May 09, 2015

Matkalla: skotlantilaisia viskejä

Matka Edinburghin nähtävyyksiin jatkuu. Kun kerran Skotlannissa oltiin, niin pitihän sitä tietysti tutustua paikallisiin perinneherkkuihin, tällä kertaa viskiin. Koska olimme ihan vain viikonloppureissulla perheen kesken, emme lähteneet sen pidemmille tislaamokierroksille, vaan pidättäydyimme kompaktissa turistin tutustumispaketissa - The Scotch Whisky Experience.
Viskikokemus sijaitsee aivan Edinburghin linnan vieressä eli kaikin puolin loistava juttu - kukapa voisi sanoa viskille ei koleahkon linnakierroksen jälkeen? Paikka tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja viskiin tutustumiseen, olin varannut meille etukäteen Silver-kierroksen, joka sisältää vain yhteen viskiin tutustumisen, mutta mikäli haluat tutustua viskeihin perusteellisemmin, on tarjolla useiakin eri vaihtoehtoja.

Kierros alkaa lyhyellä viskitynnyriajelulla, jossa kerrotaan viskin valmistusprosessista. Tämä ajeluhan iski Junioriin ihan täysillä, tosi jännää! Huviajelun jälkeen opas kertoi meille Skotlannin eri alueilta tulevien viskien erityispiirteistä, esimerkiksi Islayn alueen viskien tunnusmerkki on savuisuus ja niin edelleen. Alueiden viskeihin tutustuttiin ensin tuoksujen avulla. Osallistujille jaettiin isohkot postikortit, joissa oli neljä eriväristä aluetta, Lowland, Highland, Islay ja Speyside, viskialueiden mukaan. Naistenlehtien parfyyminäytteiden tapaan korttia hieromalla kortista vapautui kyseisen alueen viskille tyypillinen tuoksu.
Tämän jälkeen saimme maistaa haluamamme alueen viskiä, Mies valitsi juurikin Islayn ja itse otin Highlandin, jonka mausta voi löytää sitrusta ja vaniljaa. Juniori sai oman lasin, jossa oli skotlantilaista Irn Bru -limpparia. Pahaksi onneksi tajusin vasta jälkeenpäin, mitä Juniorin lasissa oli, enkä siis huomannut lainkaan maistaa tätä Skotlannin toista kansallisjuomaa, mutta ilmeisen hyvältä se maistui, sillä limppareihin ja mehuihinkin melko tottumaton Juniori tyhjensi lasillisensa ihan kokonaan. Maistelu tapahtui valtaisan viskikokoelman keskellä erilaisia pulloja ihastellen. Kierros päättyi paikan omaan maistelubaariin, jossa mahtava kokoelma jatkui.
Ja niinhän siinä kävi meilläkin, että kierroksen päätteeksi halusimme vielä tastingin (joka siis kuuluu Gold-kierrokseen), ja ostimme sen baarista erikseen. Hintakaan ei ollut korkea eli käytännössä maksoimme vain hopea- ja kultakierrosten välisen hintaeron. Tähän tastingiin kuului neljä viskiä, yksi kultakin Skotlannin viskialueelta.

Kierros on minusta tosi hyvä tutustumiskierros viskien maailmaan viskejä tuntemattomille, ja avasi silmiä, että hei, tällaistakin viskiä voi olla, eihän ne kaikki olekaan niitä polttavia villin lännen juomia. Jos taas valmistusprosessi on tuttu ja perustiedot Skotlannin viskeistä hallussa, ei kierroksesta välttämättä saa niin hirveästi irti. Kaupungilla on useampiakin viskibaareja, joissa kokeneempi viskiharrastaja todennäköisesti voi saada ihan asiantuntevan tastingin ihan ominkin päin. Mutta meille siis tämä The Scotch Whisky Experience sopi aivan täydellisesti.

2 comments:

 1. Vitsit, mieheni niin rakastaisi tuota kierrosta! Itse en pysty edes maistelemaan muuta, kuin viinejä, mutta mies nauttii muutaman kerran vuodessa muutaman siemauksen laatuviskiä. Eli, asumme jälleen liian kaukana ihanasta yllätysideasta!
  Oulussa muuten sataa, mutta myös vihertää. Kevättä on ilmassa- vihdoinkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy sanoa, että olin kyllä itse positiivisesti yllättynyt, miten viskistäkin voi oikeasti maistaa erilaisia makuja kuten hunajaa ja hedelmiä, ja kuinka pehmeää viski voi olla. Jos olen oikein ymmärtänyt, teillä on siellä Oulussa joku irkkubaari, jossa on oikeinkin laajaa irlantilaisten viskien osaamista? Tein tänään kevätkylvöjä, nyt aletaan olla aika valmiita kesään!

   Delete