May 17, 2015

Matkalla: Scottin monumentti

Vielä yksi Edinburghin muistelu ja matkavinkki, nimittäin Scottin monumentti. Tämä oli ihan suunnittelematon piipahdus, mutta kun menomatkalla näin tämän monumentin raitiovaunun ikkunasta, päätin, että (jos vaan sää hiukan lämpenee) tuota pitää tutkia tarkemmin.
No, maanantaiaamu oli mukavan aurinkoinen ja monumentti kotimatkan varrella, joten sinne siis. Kyseessä on siis skotlantilaisen kirjailijan Sir Walter Scottin muistomonumentti ja samalla maailman suurin kirjailijan muistoksi rakennettu monumentti.

Tunnustettava on, että en ole lukenut yhtään Scottin runoa tai kirjaa, en edes Waverleytä tai Ivanhoeta, mutta hänen merkityksensä Skotlannille on ilmeinen. Scott nimittäin kirjoitti Skotlannin Ylämaille sijoittuvia historiallisia romaaneja, joissa korostettiin Ylämaiden arvoa ja kulttuuria. Niinpä hänen kuoltuaan 1832 järjestettiin kilpailu muistomerkin suunnittelusta ja tuloksen näemme nyt Edinburghissa.

Voittanut monumentti valmistui vuonna 1844. Tyylisuuntahan on gotiikka ja monumenttia koristaa 64 patsasfiguuria, useimmat henkilöitä Scottin tuotannosta, mutta myös Skotlannin historiasta. Monumentista voitte lukea lisää tarkemmin (englanniksi) esimerkiksi täältä ja viralliset sivut ovat täällä.
Huipulle pääsee tietysti kiipeämään, tottakai. Monumentti on tarkalleen 61,1 metriä korkea ja sinne on kaikkiaan 287 porrasta, kapeat kierreportaat, jotka kapenevat huippua kohti niin, että kohtaaminen on oikeasti aika hankalaa. Mutta maisemat ovat hienot, esimerkiksi linna näkyy komeasti, eli kannattaa kyllä nähdä vaiva ja kavuta korkeuksiin. Matkalla on pari tasannetta, joilla voi lepuuttaa jalkojaan, ja jos Juniorikin pystyy siihen, pystyt kyllä sinäkin. Alastulo olikin sitten vähän hankalampaa...

No comments:

Post a Comment