May 06, 2015

Matkalla: Edinburghin linna

"Meillä täällä Skotlannissa ei ole kovin usein niin hyvä ilma, siitä on nautittava silloin kuin voi", sanoi opas Edinburghin linnassa. Lämpötila oli noin 8 ja vettä sataa tihutti. Brrr. Toukokuun kolmas.
Vappumarssi skotlaintilaisittain. Marssin kärjessä tietysti säkkipillikomppania.
Joskus viime kesänä iski polttava halu päästä käymään Skotlannissa. Sen verran minulla oli jo silloin käsitystä ilmastollisista asioista, että tajusin olla varaamatta ns. joulumarkkinamatkaa, vaan sen sijaan varasin lennot toukokuun alun pitkäksi viikonlopuksi. Kyllähän nyt toukokuun alussa jo on ihan kevät. Jep jep.


Linna toisesta suunnasta kuvattuna, seuraavana päivänä oli hiukan aurinkoisempaa :)
Mutta eihän pieni tihkusade suomalaisia kaada, ei edes uussuomalaisia, joten me sitkeät sissithän reippailimme aamulla reilun kilometrin matkan hotellilta Edinburghin linnaan ja siellä vielä parinkymmenen minuutin opastetulle ulkokierrokselle. Opimme muun muassa, että Edinburghissa ammuttiin ohikulkeville ja satamaan saapuville laivoille tykillä päivittäin klo 13 kellonaikatiedotus - kello yksi sen takia, että esim. kello 12 olisi joutunut ampumaan 12 tykinkuulaa, yhdeltä riitti vain yksi. Skotithan ovat tunnetusti säästäväistä sakkia.

Virkistävän ulkoilun jälkeen kiertelimme aika visusti linnan sisätiloja. Näimme muun muassa Skotlannin kruununjalokivet, jotka oli kyllä kieltämättä aika nopeasti nähty (niitä on siis kaikkiaan kolme kappaletta: kruunu, valtikka ja miekka), runsaasti miekkoja ja aseita, koreita sotilasunivormuja, upean laivanrakentajien rakentaman katon, muistomerkkejä eri sotien sankarivainajille, linnan vankilan ja sotavankivankilan ja pienen pienen kappelin, jonka kuka tahansa voi varata vaikkapa häitään varten. Edinburghin linna on selkeästi sotilaslinnoitus, eikä siellä siis juurikaan ole merkkejä loisteliaasta hovielämästä. Skotlannin kuninkaallisiahan ovat mm. Jaakot ja tietysti Maria Stuart. Linnan pihalla järjestetään nykyisin mm. Edinburgh Tattoo, jossa soitetaan ja marssitaan sotilasmarsseja. Varmasti upea näky ja kokemus.The Lady of the House
Välillä tietysti poikkesimme linnan teehuoneeseen teelle ja keksille. Vaikka tee tarjoiltiin tyylikkäästi kannuista, oli se ihan tyynen rauhallisesti pussiteetä. Kun ajattelee, kuinka paljon teetä tässä maassa juodaan, ja kuinka tärkeä osa paikallista kulttuuria se on, on aika hämmästyttävää, miten usein tee sitten kuitenkin täällä on sitä ihan tavallista marketista ostettavaa pussiteetä. Mutta pussista tai ei, Imperial Himalaya maistui silti ihan hyvälle, etenkin, kun se tarjoiltiin appelsiinimantelikakkuviipaleen seurana, ja kieltämättä pöytiintarjoilukin antoi hiukan lisämakua teehetkeen.

Jos on kaunis päivä, saa linnassa varmasti kulumaan aikaa enemmänkin, mutta meidän kierroksemme oli tällä kertaa noin kolme ja puoli tuntia, josta onnittelimme itseämme ja etenkin Junioria, joka oli tosi reipas, vaikka "aarretta ei saanutkaan viedä kotiin". Etukäteen Juniori kun oli odottanut näkevänsä (ja ilmeisesti siis suunnitellut ottavansa mukaan kotiin) linnan aarteen ja toisaalta myös yllättäen linnan vankilat kiinnostivat häntä kovasti. Olin karttaa katsoessa ajatellut, että mehän voimme sitten viettää aikaa myös linnan viereisessä puistossa, mutta no, emme sitten viettäneet, ja jäi kyllä myös hiukan epäselväksi, pääseekö linnasta jotenkin kätevästi ko. puistoon, sillä se oli noin kaksikymmentä metriä (ei niin tarkka arvaus) alemmalla tasolla. Mutta siis viehättävän oloinen puisto ja leikkipuisto.

Linna on ihan mielenkiintoinen vierailukohde kaikenikäisille, ja sieltä on tietysti hyvät näkymät ympäri kaupunkia.  Lisää linnasta mm. täällä suomeksi ja täällä linnan viralliset sivut (englanniksi).

Vietimme siis pitkää viikonloppua Edinburghissa, ja tällä viikolla on matkaraporttiviikko!

2 comments:

  1. En ole koskaan käynyt Skotlannissa, jten kovasti kiinnosta, mitä kaikkea te näitte. Kiva olisi joskus päästä siellä käymään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä suosittelen käymään, mutta kannattanee matkustaa selkeästi kesäkuukausina. Meidän viikonloppureissu oli vain pieni raapaisu, nähtävää riittää!

      Delete