May 31, 2015

Nähtävyyksiä: Chartwell

Palataanpa vielä pitkän edellisviikonlopun viettoon. Kuten aiemmin mainitsin, teimme siis historia-puutarha-leikkiretken Winston Churchillin ja perheensä kotiin Chartwelliin. 

Churchill perheineen asui täällä vuodesta 1924 aina kuolemaansa saakka eli vuoteen 1965. Niin kuin täällä yleensä, on talo tietysti oikeasti ikivanha, ainakin 1500-luvulta, ja sanotaan, että Henrik VIII asui täällä kosiskellessaan Anne Boleynia, Anne Boleynin koti kun oli lähistöllä sijaitsevassa Heverin linnassa.

Vuonna 1946 Churchilleille oli selvää, ettei heillä olisi enää varaa ylläpitää taloa. Tällöin apuun tuli joukko varakkaita liikemiehiä, jotka ostivat tilan, mutta antoivat Churchillien asua siinä nimellistä vuokraa vastaan. Sopimus oli, että Churchillit saavat asua talossa kuolemaansa saakka, jonka jälkeen tila siirtyy National Trustille.

Kun Winston Churchill kuoli 1965, lahjoitti hänen leskensä Clementine talon kuitenkin heti National Trustille, ja nykyisin siis paikka on avoin yleisölle. Täällä on kaunis puutarha ja paljon tekemistä lapsille, oikein mukava ulkoilu- ja perhekohde ja picnic-paikka. Me lähdimme tänne ensisijaisesti puutarhojen perässä, mutta kävimme tietysti kiertämässä myös talon, kun kerran täällä olimme. Talo on Churchillien aikaisessa asussaan ja esillä on myös heidän saamiaan lahjoja, kuten de Gaullen rouva Churchillille antama kristallikukko, ja heihin liittyviä muistoesineitä, kuten univormuja ja mitaleja. Churchillin lahjoista puheenollen, hän sai esinelahjojen lisäksi myös runsaasti eläinlahjoja, muun muassa leijonan ja kengurun (jotka päätyivät Lontoon eläintarhaan), ja tilalla on edelleenkin näiden lahjojen jälkeläisiä kuten mustia joutsenia ja kultakaloja. Churchill oli kissaihmisiä ja rakkain lemmikkikissa oli keltainen Jock-kissa, joka matkusti hänen kanssaan Chartwellista myös Lontoon kotiin. Niin tärkeä oli Jock, että Winston Churchill määräsi, että Chartwellissä pitää aina olla keltainen, valkosukkainen kissa, jonka nimi on Jock, nykyisin Jock VI.

Puutarhan atsaleat, alppiruusut, kiinansinisateet ja kultasateet ovat upeita ja keittiöpuutarhakin mielenkiintoinen. Tilalla on lisäksi laajat erittäin englantilaiset kumpuilevat nurmikentät ja tietysti lampi, jonka rannalla on mukava nauttia eväitä. Tilalla on myös ravintola.

Eväsretken jälkeen kävelimme tilan metsikön poluilla, joiden varrella on runsaasti erilaista nähtävää ja tehtävää, on lasten labyrinttiä ja leiriä, kastanjamajoja ja niin edelleen. Metsiköstä löytyy myös pommikuoppa paikalle joskus 1940-41 pudotetun pommin seurauksena. Tilalla ja ympäristössä on mukavia pidempiäkin, noin kolmen tunnin kävelyreittejä ulkoilijoille. Me tyydyimme nyt hiukan lyhyempään seikkailuun, vaikka kyllä meilläkin aikaa vierähti ja kävely tuntui seuraavana päivänä jaloissa.

Lisätietoa Chartwellistä National Trustin sivuilla (englanniksi).

No comments:

Post a Comment