan, niin kyllä siihen syyt löydetään (täällä on muuten viime aikoina ollut esillä ihan kamalia teini-ikäisten kiusaamisvideoita - kyllä, ne vielä ihan itse kuvaavat sen kiusaamisen ja lataavat videot youtubeen - ja ne ei tosiaan ole heikkohermoisille, sairaalakäyntejä ja poliiseja ja pidätyksiä ja sen sellaista), ja kyllä ne erilaiset merkkituotteetkin sinne kouluun tiensä löytävät, onhan tuossa puvussa vapauksia. Mutta niin tai näin, näillä mennään, ja oppiipa ainakin pienestä pitäen luontevaksi puvun käyttäjäksi. Toimistollakin väliaikainen kesätyöntekijäpoika on kauluspaidassa ja puvunhousuissa joka päivä, samoin koodari.

Entäpäs ne kustannukset sitten? Suomalaisena koulupuvusta mitään tietämättömänä kuvittelin alkuun, että koulupuku olisi kallis, mutta eipä suinkaan. Pienen koululaisemme koulupuvun logokollari maksaa 8 ja koululaukku 4 puntaa eli ei tuo hinta päätä huimaa. Ja muut vaatteet siis tosiaan voi ostaa haluamastaan paikasta eli sijoittaa voi aika lailla haluamansa summan. Täällä muuten ei lastenvaatteista makseta arvonlisäveroa eli lastenvaatteet lienevät hiukkasen edullisempia, kuin Suomessa, vaikka toki niihinkin tietysti saa uppoamaan ihan hyvän summan, jos niikseen tahtoo.

Juniorin luokalla tulee olemaan 30 lasta – 19 poikaa ja 11 tyttöä - samanlaisissa vaatteissa. Nyt siis nimikointitarroja kiinnittämään!

2 comments:

 1. Vaikka noita koulupukuja ja sääntöjä on, niin huomasin Lontoossa asuessani, että koulun jälkeen nuoret kyllä keksivät, miten "muokata" pukua. Tytöt "lyhensivät" hameita ja kollareita sidottin vaikka miten. Siihen en osaa ottaa kantaa onko koulupuku hyvä vai huono asia, mutta kuulin kerran bussissa, kun vaihdossa ollut tyttö kertoi kaverilleen, että tykkäsi koulupuvusta, koska ei ollut paineita kuinka pukeutuisi kouluun, eikä koskaan tarvinnut hävetä omia vaatteita, kun kaikilla on samanlaiset vaatteet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä huomio, tosiaan kyllä kadulla näkee versiointeja ja tytöillä hameet on joskus miniäkin lyhyempiä, työkaveri muistelee, kuinka hänkin kuulemma rullasi hametta vyötäröltä, jotta helma lyhenisi.

   Koulupuvussa on minustakin hyvät ja huonot puolensa, eipä siinä mitään, ja kyllähän se helpottaa, kun ei tosiaan tarvitse miettiä, millaisia vaatteita hankitaan ja pidetään. Toisaalta sitten taas tuntuu, että olisihan sitä lapsen yksilöllisyyttäkin ihan hyvä saada tuoda esiin ja niin edelleen. Mutta niin kauan kuin täällä asumme, ei tarvitse jossitella, koulupuku päällä mennään.

   Delete