July 04, 2015

Kesästä, koulusta ja lomasta

Suomessa on kesälomakausi kuumimmillaan (toivottavasti myös säiden puolesta) – täällä Enkuissa sen sijaan paiskitaan vielä töitä niin kuin kesää ei olisikaan. Lämpömittari toki kertoo ihan muuta, hellettä piisaa.

Koulujen kesälomat alkavat täällä heinäkuun loppupuolella, ja siitä alkaa täkäläisten koululaisten ruhtinaallinen kuuden viikon kesäkoma. Suomalaisittain lyhyeltä kuulostavan kesäloman vastapainoksi lapset nauttivat täällä lukuvuoden aikana useammastakin viikon mittaisesta lomasta.

Mikäli vanhemmilla ei ole samaan aikaan omaa lomaa, on lomien ajaksi pienillekin lapsille tarjolla erilaista kokopäiväistä lomakerhoa ja muuta, usein tutussa iltapäiväkerhossa tai koulussa. Täällä on myös aika yleistä, että etenkin pienempien lasten äidit ovat kotona joko kokonaan tai ainakin osan viikosta – osa-aikatöitä tehdään täällä mielestäni enemmän kuin Suomessa ja useammalla alalla. Ystävä juuri kertoi, että hänen tyttärensä koululuokan (30 lasta) äideistä vain 2-3 on kokopäivätöissä.

Samoin olen huomannut omalta asuinalueeltamme, että aika monella äidillä on oma, kotoa käsin hoidettava yritys, jolloin joustavampien työaikojen ansiosta työ ja äitiys on helpompi yhdistää. Esimerkiksi meidän asuinalueellamme on muutamakin kakkuleipuri ja mobiilikampaaja, ja mm. lasten kokkauskerhoa pitävä äiti ja liikuntayrittäjä tulevat näin äkkiä myös mieleen.
Koulujen lomiin liittyen täällä Englannissa katsotaan, että on lasten oikeus saada opetusta ja vanhempien velvollisuus huolehtia, että näin tapahtuu, eikä lukukausien aikaisia poissaoloja katsota hyvällä. Itse asiassa täällä on ollut vuodesta 2013 voimassa laki, jonka perusteella voidaan sakottaa ja sakotetaankin niitä vanhempia, jotka esimerkiksi vievät lapsensa lomalle lukukauden aikana. Sakkoa tällaisesta toiminnasta napsahtaa 60 puntaa per lapsi ja per aikuinen, eli esimerkiksi meidän yhden lapsen ja kahden aikuisen perheessämme tästä tulisi lomareissulle 120 punnan lisälasku, jos siis päättäisimme näin rikollisesti toimia. Koulun rehtori voi myöntää lapselle vapaata koulusta vain erityisen painavasta syystä, ja loma ei siis ole sellainen syy.

Syksystä lähtien siis meidänkin koululaisperheessämme lomaillaan taas hiukkasen suunnitelmallisemmin. Sitä ennen kuitenkin nautitaan aurinkoisesta kesästä!
Ihanan kesäistä viikonloppua kaikille!

PS: Löytyipä juuri myös tällainen juttu näistä paikallisista koululaisten lomailuista lukukauden aikana - Rehtori uhkaa antaa lasten koulupaikan jonossa seuraavalle, mikäli lapset lomailevat lukukauden aikana.

No comments:

Post a Comment