May 13, 2015

Kevätkylvöt

Tässä taas viralliset puutarhauutiset eli mitä tässä onkaan saatu aikaan sitten viime näkemän.

Kasvimaalle on istutettu yrttipäätyyn jo siellä olleiden mintun ja rosmariinin kaveriksi toinenkin rosmariini, basilika (toinen on vielä tulossa) ja ruohosipuli, yrttien vieressä eli tässä kuvassa edessä on rivistö valkosipuleja. Aika hienoja, olin vähän skeptinen niiden suhteen, sillä istutin ihan vaan marketista ostetun (ja kotonakin sipulilaatikossa aika kauan viihtyneen) valkosipulin kynsiä, mutta niin vaan sieltä on noussut komeat varret. Toivottavasti sitten varren toisessa päässä on myös sipulia... Valkosipulin vieressä kasvimaalla on kaksi kirsikkatomaatin tainta, toinen punainen ja toinen keltainen. Näistä toivottavasti saadaan runsasta satoa, nam nam.

Kasvimaan keskellä on pieni kukkakeidas. Aiemmin keväällä siinä kukki krookukset ja tulppaanit. Kevätkukkien seuraksi istutin nyt pari oranssia liljaa ja pensastädykkeen, jonka pitäisi olla täällä ihan ympärivuotinen väriläiskä.
Kukkien jälkeen kasvimaan toisessa päässä ei olekaan paljon nähtävää - vielä. Odotus on kuitenkin sitäkin kovempi, sillä tähän on nyt tehty kevätkylvöt. Tähän toivottavasti alkaa piakkoin nousta porkkanat ja chilit, kukkakaalit, pavut ja paprikat.
Nuo epämääräiset puolikuolleet kasat kasvimaan reunassa ovat lobelian taimia, jotka odottivat pienessä purkissa istutusta hiukan liian kauan ja pääsivät vähän kuivahtamaan, toivottavasti nyt kuitenkin vielä tuosta piristyvät.

Entäpä toisaalla puutarhassa? Kylvin jokin aika sitten etupihan koristukseksi pariin isoon ruukkuun herneitä ja ne näyttävät nyt tältä. Samoihin ruukkuihin on kylvetty myös pari krassia tuomaan vehreyttä ja väriä, ja myös lobelioita.
Mustikat ja marjapensaat kukkivat runsaasti ja niissä onkin jo paljon marjaraakileita, joten jonkinlaista satoa lienee lupa odottaa. Raparperissakin on jo muutama isompi lehti. Siitä nousi ihan yhtäkkiä aivan valtava kukkavarsi, jonka leikkasin pois, ja vahingossa sitten leikkasin myös lehdenkin, joten olen jo päässyt maistamaan oman pihan raparpereista tehtyä piirakkaa. Herkkua!
Meidän pihammehan on kooltaan luokkaa postimerkki, mutta mielestäni olemme aika hyvin saaneet siihen mahtumaan niin huvia kuin hyötyä. Etupiha ei ole oleilumielessä käytössä lainkaan, joten oli luontevaa istuttaa marjapensaat sille puolelle taloa. Kirsikkapuun istutimme tyynen rauhallisesti aidan toiselle puolelle paikkaan, jossa se kasvettuaan antaa hiukan lisää näkösuojaa ja ehkä tosiaan sitä satoakin hiukan. Samoin etupihan magnolia antaa lisää näkösuojaa - ja näyttää niin kauniilta, toivottavasti myös ensi vuonna!

Joko teillä on päästy kevätistutusten makuun?

2 comments:

  1. Ihan aurinkoisia kuvia sinulla. Ei oikein näillä kelillä huvita istuttaa mitään. Tosin tänä keväänä pitäisi vähän korjailla paria kukka penkkiä, mutta jos nyt olisi satamatta, niin viitsisi mennä ulos. Kaksi kärhöä olen ostanut, jotka odottavat istuttamista, mutta vihannekst jää kyllä multa kylvämättä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. EIköhän se sade kohta väisty auringon tieltä sielläkin. Meillä on tosiaan aika hyötypuutarha tänä vuonna, jospa vaan olisi hiukkasen isompi tuo piha... Mutta eipä sitten tarvitse niin hirveästi raataa. Hiukan on erilaista, kuin Singaporessa tosin, siellä oli varmasti melkoista kukkaloistoa, oi orkideoita!

      Delete